Вести

Танасковић: Прошла година најуспешнија година за српску пољопривреду

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је Србија у прошлој години имала најуспешнију пољопривредну годину у последњој деценији и да је посебно важно да је то остварено у тренутку велике дестабилизације на европском тржишту.

Министарка Танасковић је на пословном форуму Србија-Грчка рекла да тај податак потврђује и чињеницу да је пољопривреда у прва три приоритетна сектора Србије, што показује и вредност опредељеног буџета за ову годину и улагања у тај сектор.

"Пољопривредни буџет смо повећали са прошлогодишњих 60 и нешто милијарди динара на 119 милијарди динара ове године, што мислим да је изузетно важно, као што су важне и мере које доноси Влада Србије кад је у питању пољопривреда и прехрамбена производња" рекла је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић је навела да се поред значајних улагања ради и осмишљена промена комплетног система вођења и контроле пољопривреде и да је она у целости дигитализована претходне године, по питању субвенција и њиховог коришћења.

"Не стајемо, идемо даље у правцу дигитализације и оно што је сада испред нас је чувени европски пројекат Елпис, који започињемо ове године, и са којим ћемо надам се имати потпуну контролу коришћења субвенција. Све је то у циљу развоја пољопривреде , јер једноставно ми смо, као држава, ставили акценат на производњу хране и од тога нећемо сигурно одустати", нагласила је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић је додала да је акценат стављен и на увећање сточног фонда, као и других култура и целокупне пољопривредне производње.

Према речима министарке Танасковић, Србија би требало да искористи све предности које има захваљујући потписаним споразумима о слободној трговини између осталог и са Кином и да захваљујући тим бенефитима као једина европска земља под веома повољним условима пласира пољопривредне производе на тржишту као што је кинеско.

Министарка Танасковић је позвала грчке фирме да дођу и инвестирају у Србију.

Истакла је и да је наша пољопривредна производња доста уситњена и да мора да се ради на њеном укрупњавању како би могли да се испрате захтеви великих тржишта.

"То је један од следећих корака у нашем развоју пољопривредне производње. Мислим да је изузетно битно то што стварамо са субвенцијама које су примарним произвођачима најважније, стварамо и тржишни амбијент у којем штитимо наше примарне пољопривредне произвођаче и покушавамо као држава апсолутно да им омогућимо приотритет на тржишту", рекала је министарка Танасковић.

Истакла је и да је размена између Грчке и Србије у протекле четири године драстично повећана и то оценила као почетак будуће још обимније сарадње.

"Ми имамо заиста пуно заједничких тема када је привреда у питању и сигурна сам у то да су грчки привредници препознали улагање у овом тренутку и морам да вас позовем да не изгубите корак с временом, јер све што ћемо ми урадити јесте унапређење и подршка", рекла је министарка Танасковић.

Према њеним речима, Министарство пољопривреде свако стоји свима заинтересованима за сарадњу, као и за неопходна појашњена и подршку.

"Један од изузетно значајних развојних пројеката, како за нашу пољопривреду, тако и за нашу земљу је унапређење и изградња система за наводњавање. Започета је изградња, реконструкција и санација система за наводњавање на 128.000 хектара, укупне вредности 150 милиона евра, а завршетак радова се очекује 2026,", рекла је министарка Танасковић.

Додала је да се тренутно воде преговори за нове кредитне аранжмане, како би се наставилио са финасирањем пројеката за наводњавање.

Министарка Танасковић је најавила и да се ових дана министарство припрема за пуштање нових мера из ИПАРД 3 програма, за шта је из Европске уније издвојено 280 милиона евра, а држава Србија учествује са око 90 милиона евра, што значи да ће укупно бити 370 милиона евра.

Тај новац ће, како је објаснила министарка Танасковић, бити уложен у модернизацију пољопривреде и пољопривредне механизације.

"Преговарамо и о новим кредитним линијама са Светском банком за финансирање пољопривредника у такозваном пројекту конкурентне пољопривреде, где им помажемо бесповратним средствима за улагање у механизацију", навела је министарка Танасковић.

Нагласила је да су то изузетно значајне ствари за неког ко размишља у овом тренутку да би могао да уђе у пољопривредну производњу у нашој земљи.

 

 

Извор: Танјуг