Вести

Студенти из централне Србије прославили Сретење у Митровици

Група од 160 студената и постдипломаца из централне Србије, окупљена у Академији младих лидера СНС-а при Фондацији "За српски народ и државу", борави на Дан државности Србије у Косовској Митровици, где је имала прилику да разговара са званичницима Српске листе и колегама студентима Приштинског универзитета са привременим седиштем у том граду.

На пријему приређеном у амфитеатру Техничког факултетa, домаћинима и гостима празник је честитао заменик директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Душан Козарев, који је истакао да је веома важно то што ће млади људи који су будућност Србије упознати националну колевку управо на велики државни празник.

Козарев је указао да је значајно и то што ће Србију сутрашњице градити управо с тим знањем и осећајем одговорности према ономе што је основ нашег идентитета.

"Србија је мала земља, али је наша и резервне немамо. Много смо је пута у прошлости бранили оружјем и за њу умирали, међутим, данас смо дужни да се боримо тако што ћемо за њу живети. Сваки метар пута или пруге који изградимо, свака фабрика, свако новорођено дете, јесу наши Мишари, Иванковци, Церови и Кајмакчалани. Зато останимо овде, под српским барјаком, и боримо се тако што ћемо свакога дана урадити макар једну симболичну ствар за своју земљу, и тако што ћемо макар једним добрим делом помоћи свом суграђанину", рекао је Козарев.

Козарев је истакао да је уверен да ће једног дана будуће генерације "с дивљењем говорити о овим тегобним деценијама у којима је српски народ на КиМ био доведен на руб опстанка, али је успео да се одржи и сачува земљу својих предака и своје светиње".

Студенти из централне Србије данас тродневну посету Косову и Метохији завршавају обиласком језера Газиводе, Рајске бање и повратничког насеља Сунчана долина у Звечану.

 

 

 

Извор: Танјуг