Вести

Свима је јасно да је почео крај ове власти

 


- Хоћете да кажете да ви наводите ту воду која ће однети власт?
- То раде незадовољни људи који немају везе са нашим политичким размирицама. То је река неиспуњених обећања, река незадовољства, река људи који желе промене. И ова власт може да је успори ућуткивањем медија, кампањама против политичких противника, али не може да је заустави.


- Ви то најављујете нови 5. октобар, овог пута у режији СНС-а?
- Ми нећемо тај нови 5. октобар, како га зовете, нећемо да учествујемо у таквим стварима јер ко се мача латио, од мача је погинуо. Нама требају мирне промене. И да будем искрен, оно што могу да похвалим у власти Бориса Тадића или њега лично јесте чињеница да је он успео да направи политичку сцену у којој нема политичких убистава. Његови политички противници су сигурни за безбедност своје деце, за своју безбедност, уверени да могу колико је то могуће нормално политички да делују. То је озбиљна тековина која не сме да буде нарушена ма ко био на власти.


- Исти тај ДС тврди да ви још нисте спремни за власт, јер нисте политички профилисани и дефинисани.
- Немам ја проблем са изјавама господина Душана Петровића или било кога другог из ДС-а. Можда он мисли да ми нисмо спремни. Плашим се да нас такво понашање, такве неодговорне изјаве могу довести до оног о чему сам говорио.


- Да ли је СНС спреман за власт?
- Никада нисте довољно спремни. И ако ме питате да ли осећам страх због тога што ћемо преузети власт, одговор је да, осећам страх! Сваки одговоран човек мора да осећа страх не због своје неспремности, већ због огромне одговорности. И због огромних ишчекивања људи. Због тога што људи очекују брзе и велике промене, а нисам сигуран да ћемо сва очекивања моћи у једном кратком року да испунимо.


- Шта онда можете да обећате?
- Имам врло важну поруку за све ваше читаоце и све грађане Србије који гледају у будућност ове земље. Ми ћемо, да бисмо било шта могли да урадимо, морати све да променимо! Прво себе! Мораћемо да радимо много више него што радимо данас, и то није никакве демагогија. Не да радимо од 9 до 11, а све остало време да нам буду комбинације по кафићима. И да само чекамо велику плату и будемо незадовољни ако је немамо. Хајде да пођемо од себе. Ево, обећавам да у првих шест месеци власти СНС-а ја нећу имати ниједан слободан дан. Ни суботу, ни недељу. Али, то ћу тражити и од свих осталих...


- Ви нам то обећавате „крв, зној и сузе“?
- Ми не обећавамо крв, али обећавамо тешко време и лагани излазак из кризе. Обећавам обрачун са свима у Србији који мисле да је могуће на лак и криминалан начин зарадити новац. Нарко-дилери, чија имена свих знају, од оног у Новом Београду до оног на Старом граду, биће ухапшени! И то бруталном акцијом после месец дана власти СНС-а. Биће похапшени сви они који мисле да покушају да пљачкају државну имовину, свако ко покуша да украде новац који треба да иде мојој и вашој деци. Нема милости.


- Ко ће после овога да гласа за вас?
- Можда неће нико! Гарантујем вам, нећу пристати да будемо део приче која ће да врши власт у Србији да бих добио фотељу. Ако се све ово не буде догодило у првих шест месеци, склонићу се истог секунда и то вам обећавам јавно.


- И шта ће се десити после тих нових избора које ви тражите?
- Мали број странака ће ући у парламент. Биће две најјаче странке, ДС и СНС, и можда ће још једна или две политичке странке ући у парламент. Моја процена јесте да ће ЛДП тешко учи у Скупштину, као и Г17 Плус. Мада, више шансе дајем Г17 него Јовановићу. СПС ће са својом коалицијом бити један од две странке које ће прећи цензус, али СРС неће лако прећи цензус.


- Кад се видимо на власти?
- Април или мај следеће године, то је моја процена. Али, плашим се да ће бити и раније.

 

 

Морамо да кажемо шта Запад тражи од Србије

Александар Вучић каже и да све странке треба отворено са својим грађанима да разговарају о ономе што представници Запада траже од наше државе.

- Наши људи појма немају шта Запад тражи и зато не разумем власт, треба отворено да кажемо људима, па нека сами извагају.

Шта они траже од нас?

- Не траже они да признамо Косово јер знају да то нико не би урадио, траже оно што можемо да урадимо и што би било у њиховом интересу. Сви треба да се понашамо тако да у односу са Западом за нашу земљу добијемо што више, а изгубимо што мање. А да ли ћемо нешто и да изгубимо? Хоћемо! Зато и не волим људе који се после састанка са страним представницима клибере као да им се не знам шта дивно десило. Ниједан разговор с њима није диван.

Која је најгора ствар који су тражили?

- Не бих желео о томе да говорим сада, али ћу говорити јавно када преузмемо власт. Зато мислим да ова власт греши што нас бомбардује само лажно добрим вестима, а сви видимо да много тога шкрипи. Треба отворено људима рећи да траже од нас то и то, а ми ћемо да урадимо то и то. Грађани би то разумели.

Хоће ли нам укинути визе?

- Да, али уз врло тешке услове. Видим да су били велики проблеми у СМИП-у јер нико није хтео да потпише споразум о граничним прелазима са Косовом. Али, видећемо шта ће бити на крају.

 

Николић на јесен иде у Москву и САД

- После Брисела Томислав Николић ће на јесен имати озбиљну посету Москви. А, с друге стране, надам се да ћу, у зависности од здравственог стање моје супруге, успети да такође на јесен одем у Вашингтон на разговоре са представницима администрације Барака Обаме како бих припремио посету Томислава Николића САД. Уколико ми приватне обавезе дозволе, верујем да би у другој половини септембра требало да отпутујем у Америку.

 

ЕКОНОМСКИ РЕЦИПРОЦИТЕТ СА СРБИЈОМ

Сутра је годишњица "Олује". Ви сте недавно посетили Србе у Републици Српској Крајини, али шта сте конкретно урадили за њих?

- Конкретно, купили смо два трактора за две српске породице, финансираћемо изградњу цркве у Смоковићу, то је најзападнија српска црква која се налази на пет километра од Задра и која је до темеља уништена у рату. Али, о томе ће бити речи. Међутим, урадићемо много више кад дођемо на власт. Ми имамо проблем зато што Хрватска има 200 својих фирми у Србији, а ми имамо шест представништава наших фирми у Хрватској. Како то не можете да купите ни "књаз", ни "минакву", ни "мивелу", ни било коју другу воду чак ни у местима у Хрватској у којима живе Срби, а усред Београда немате да купите ништа друго сем "јане" и "јамнице"?! Ми ћемо инсистирати на економском реципроцитету са Хрватском, и то сам рекао свим представницима ЕУ и Хрватске. Ево, ми смо дупло веће тржиште од Хрватске, али не тражимо дупло више наших фирми тамо, већ само исто толико. И како онда они могу да спрече да српске фирме купе "Луку Рајић", "Карловачке млекаре"... Да, СНС ће имати најбољу могућу сарадњу са Хрватском, али извините, наш је посао да штитимо интересе Србије. И ко год од наших хоће да купи неку фирму у Хрватској, имаће подршку државе!