Вести

Танасковић: Дигитализацијом пољопривреде направили смо револуцију

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је у Куршумлији  да је министарство, захваљујући људима из Управе за аграрна плаћања, успело у овој години да направи револуцију и дигитализује пољопривреду.

"Колико је значајно и колико смо урадили добро за домаће пољопривреднике, биће им јасно тек у наредним годинама", поручила је министарка Танасковић учесницима 14. Регионалног семинара саветодавних стручних служби.

Министарка Танасковић је учесницима скупа рекла да, уколико буду саветовали наше пољопривреднике да на прави начин контролишу трошење новца, Србија ће се врло брзо вратити на ниво када је учешће пољопривреде у БДП-у био више од 10 одсто.

"Моћи ћемо да кажемо да је Србија и даље пољопривредна земља, да смо сачували пољопривреду и вратили је тамо где јој је место", рекла је министарка Танасковић и подсетила да је новац који се одваја за пољопривреду озбиљан и да заслужује да сваки пољопривредник у Србији буде задовољан.

Навела је да износ буџета од 115 милијарди динара у овој години и 119 милијарди у следећој, говори у прилог овој чињеници.

Министарка Танасковић је поручила да је дигитализацијом пољопривреде исписана нова историја.

"Моје задовољство је што могу да кажем да сам била на челу тима који је увео дигитализацију и помогао пољопривредницима. Они ће схватити колико су напредовали тек када виде у наредним годинама колико им је државна администрација доступнија, транспарентнија и колико могу да прате шта је то што ми у позадини за њих радимо", навела је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић је додала да је жели да поново подигне топлички крај када је пољопривреда у питању, с обзиром да је некада много више људи учествовао у производњи и да су зато данас дошли у Куршумлију.

Министарка Танасковић је пожелела добродошлицу гостима из Црне Горе, Холандије, Народне Републике Кине.

Министарка Танасковић је истакла да је главна идеја подједнако развијање свих делова Србије.

Подсетила је да је учешће пољопривредног сектора у БДП-у већ годинама уназад шест одсто.

"То је изузетно мали проценат. Ми смо годинама кроз историју били познати као пољопривредна земља која је имала учешће пољопривреде у свом бруто друштвеном производу од 10 до 15 процената", навела је министарка Танасковић.

Посебну поруку послала је младим учесницима скупа и апеловала на њих да предлажу идеје.

"Овакви скупови служе томе да се додатно едукујете, да размените своје искуство са земљама на које можемо да се угледамо, пре свега мислим на Холандију и Кину. Уговор који смо ове године потписали са Кином о међународној трговини, мислим да је најважнији уговор ове владе. Отворили смо једно тржиште које је непрегледне величине, ми само треба да произведемо довољно квалитетан производ који ће сигурно наћи свог купца у Кини", рекла је министарка Танасковић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг