Вести

Штрајковаћу глађу због изборне крађе у Бору

 

 

Новинар: Данас је велика прича око напада у медијима који су се појавили о претњама смрћу господину Томиславу Николићу и о наводном нарученом убиству преко Луке Бојовиће, да ли сте ви добили обавештења полиције о томе и да ли је господин Николић добио неко обезбеђење?
А. Вучић:  Ми смо прва обавештења добили од надлежних државних органа у петак у послеподневним сатима, ми знамо значајно детаљније причу него што су српске службе доставиле причу једном медију, или су оне дошле у српским службама до те приче, добили смо ту информацију детаљно припремљену од надлежних државних органа. Ви вероватно нисте видели, нас двојица, тројица смо знали шта се то збива у Крушевцу. Било је много више припадника МУП-а на различитим местима, што обични људи нису могли да запазе, и на крововима, и снајпериста који су водили рачуна о безбедности и све друго. Ми који смо знали могли смо то да приметимо, али људи који нису имали појам о чему је реч нису могли да загледају баш иза завеса, прозора.....Држава је све предузела и ми смо предузели додатне мере обезбеђење, никада нисте видели онолико људи из обезбеђења у близини господина Николића, јер иначе ми идемо сами, без телохранитеља. Предузели смо све мере, државни органи су нас упознали и ја мислим да ће најважнији део посла, тај обавештајни, држава и убудуће обављати у складу са законом. Ми имамо договор са надлежним државним органима да о томе не идемо у јавност и нисмо ниједну реч пустили у јавност, то желим свим новинарима да кажем, уколико је новинар Блица овде, он може да потврди.

Новинар: У овом случају сте задовољни радом полиције?
А. Вучић: Не бих рекао да је то само полиција, задовољни смо радом надлежних државних органа. Ако хоћете, то се зове Савет за националну безбедност.

Новинар: Хоћете ли сада имати обезбеђење пошто до сада нисте имали?
А. Вучић: Мислим да Т. Николић по својој одговорности према грађанима Србије, иако га је врло тешко на то натерати, мислим да ћемо сви гледати да га на то натерамо, али много важније од оног које видите је како ће се обављати оно обезбеђење које ви не видите. Ко је јуче био са нама на митингу, могу да вам кажем тачан број пушака, а ви нисте видели ниједну. Нећете увек видети обезбеђење иза некога. Надлежни државни органи такву врсту праћења, контраснајперских пара,  како се то зове, умеју да раде. Прича је ту и о црној стрели, далеком снајперу 12,7мм које ваљда покида пола тела, чудне су ту приче па је зато потребна организација. Ми чекамо да нас и даље  о томе извештавају надлежни државни органи. Ми ћемо у наредном периоду зависити од тога шта ће држава да уради по различитим питањима.  Ми ћемо појачати наше мере обезбеђења. Било је 10 000 људи што је реално, заиста треба да се стиде они који су рекли 4, 5 хиљада људи. У десет хиљада људи мислим да је било укупно двоје људи у алкохолисаном стању, али никада мирнији скуп, никада пристојнији скуп, никада бољи скуп. Обезбеђење ради свој посао, али то обезбење није довољно да вас заштити од нечега што је озбиљније. Ако су ова имена у питању, као што смо ми добили информацију од надлежних државних органа, онда то што ћете да имате два момка поред себе не значи ни мало.

Новинар: Да ли се плашите?
А. Вучић: Не, ја сам уверен да ћемо Тому Николић натерати да прихвати озбиљније мере обезбеђења, а ја их нећу никад. Потписаћу да држава није одговорна, нисам у стању да трпим телохранитеље око себе, али Тома Николић ће морати, има већу одговорност према Србији него ја.

Новинар: Јел имате информацију, идеју зашто би неко желео да убије Т. Николића?
А. Вучић: Ја знам мало више, мало смо више ми упућени од онога што надлежни државни органи раде него новинари, али не бих о таквим стварима говорио, ниједну реч нећу да кажем о томе.

Новинар: Да ли можете да потврдите да ли ова прича има везе са Хагом и са лицем у Хашком трибуналу?
А. Вучић: Ја не желим ништа ни да потврђујем ни да демантујем. Ми смо добили информације и ми смо се за то припремали , а да ми објашњавамо новинару Радио телевизије Србије којем је најважнија вест да нам је митинг каснио 35 минута, да се сад ја Тијанићу правдам зашто је нама митинг каснио 30 минута, а не знам ниједан који је почео у заказано време, иједан од `89-е када је организован, а да ми сада објашњавамо шта знамо, а његово величанство није чуло итд. Нисам у стању. Чекамо шта ће надлежни државни органи рећи, а има интересантних ствари, јер неки људи знају детаље а спремни су да те детаље испричају наравно.

Новинар: Да ли ви верујете, пошто познајете господина Шешеља боље од свих, да ли је он спреман да уради то, да наручи убиство Т. Николића?
А. Вучић: Познајем га боље од свих који му нису у најужој породици. Ништа више нећу да вам кажем.

Новинар: Можемо ли знати хоћете ли предузети конкретне мере уколико се до недеље увече не пронађе налогодавац?
А. Вучић: Странка ће предузимати бројне акције, а ја ћу на одређеном месту, дакле не оно где ће да вам доносе мало јагњета, мало вина, ја више нећу примати лекове, прекинућу да једем, прекинућу да пијем било шта. Дакле, не могу више од 24 часа да издржим, сасвим сигурно. То ће вам у недељу саопштити Никола Селаковић и Марко Ђурић.

Новинар: Имате нека сазнања?
А. Вучић: Рећи ћу све уколико они то не ураде, али ћу то рећи тек по окончаном штрајку глађу, јер ћу да чекам шта ће надлежни државни органи да учине. Ви никада не можете да установите који је високи страначки функционер то одобрио,  али оно што полиција мора да истражи то је ко је донео те уплатнице, а то да ли ће у странци то да кажу то је њихова ствар. Мора да се зна ко је донео уплатницу.

Новинар: Дали знате на који је начин Шешељ могао да пошаље неку поруку из Хага, знамо под којим мерама је он тамо, и шта знате о контактима Шешеља са припадницима земунског клана?
А. Вучић: Ни на једно ни на друго питање не желим да одговорим.

Новинар: Скупштина Србије је одложила изјашњавање о измени Закона  о агенцији против корупције, односи се на продужење рока, изјашњавање функционера да ли ће се одрећи једне од својих функција. Када то једног дана дође на дневни ред Скупштине, какав ће бити став ваше странке? Да ли је закон јачи од функције и обрнуто?
А. Вучић: У нашој земљи је функција увек јача од закона, то можете да видите по начину на који се враћају, односно не враћају мандати по локалним скупштинама општина, где вам режимске странке цртају сваког дана да их не интересује Уставни суд, да их не интерсује ниједна институција у земљи Србији, да их не занима ништа, већ само сила и како ће да наставе да владају и да пљачкају. Исти овај случај је и са Агенцијом за борбу против корупције. Ми ћемо да створимо одређене органе зато што нас ЕУ притиска, то ће да буде повереник за информације, заштитник грађана или омбудсман, то ће да буде Агенција за борбу против корупције, а онда ћемо да им сузимо овлашћења и да их уништимо у потуности да никада ти органи више не могу да раде и да функционишу. Е, на жалост, тиме се бави наша извршна власт. До краја септембра док се не изаберу сви потпредседници у ДС-у, а унапред предвиђам да ће једно 9 да их изаберу пошто морају све апетите да задовоље  и тако ће држава да се бави свим могућим чудима до краја  септембра да бисмо онда ушли у изборну кампању за пролеће, и изгубићемо још годину дана. Србија ће да живи још лошије, имаћемо милион проблема, али ће кључна ствар да буде да је било мање од 10 000 људи и колико је минута каснио митинг.