Вести

Студенти из Фондације "За српски народ и државу" на КиМ

Око 160 студената и постдипломаца из централне Србије, окупљених при Фондацији "За српски народ и државу", који на позив Српске листе бораве у тродневној студијској посети Косову и Метохији, посетили су данас Велику Хочу, манастир Зочиште, Призрен и Грачаницу.

У Великој Хочи су прославили дан Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, и присуствовали обичају празничног орезивања винове лозе, који, у складу са народним веровањима, виноградарима треба да осигура добар род.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, који се придружио студентима у обиласку Косова и Метохије, рекао је да ова група младих људи има важну и драгоцену прилику да се упозна са тешкоћама живљења нашег народа на КиМ.

"Са нама су људи који ће узети у руке судбину земље у наредном периоду, и сматрам да свако ко жели да се на прави начин бави политиком у Србији и будућношћу српског народа мора да крене од колевке и спозна оно што нам је свима исходиште", рекао је Козарев.

Према његовим речима, студенти су могли да се упознају са житељима Велике Хоче, и осете не само симболички значај Косова и Метохије, већ да буду у контакту са људима који ту живе.

"Овде су сви могли да осете поруку јединства народа и државе и велику подршку коју овај народ пружа и председнику Вучићу и свима који се за њега боре", рекао је Козарев, додавши да ће држава наставити да помаже винарима из Велике Хоче да направе првокласан производ и пласирају своје вино на трпезе широм Србије.

Студенти - будући лидери при Фондацији Српске напредне странке су у разговору са новинарима рекли да је највећи утисак на њих остало културно и духовно наслеђе на КиМ, и захвални су на прилици да обиђу неке од највећих српских светиња.

"Имали смо прилику да видимо на директан начин шта је то држава успела да уради за наш народ на КиМ како би он остао на својим огњиштима... Најважније је да сачувамо мир и стабилност, и то је оно за шта се бори председник Александар Вучић, јер једино кад имате мир и стабилност можете да имате јаку економију и Србију која ће помагати Србима, како на КиМ, тако и у Црној Гори, Републици Српској и Хрватској", рекао је студент Ђорђе Тодоровић.

Студенти ће сутра, трећег и последњег дана студијског боравка у покрајини, посетити више знаменитости на северу Косова и Метохије, и присуствовати обележавању Дана државности Републике Србије у Косовској Митровици.

 

 

 

Извор: Танјуг