Вести

Танасковић: Управа за аграрна плаћања ниједно газдинство није ставила у пасиван статус

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да до сада Управа за аграрна плаћања ниједно газдинство није ставила у пасиван статус, а да већ издата решења за пасиван статус нису коначна и да је дозвољено право жалбе на решење у законом прописаном року.

Министарка Танасковић се у Влади Србије састала са представницима пољопривредних удружења како би заједнички разјаснили процес стављања пољопривредног газдинства у пасиван статус, а теме су биле и решавање дугова према Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) и кредитна подршка за пољопривредна газдинства.

Министарка Танасковић је прецизирала да ће сваки случај бити посебно преиспитан и да ће након додатне инспекцијске контроле бити донете коначне одлуке о стављању газдинстава у пасиван статус.

Поновила је да ће у пасиван статус бити стављени искључиво они који су покушали да лажно представе фактичко стање, а циљ оваквих мера је уређење система и обезбеђивање тога да новац добију прави пољопривредни произвођачи.

Пољопривредници који су направили грешку приликом пријављивања сетвене културе, добиће само обавештење и имаће довољно времена да исправе податке.

Министарка Танасковић је још једном напоменула да приликом доношења одлуке о одређивању пасивног статуса Управа за аграрна плаћања у обзир узима стање у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ) које је сам произвођач попунио као и инспекцијски записник који потврђује фактичко стање на терену након што су сателитски снимци показали супротно стање на терену у односу на пријављено у Регистру.

Када је реч о питању дуговања пољопривредника према ПИО фонду, Министарство пољопривреде наводи да активно ради на проналажењу решења, као и да је у претходном периоду одржан низ састанака са представницима ПИО фонда, Пореске управе и Републичког фонда за здравствено осигурање.

Како би се изашло у сусрет пољопривредним произвођачима и пронашло прихватљиво решење овог проблема тренутно се разматра могућност да се пољопривредницима одобри репрограм односно да им се одобри одлагање плаћања дугованог износа на рате, до 60 месеци, а пољопривреднику који буде редовно измиривао доспеле обавезе које су одложене, укључујући и своје редовне обавезе у складу са законом биће отписан део камате.

На састанку се разговарало и о кредитној подршци за пољопривреднике и министарка Танасковић је објаснила да је Правилник о условима и начину остваривања права на кредитну подршку ступио на снагу 3. фебруара.

Тренутно је у току поступак потписивања уговора између Министарства пољопривреде, Трезора и комерцијалних банака, а очекује се да ће тај поступак бити окончан у наредним данима. За те намене ове године у буџету је опредељено 1,2 милијарде динара, а рок за подношење захтева за ту врсту кредита биће 15. октобар 2024. године.

Удружење пољопривредних произвођача Суботице тражило је хитан састанак са ресорном министарком прошле недеље, како би размотрили ова питања, а присуствовало је још девет удружења пољопривредника из Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг