Вести

Танасковић: Млади људи будућност види у пољопривреди

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је, приликом обиласка "Најдомаћин 2024" каравана у Лазаревцу, да пољопривредна производња на територији лазаревачке општине има велики потенцијал, као и да се тренутно 2.340 газдинстава бави том делатношћу.

Министарка Танасковић истакла је, приликом обиласка каравана, на којем је представљено 38 излагача који ће се борити за титулу најбољег пољопривредника Србије, да све више младих људи будућност види у пољопривреди.

"Они себе називају викенд фармерима. То су млади људи који преко недеље буду службеници, а викендом пољопривредници", рекла је министарка Танасковић.

Како је навела, све пољопривредне гране могу очекивати државну помоћ, а улагања су никад већа.

"Хвала граду Лазаревцу на гостопримству и ја заиста верујем да ће приликом следећег мог доласка бити много више од 2.340 газдинстава са којима ћу моћи да причам о новим идејама", поручила је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић овом приликом је излагачима уручила награде - по 100 кг ђубрива компаније Промист.

Пријаве за "Најдомаћина 2024" почеле су 1. марта и трајаће до 30. септембра.

Укупни овогодишњи наградни фонд износиће седам милиона динара, а поред новчаних награда, најбољи пољопривредници биће у могућности да освоје и бројне робне награде.

Главна награда износи два милиона динара, а биће додељено још 10 награда по категоријама - свака по 500.000 динара.

Робне награде у виду семена, ђубрива, и осталих репроматеријала за сетву и обраду земљишта добиће најистакнутији домаћини у свом крају у склопу пољопривредног каравана.

Караван "Најдомаћин 2024" посетиће ове године више од 10 градова у Србији.

На прошлогодишњем конкурсу за "Најдомаћина 2023" било је пријављено више од 400 газдинстава из целе Србије, а главну награду добио је Милош Цветков из Димитровграда.

 

 

Извор: Танјуг