Вести

Томић: Хрватска идеолошки лежи на темељима НДХ

Чланица Ппредседништва Српске напредне странке Александра Томић истакла је како модерна Хрватска идеолошки лежи на темељима Независне Државе Хрватске чији је главни покровитељ Немачка.

"Данашња Хрватска је настала на основама распада СФРЈ, али је идеолошки настала на темељима Независне Државе Хрватске уз помоћ нацистичке Немачке. Хрватска је побила и протерала велики број Срба, Европа и Немачка су патрон Хрватске, а сетимо се да су нас блокирали у сваком кораку преговора са ЕУ. Државе у региону не желе да се Србија покаже у пуном капацитету. Свет затвара очи пред подацима о Јасеновцу, а грађани не знају шта се десило у Њујорку, већ само да је Немачка спонзор неке тамо резолуције. Док је политику водила Ангела Меркел били су у добрим односима са Русијом и економија им је расла. Први пут је у ЕУ дигла свој глас против нечега што се тиче Европе зато што је и она доста прошла током Другог Светског рата", рекла је Томић.

Томић је додала како се Милановић и Пленковић не слажу по много тога, осим када је у питању било шта што би ишло против спољних интереса Србије.

"Пленковић има подршку ЕУ, али када су у питању хрватски национални интереси на уштрб Србије Милановић и Пленковић се слажу. Овај акт на светском нивоу направљен је да Републике Српске не буде што је потврдио и амерички амбасадор, а ову резолуцију је изгласала мањина противно демократији. Оно што Хрвате брине је покретање резолуције о Јасеновцу чији ће главни покретач бити Србија. Уколико имамо ситуацију и проблеме са последицама ове резолуције попут укидања Републике Српске и финансијске токове унутар ње, довешће до тога да Дејтонски споразум о три конститутивна народа неће постојати и мир ће бити угрожен. Због тога је Додик рекао да треба бити мирног разлаза у Босни и Херцеговини, на шта је амерички амбасадор рекао да неће бити ни речи",  рекла је Томић.

 

 

Извор: Информер