Вести

Сусрет Томислава Николића и амбасадора Канаде

Много грађана Србије, Републике Српске, много људи са Косова и Метохије данас живи у Канади. Канада им је пружила уточиште, а ја бих волео да је Србија учинила много више за њих да нису морали да иду, али кад су већ отишли отишли су у земљу у којој живе добри људи, у земљу у којој има реда, закона, правде, људских права, тако да ми нисмо наишли на нека спорења, изузев наравно ставова око Косова и Метохије који се са представницима западне цивилизације углавном  разликују. У Српској напредној странци сви добију један исти одговор - да ми хоћемо у ЕУ, да признајемо европске вредности, ми имамо сараднике и у земљама изван чланства ЕУ,  али ми у ЕУ желимо да уђемо са Косовом и Метохијом као својим чланом, ви потом развијајте Косово и Метохију као регион европски, дајте им новац, дајте им инвестиција. Ми ћемо им дати суштинску аутономију, на то нас обавезује резолуција 1244, на то нас обавезује Устав Србије, али кад већ знате да нема чланства Косова у УН зашто не тражите неки други пут?! А нема чланства Косова све док то Србија не призна, све до тада ћемо имати подршку макар Руске федерације, да не кажем и Кине, да Савет безбедности не призна чланство Косова у УН-у. Ја мислим да ово што ми тренутно радимо на том спољно-политичком плану учвршћује и чланице ЕУ и највеће светске силе у уверењу да у Србији не постоји политичка воља да било ко од оних који нешто у Србији политички значе призна независност Косова и Метохије и да је појава СНС умногоме помогла да Србија учврсти своје позиције око Косова и Метохије. Једноставно, сад се већ види да је бар три четвртине политичких снага или грађана који за њих гласају апсолутно против признавања независности Косова и Метохије.

 

 

Ми ћемо наставити контакте са акредитованим представницима других земаља у Београду у циљу да прво изложимо јасне ставове СНС, а потом, чини ми се, и ставове већинске Србије, пошто је СНС доказала у срцу власти у Београду на локалним изборима да је, ако не престигла а онда бар сустигла ДС, што искрено признајем нисам очекивао у првој години постојања.

 

Изволите ако имате неко питање!

 

 

Новинар: Питање везано за изборе, где је портпарол СПС рекао да би сарадња са вама кроз коалицију у Земуну и Вождовцу била могућа са вама и са ДС и ја се надам да ћете ви из СНС   променити мишљење , и да сте жестоко погрешили када сте их критиковали  због тога што су они остварили коалицију са ДС!

 

Томислав Николић: Па добро, видео сам  ја неку изјаву Бранка Ружића, то им је сад главна тема што су нас критиковали кад су ишли са ДС. СНС има један јасан план, план је да странке које нису у већини на републичком нивоу сарађују између себе. Тај план може да буде остварен и у Земуну и у Вождовцу. Ми смо отворено без икаквих задњих намера, потпуно чисто, не уцењујући, не мерећи снаге позвали на разговор опозиционе странке, а писаним путем позвали СРС, писмо које су добили, ми смо вам данас на конференцији за штампу дали и текст писма. Мислим да је неко  рационално време за одговор прошло, а ми одговор нисмо добили, па ето ми смо вам дали на конференцији за штампу данас у 12 сати и текст писма, видећете ту нема злогласи нити можете за једну тачку или запету да се ухватите, па да кажете ови само желе да ми не идемо. Не, ми желимо да идемо заједно и то је коалиција која може да се оствари. СНС, ДСС-НС и СРС.

 

Ја сам разговарао у среду са Војиславом Коштуницом, договорили смо да у понедељак наставимо разговоре, до понедељка ће се знати потпуно јасно да ли СРС жели да сарађује или не. У понедељак ће се знати да ли то жели иДСС. То је наш пут, желимо са њима да формирамо већину у Земуну и не видим разлог да то не буде урађено. Ко не жели он ће рећи, па ми  ћемо онда тражити другог партнера.

За мене није за одбацивање ни СПС, ни ПУПС, ни Јединствена Србија. ПУПС и Јединствена Србија су се изјаснили да би желели, СПС жели да као мањи члан коалиције на републичком нивоу поведе са собом и ДС. Ја ако хоћу да сарађујем са ДС не треба ми СПС, ја ћу да питам ДС да ли жели да правимо већину и ако то буде услов ДС да иде СПС да би ишла ДС, онда ја не разумем политику, онда да седнемо ми велики да разговарамо о томе, а  не да нас воде мали, мале политичке странке.

 

Ако будемо понудили некој политичкој странци, ми нудимо њој, а она нека разговара са коалиционим партнерима да ли тиме угрожава односе или не.

А ја мислим да сарадња на локалном нивоу не угрожава било чије односе. Мада ево видим главни уредник Новости је то извукао у наслов иако нигде у тексту не може да нађе, али на крају свега ја уопште нећу да дозволим да Земун и Вождовац остану без већине, јер шта би то значило позвати људе да изађу на изборе зато што није могла да се формира локална  власт, а онда не формирамо поново власт. Нисмо основали СНС да побеђујемо, а да не можемо да  владамо, значи ми ћемо сигурно формирати већину и у Земуну и на Вождовцу, то вам гарантујем. Изволите!

 

 

Новинар: Апропо ваших разговора, реците ми какву сте економску сарадњу договорили?

 

Томислав Николић: Па Канада има инвестиција у Србији, има фарму у Добановцима која је једна од три најмодерније у Европи, тако да многи грађани српског порекла из Канаде улажу у Србију. То је нека тренутна веза између Канаде и Србије, тамо су наши емигранти и то из прве генаерције, из друге и касније генерације, они који су касније дошли када је избио рат у бившој Југославији још увек нису економски толико моћни да инвестирају.  Значи инвестиције су од наших људи из дијаспоре који живе у Канади и то је изванредна веза, то је одлична веза, чиста инвестиција на зеленом. Ја не волим што је на пољопривредном земљишту, кад се раде инвестиције требало би да власт определи друге локације, а не да нам пропада плодна земља за хангаре и за стоваришта, али кад се овако направи фарма или неки погон који може да храни људе ја сам потпуно задовољан да се то ради.

Дакле, инвестиције канадске постоје и могу да буду много веће ако власт гарантује да неће бити ни корупције, ни криминала, ни уцена, да локална власт се не постави,  па покрајинска власт, па републичка власт, свако по неки папир и свако по неки динар.

 

 

Новинар: Славица Ђукић Дејановић је данас  најавила седницу за време Универзијаде, проблем је у томе што неће бити преноса директног. Да ли вас је неко о томе ишта питао, да ли су биле неке консултације у вези тога?

 

Томислав Николић: Не, нас нико ништа не пита, нас углавном око тих преноса нико ништа не пита и Славица Ђукић и јавни сервис су нас већ навикли да нема преноса и да нам пријатељи и страначки пријатељи јаве да нема више преноса и тако сазнамо. Онда ко је докон па ноћу у пола два гледа он види снимак седнице Народне Скупштине.  Ако постоје тачке које  захтевају да буду на дневном реду што пре и ако мора на њима да се ради, ја прихватам да радимо и без преноса, с тим да наравно седнемо па да се договоримо шта је то са Универзијаде битно а шта није битно. Одржавају се често Универзијаде у свету па није телевизија преносила 24 сата разна такмичења. Има оно за шта су грађани Србије заинтересовани, има оно за шта нису. Погледајте тениске турнире, до полуфинала ви имате празна гледалишта, наравно кад игра неко ко је из Србије гледате га до краја, али заиста нема смисла Универзијаду толико подићи на ниво да ништа није битно, да стане све у Србији, да не ради Скупштина зато што имамо Универзијаду. Па то заиста нема смисла. Дакле, прихватам да чак  изгласамо да иду одложени преноси док је Универзијада.

 

Хвала вам!