Вести

Танасковић: Корићењем река решавамо проблем грађана Новог Пазара

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић изјавила је у Новом Пазару да се корићењем река Рашке, Јошанице и Трнавице решава вишедеценијски проблем грађана тог града на југозападу Србије.

Танасковић је са министром туризма и омладине у Влади Републике Србије Хусеином Мемићем, градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, представницима Јавног предузећа "Србијаводе" и Републичке дирекције за воде, обишла недавно започете радове на уређењу водотока реке Јошанице.

Навела је да Влада Србије у тај крај улаже значајна средства, а да је корићење река које су се често изливале из неуређених речних корита један од најзначајнијих пројеката.

"Ово је изузетно вредан пројекат. Вредан, не само финансијски, већ вредан и у смислу решавања комплетне проблематике уређења речних корита. Пројекат ће обухватити радове на рекама Јошаница, Рашка и Трнавица у дужини од 7.200 метара. Вредност радова износиће 25 милиона евра. Радови на корићењу Јошанице су почели пре пар дана, а у понедељак крећу и радови на корићењу Трнавице", навела је министарка Танасковић.

Рекла је да ће овај пројекат, чији је рок за завршетак 20 месеци решити проблем грађана Новог Пазара који траје више од три деценије.

"Када се пројекат заврши грађани ће имати уређена речна корита. Надам се да ће грађани чувати реке, превише је отпада у рекама и то више не сме да буде слика Новог Пазара. Баш тај отпад прави највише проблема приликом бујичних поплава, то није случај само у Пазару већ у целој Србији. Овим пројектом решавамо егзистенцијални и еколошки проблем", изјавила је Танасковић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг