Вести

Тадић је окружен лајавцима

- Председник Борис Тадић и ја смо разменили поруке и ја сам и њему то рекао. Он је одговорио да се он не бави таквом политиком и да и њега интересује ко то пласира и зашто. Али, нешто се очигледно иза брда ваља. Ваља се победа СНС-а  и њу треба спречити по сваку цену.
Цените да су у игри ванредни избори, да се ДС припрема за њих и да вас због тога нападају? Ипак, потпредседник ДС-а Душан Петровић тврди да избора неће бити пре 2012. године?
- Што је баби мило, то јој се и снило! Петровић би волео да буду 2012, а да ли би волели грађани Србије и да ли ће то да дозволе? Хајде да се ми из опозиције  уопште не мешамо. Да ли има ко да их смени? Има. Народ. И то је бруталнија  смена и лошија по њих.
А колико пре месец-два нудили сте демократама да формирате владу у случају
велике кризе.

- Не, нудио сам да направимо владу са свима, уз истовремено расписивање избора.

На то више не рачунате?
- Не. Очигледно је ДС показао да је те моје добре намере користио да ме обрука пред грађанима, а да у ствари је њихова веза у жељи за влашћу са Г17 плус  нераскидива.
Кад чујете да потпредседник ДС-а Душан Петровић каже да је ваш СНС  млада и недефинисана странка, како то доживљавате?
- То је онако малициозно. То више личи на Шутановца. То значи да постоји та  струја људи у ДСу која би да омаловажава.
Председник ДС-а Борис Тадић о вама говори са више респекта.
- Тадић озбиљније схвата политичку сцену. Они се вуку уз њега. Служе му понекад да нападну неке људе, изговоре грубе речи, да спрече да се он свађа са неким.  Рећи да смо млада странка, шта то значи? Ја о Душану Петровићу у политици не знам ништа. Он о Томиславу Николићу и Александру Вучићу зна све јер нас је гледао и на телевизији, читао у новинама док још није знао шта је политика.
Чини се да гајите наду да Закон о информисању ипак неће добити већину у парламенту?
- Брука је да закон прође уопште. Али, странке које су изјавиле да неће бити за закон, ако промене став, немају више шта да траже на политичкој сцени. СПС је  рекао да неће да гласа, такође и ПУПС, Јединствена Србија и ЛДП. Е, сад, ко промени став од њих, нека бере кожу на шиљак. Шта може да се деси? Да не дођу у салу. Ви ћете то исто протумачити као гласање за закон. Дакле, велика је прилика, постоји шанса да закон не буде усвојен.
Да ли неусвајање закона може да уздрма власт, у смислу да Г17 плус иступи из
владајуће коалиције?

- Чули сте Динкића кад је рекао да ако нека странка из владајуће коалиције помогне напредњацима да формирају власт на локалу, излази из владе. Па ми са  СПС-ом, ПУПС-ом и ЈС-ом направисмо власт у Земуну, а они не изађоше из владе.  Сад опет то кажу уколико не буде изгласан Закон о јавном информисању. А ја  кажем, неће изаћи из владе, јер је њихова једина идеологија - хајде да останемо на власти.
Делује помало иронично да се данас за слободу штампе залажете ви који сте били у власти кад је доношен такозвани Шешељев закон о јавном информисању?
- Ја више нисам у тој странци.
Али, били сте.
- Иронично је кад о томе говоре радикали. Значи остали су у странци која је то урадила. Ја нисам остао. Признајем, ауторитет Војислава Шешеља је био такав и сви смо гласали за то. А и времена су била другачија. Земља је била нападнута. Друго, нисмо били члан Савета Европе, нисмо имали никакву комуникацију са ЕУ. Признајем, направили смо грешку пре 10 година, али нећу више ту грешку да поновим.
Шта се дешава са конституисањем власти на Вождовцу?
- Мислим да ту ДС прави проблем. Александар Вучић има јасан задатак да утврди  да ли СПС, ПУПС и ЈС на исти начин желе да заврше Вождовац као и Земун. Ако  имају проблем, онда ће ДС бити суочен са великим изазовом, а то је да ћемо им  понудити да заједно формирамо власт на Вождовцу. Ми као јачи партнер, а они као  слабији. Ипак, мислим да може да се преслика власт из Земуна на Вождовац зато  што то дође као логично и природно.
Ако се деси да вас СПС остави по страни на Вождовцу, да ли ће то да поремети вашу коалицију у Земуну?
- Не. Нећу уопште да условљавам било кога. Очекујем да вршимо власт у многим  локалним самоуправама сад кад Уставни суд буде вратио наше одборничке мандате  СНС, пошто је прихватио мој предлог за покретање иницијативе за оцену  уставности члана закона који предвиђа некакве бланко оставке. Знам да ће  Уставни суд да поништи одлуку о одузимању мандата одборника СНС-а.
Шта се дешава са вашом страначком организацијом? Још немате формиране све одборе. Кад ће изборна скупштина? Зашто се то толико отегло?
- Мислим да ћемо ми на јесен то обавити. Многе ствари су се искристализовале,  постоји неколико мањих општина где људи нису још схватили да је ово странка  која ће да мири и друге, а да никако неће дозволити свађу у својим редовима.

ШЕШЕЉ НЕМА ШТА ДА ПИШЕ О МЕНИ
Страхујете ли шта ће се наћи у књигама које је Шешељ најавио да ће да пише о вама?
- Нема шта о мени да се напише, а Војислав Шешељ би требало да зна да је срамота
на његовој страни у овим нашим односима, да ја о томе нећу никад да пишем изузев ако баш не буде почео да измишља преко сваке мере. Ја сам и даље кум  његових унука и о тој породици никада једну лошу реч нећу да изговорим. А он  је наређивао да се и о мојим унуцима лоше говори тако да је он раскинуо нашу везу. Е, само би му још фалило да пише књигу о мени и да се тиме ставља на страну оних који сада раде о мојој глави. Душан Петровић и Драган Шутановац припадају струји у ДС-у која је задужена за омаловажавање. Њихов председник је много озбиљнији.

ПРОТИВ САМ НОВОГ ПОРЕЗА НА ЕКСТРАПРОФИТ
Били сте једна од жртава пореза на екстрапрофит, због стана који сте откупили по повољној цени. Ових дана се открива да је Коштуничина влада својим чиновницима омогућила сличан багателни откуп станова. Треба ли нам нови закон о екстрапрофиту?
Као што сам био потпуно јасан кад сам ја био у питању, јер сам сматрао да је то потпуно незаконито, тако мислим и данас. Увек сам против ретроактивности. Можете да кажете, добили су то ови из Г17. Па, баш ме брига. Нећу да гледам ко  је добио. Ако је добио у складу са законом, нека му је на част.

Разговарао: ЈОВИЦА КРТИНИЋ