Вести

Танасковић: Протест пољопривредника политички

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић рекла је да су испуњене све тачке из споразума који је у мају договорен са пољопривредницима и оценила да је данашњи протест политички.

"Ја сам њима на састанку дала апсолутни износ сваке субвенције која је исплаћена и проценат нигде није мањи од 97 одсто за сваку меру", рекла је Танасковић за Танјуг и додала да још није исплаћено још само оно где се документација допуњује.

Када је реч о уређењу тржишта и робним берзама, Танасковић каже да је раније на састанку са пољопривредницима добила предлог закона за који, како је навела, нису знали да је усвојен још 2021. године.

"Они сада кажу - хоћемо да се среде јавна складишта. Ја сам прва рекла, хоћу, дајте предлог шта мислите да треба да се уради. Али не можете да дајете предлог у коме ће држава да гарантује кроз компензациони фонд нешто што нећете да обезбедите сами. Али сам за сваку врсту предлога", рекла је Танасковић.

Министарка је поводом захтева у вези са изменама закона или доношења уредби приметила да се то тражи у тренутку када скупштина не заседа и док је влада у техничком мандату што је, истиче, основно непознавање система, додајући да је то у овом тренутку немогуће.

"Кажу, хоћемо дизел са олакшицом, заправо хоћемо зелени дизел, нећемо рефакцију. У целом износу акцизе је одобрена рефакција, усвојено кроз закон и то ступа на снагу 1.1.2024", рекла је Танасковић.

Како је додала, оно што је требало да испуни држава, испуњено је тиме што је омогућено да им се новац врати.

"Сада сваки пољопривредник који купује са НИС-овом картицом где је 179 динара повлашћена цена горива, може да поврати још 50 динара, значи купује гориво по 129 динара", рекла је Танасковић.

Поводом захтева да се заустави "прогон пољопривредника" у вези са  неслагањем катастра и сателитских снимака, као и да се сви инспекцијски налози сторнирају, Танасковић пита шта је ту тачно захтев и повод за излазак на протест.

"Нико ко је пољопривредни произвођач и обрађује и производи било какву пољопривредну културу, нема никакав прогон, нити је сторниран. Значи, само они који су себе називали пољопривредницима тако што су узимали субвенције за пољопривредно земљиште које је под шумом, где ништа засадили 30 година. Они су ти који су онемогућени да узму субвенцију у наредном периоду", рекла је министарка.

Министарка Танасковић упитала је да ли јој сад препоручују да "оне који су отимали од пољопривредника врати да раде то исто".

 

 

Извор: Танјуг