Вести

Тадић ће изгубити све што има!

Ко ће онда бити премијер?
- Боже здравља, биће то такмичење и међу мојим сарадницима да се докажу за тих годину дана. У сваком случају то мора да буде неко ко обједињује. За такву функцију морам јако дуго да познајем човека, да знам шта ради дању, шта ради ноћу...

Можда Александар Вучић?
- Он је наравно јако драгоцен!

У чему сте ви бољи у односу на Вучића и обрнуто?
- Мислим да могу боље од њега да сложим коцкице и да разне људе доведем у позицију да се цене и гледају другачијим очима. За разлику од њега, нисам толико активан, он много ради, мало спава, има невероватну енергију... Врло је импулсиван, некад се осећа његова младост. Он вам је као добро вино које треба још да одлежи.

Да се вратимо на Тадића, чујете ли се сад с њим?
- Не, али Борис Тадић мени дугује велико објашњење. Он ме је звао да ме обавести да ми је живот угрожен и дато ми је обезбеђење које ме је потпуно “ухапсило”. Онда је Дачић рекао да нема опасности, па сам ја отказао полицијско обезбеђење. Тадић ми је тада обећао да ће ме за седам дана обавестити да ли ми је живот угрожен. Од тада је прошло 77 дана! Никад ме више није позвао. Радикали су после махали писмом тужилаштва да не постоји основана сумња да је Шешељ наручилац атентата и испало је да сам лажов. А цела прича је до мене стигла преко Бориса Тадића. Он се сад прави луд.

Осећате ли се сигурно?
- Ко се још у Србији осећа сигурно? Ако хоће да убију Тадића, зашто неће и мене? Ако он и министарка правде нису сигурни, тек ја нисам. Па прво ће мене криминалци да кокну јер ја ћу да растерам мафију у Србији. А они сарађују са пола ове владе... Али, ето, не плашим се. Немам обезбеђење. Видите да седим поред отвореног прозора, могу да ме гађају са оне зграде (преко пута кабинета).

Кад смо код мафије, ви сте у коалицији са странком човека који је оптужен за милионску пљачку Србије?
- Борис Тадић је био председник УО ПТТ, који је био 70 одсто власник “Мобтела”, а тамо су се крале паре. Кад су за директора поставили Сретена Карића, Тадић је рекао да је овај кооперативан. Тадић треба да иде у затвор за упропашћавање државне фирме! Колико је ПТТ изгубио због крађа у “Мобтелу”? Никад се Богољуб за њиховог времена неће вратити у земљу, али када се промени власт, хоће. Суд треба да одлучи шта ће бити с њим, а не политичари. Карић тражи шансу и ја ћу му је дати. Ако Чуме може да буде заштићени сведок, ја нудим и другим људима да буду заштићени сведоци, да сазнамо коначно шта се све радило у Србији. Зато је потребна смена власти.

И мислите да ће власт сменити ваша коалиција са Вељом, Вулином и Карићем?
- Српска напредна странка решила је да буде стожер опозиције, али и да Србија буде подељена у два блока и две велике политичке странке. Да би до тога дошло, хоћемо да укрупнимо политичку сцену, тако што ћемо доста времена пре избора да окупимо мање странке и да до избора не постанемо само једна коалиција него и идеја, мисао.

Јесте ли дефинитивно затворили врата странци Војислава Коштунице?
- Тој нашој згради нисмо још ставили кров и они још могу да нам се придруже...

Можда ДСС-у више одговара да иде сам на изборе, па да после добије већи део колача ако вам се придруже у коалиционој влади?
- То вам је као мост преко узбуркане воде. Имају Сајмон и Гарфанкел једну такву песму... Ако пређеш, ти си херој , а ако паднеш... Па шта ако не прођу цензус?!

Вашу нову коалицију из ДСС-а су назвали бућкуришем.
- Је л’ се сећамо с ким је све ДСС био у влади, какав је тек то био бућкуриш. Не можеш судити о другима, а о себи не... Ако су спремни да седнемо и разговарамо на начин на који смо разговарали са другима и да потом потпишемо споразум о циљевима, можемо да сарађујемо. Ми смо ту, али не треба да провоцирају да ми сад не бисмо затворили та врата. Зна се колико ко вреди и питајте ове с којима смо потписали сарадњу да ли су незадовољни. Мислим да смо их проценили више него што би они икада могли да остваре.

Па како сте их проценили, колико ће ко ресора добити ако ви будете правили владу?
- Имамо споразум о томе колико ко вреди, али о конкретној подели нисмо разговарали, већ о заступљености у парламенту. Сви који су с нама биће парламентарни.

Делује као да многи имају интерес да ви дођете на власт. Прича се да иза вас стоје и САД и ЕУ и Москва и тајкуни...
- Изгледа да су сви одлучили да ме плаћају (смех). Први пут сам у веома лагодној ситуацији као политичар, јер од оних који могу да утичу на судбину Србије нико није против нас. Док су сви говорили да смо плаћеници запада, ми смо уговарали споразум са Јединственом Русијом и потписали га и званично. Ваљда Русија зна кога запад плаћа, ваљда Брисел зна кога Русија плаћа и с њим неће да сарађује. Оног дана кад од неког добијемо новац, онај други ће знати за то и с њим неће сарађивати.

Ко вас онда финансира?
- Што би нас неко финансирао. Сами себе издржавамо.

Сигурно постоје пријатељи странке, неки бизнисмени?
- Милан Беко и ја смо пријатељи, али га нисам чуо ни видео готово годину дана. Са Мишковићем сам имао спорадичне контакте. Богати људи из Србије не смеју да ми се јаве из страха од реваншизма. Зна се да су бизнисмени формирали ову сад владу и ова влада зна да они могу да формирају и нову.

Да ли ће за Бека бити места у вашој влади?
- Мислим да у Србији нема способнијег финансијског стручњака од Милана Бека. Посао у коме га поштују све светске банке и фондови ради најбоље у земљи, сви други су мала деца за њега.

Планирате ли да искористите тај потенцијал, да га ангажујете за министра финансија можда?
- Бићемо отворени за све, моји сарадници знају да ће чланови владе бити и нестраначке личности, а понудићемо и неким људима који су у другим партијама из данашње власти да нам се придруже. Нажалост, Србија нема довољно људи да састави једну поштену владу.

Динкић ми неће пљувати на терасу!
Динкић вам се сели у комшилук...
- Ја сам уговарао куповину још пре две године и платио радове у сивој фази, да ја стављам плочице, паркет... Иначе, требало је завршити зграду још у марту. Да је по уговору све на време било готово, ја бих се извукао без Динкића као комшије. И напишите: нема шансе да ми Динкић пљуне под прозор ни на терасу! Сад ћу да вам нацртам (црта положај станова). Ја сам на четвртом спрату, а он је у другој згради, на шестом спрату и гледа на контра страну. Може да ме гађа и пљује једино ако има неки џојстик.

Динкићева супруга Татјана својевремено вас је позивала на кафу?
- Нема ништа од испијања те кафе.

ИЛИ - ИЛИ
Саво Милошевић или Драган Ђурић?
- Ђурић. Саво је превише експониран у ДС-у.

Крушка или дуња?
- Дуња. Тежа за производњу, мања се количина добија, а лепшег мириса нема. Женско име Дуња постоји, а Крушка не.

Динкић или Чеда?
- Обојица су у једном периоду били веома штетни по Србију. Чеда краће, а Динкић у континуитету 10 година.

Веља или Мрка?
- Обојица могу да помогну Србији.

Сека или Јеца?
- Сека. Мада, не волим начин на који се и једна и друга представљају.