Вести

Танасковић: Држава опредељена за развој и опстанак пољопривреде

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је пети Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства у Београду и том приликом истакла да само податак да субвенције у ратарству у Србији, у 2024. години покривају 46 одсто трошкова производње пшенице, док су некада покривале тек 16 одсто, говори колико је држава опредељена за развој и опстанак пољопривреде.

Танасковић је нагласила да у плану развоја Србије до 2027. године који је недавно представио и председник Србије Александар Вучић посебно место заузима пољопривреда па ће тако субвенције у наредне четири године, сваке године бити минимално за 10 одсто веће.

"Бројке најбоље говоре где смо. Посветили смо се свако појединачном пољопривредном произвођачу, и то је можда недостајало у системском приступу у Србији. Ушли смо у анализу производње сваке културе и одгоја сваке животиње, и израчунали колико треба да покријемо субвенцијама", рекла је Танасковић.

Министарка Танасковић је посебно нагласила уговор о слободној трговини са Кином, као и то да ће у наредне четири године, кроз субвенције из буџета и ИПАРД програм за пољопривреду бити издвојено 600 милиона евра.

"Опредељени смо ка ЕУ тржишу и ту највише извозимо, али не одустајемо од отварања нових. Такође, субвенције могу да буду само веће и биће само веће. Трудићемо се да пратимо раст трошкова како не би долазили у дисбалансе, већ одржали ниво који ове године буде постављен као циљ. Данас је у еАграру 340.000 пољопривредника, желимо много више", поручила је министарка Танасковић. 

 

 

Извор: Танјуг