Вести

Томић: У Србији радници поново у колонама иду на посао

Зоран Томић, мастер економије и народни посланик у Скупштини Србије, каже да је наша држава на правом путу и да су председник Вучић и његов тим показали како се домаћински води држава, како се води рачуна о сваком сегменту и плански ради. Улагањем средстава у подизање инфраструктуре, привукли смо велики број инвестиција, по чему смо шампиони. Само у 2019. години имали смо 3,9 милијарди евра директних страних инвестиција, а у 2020. години, иако је било короне, поново смо били најбољи у региону. Зато имамо раст плата и пензија, и најнижу стопу незапослености. Према његовим речима, Србија прераста у земљу у којој се улаже у развој економије базиране на знању. Такође, како каже, показали смо да желимо добро свима у региону и радимо на реализацији иницијативе председника Вучића о формирању Мини Шенгена, који би требало, синергетским ефектом, да омогући да економија читавог региона још више напредује.

* ММФ је предвидео раст БДП Србије ове године од шест одсто. У чему је тајна успеха српске економије? Који су највећи генератори раста?

- Тајна успеха је у раду, добром планирању, одговорним људима и јасној политици коју је председник Вучић дефинисао. За разлику од припадника бившег режима, попут Јеремића, Ђиласа, Тадића и других чија се борба за економију сводила на телефонске седнице, путовања без покрића, транге-франге дипломатију и трансфере пара грађана на приватне рачуне у иностранство, данас озбиљним радом и упорношћу постигли смо реални раст економије, који ће бити шест одсто, и то не прогнозирамо само ми, већ и ММФ. Да не сметнемо са ума добру сарадњу између фискалне и монетарне власти, јер данас имамо стабилан девизни курс и ниску инфлацију, које су основ за улагања, као и мир и стабилност, што су, такође, важне компоненте да се донесе одлука о инвестицијама и проширењу капацитета сваког привредника. Процес дигитализације, развој наше ИТ индустрије и улагање у науку дају значајан допринос и они су један од важних генератора нашег привредног раста.

* Колико су мере директне новчане помоћи грађанима деловале на већу потрошњу и позитиван ефекат у буџету државе?

- Србија је једна од малобројних земаља у свету која је мере за заштиту становништва у време короне, али и заштиту економије правовремено предузела и применила, што потврђују светски признати стручњаци и лидери, који су видели да мала Србија уме и може да се бори за интересе својих грађана и економије. Резултати политике Александра Вучића су да у буџету имамо довољно новца и могућност да се до потребних средстава дође како би се помогло у тешким тренуцима грађанима и привреди. Три пакета помоћи, који су реализовани у износу од 953 милијарде динара, помогли су да стопа незапослености падне на најнижи ниво, што је мимо свих очекивања у време кризе, јер у време кризе најбитније је да точак економије не стане, већ да се врти. Најважније је да ниједан пројекат није обустављен и да се Србија и тад градила интензивно, као и сад.

* Како грађани Крушевца виде економске помаке и да ли кажу да се данас боље живи него пре десетак година?

- Крушевац се враћа на пут старе славе великог индустријског центра Србије. Данас је број незапослених у Крушевцу пао испод 10.000 незапослених, први пут у модерној историји, добили смо „Кромберг и Шуберт“, прву инвестицију после више деценија, спасили смо гиганте попут „Трајал корпорације“, који је ове године обележио 132 године постојања и „14. октобар“, „Валволајн“ је дошао у Крушевац и удвостручиће капацитете некадашњег „ФАМ“-а, развијају се даље и „Купер тајерс“ и „Хенкел“. Поново имамо колоне радника које иду улицом или возилима на посао, као у добра стара времена, пре појаве жуте куге која је покушала све да уништи и затвори. Развија се туризам на Јастрепцу и у Рибарској бањи. Изграђени су нови терени, игралишта, теретане на отвореном, ради се на равномерном развоју села и града. Данас, кад питате Крушевљане кога највише цене, рећи ће вам Александра Вучића и Братислава Гашића, јер политика председника Вучића, чију је имплементацију у Крушевцу започео Братислав Гашић, дала је одличне резултате. Та политика омогућила је Крушевцу да се развије у нови академски центар, јер је од 2017. године  добио и свој први државни факултет, Пољопривредни факултет при Универзитету Ниш, где сам и запослен као асистент.

* Као асистент на факултету, да ли разговарате са студентима о актуелној економској и политичкој ситуацији и Србији, и шта они кажу?

- Користим прилику да током наставе теоријски део, који предајем, објасним кроз практичне примере и оно што радимо у Србији, како на пољу економије, тако и пољопривреде. Свакако да са студентима имам отворен разговор на тему економије, где од њих добијам и повратне информације да су мере добре и да они, као млади академци и будући, али неки и садашњи привредници, разумеју све што се дешава и дају подршку. У разговорима чак дају сугестије шта би могло још да се побољша и у ком правцу да се иде са даљим одлукама. То је и карактеристика политике председника Вучића и СНС, да постоји двосмерна комуникација са грађанима.

* Како, као врхунски економиста, видите то што је Драган Ђилас успео да, за неколико година проведених на власти, направи читаву империју, оснује, продаје и препродаје своје компаније, заради милионе, отвори велики број рачуна у иностранству...?

 - Такво понашање и то што је Ђилас остварио није за похвалу, већ доказ неспособности и злоупотребе јавне функције, пример политиканта и особе којој никако не би требало дати могућност да управља, не само државом, него ни месном заједницом. Издао је своје бираче и људе који су га подржали, зарад пуњења сопствених дубоких џепова. Подршка му је толико опала да и ово мало симпатизера мора да плаћа, а функционери купљене странке су сви запослени у његовим приватним компанијама. Јасно је да Ђилас жели политику компаније да спроведе на националном нивоу, кроз поновну злоупотребу јавних функција. Народ је јасно рекао да неће жуте тајкуне и лопове из бившег режима и да даје апсолутну подршку политици просперитета и напретка, коју је креирао Александар Вучић, и спроводи СНС.

* Да ли се у Србији икада појавио такав „економски геније“ попут Ђиласа?

 - Такав „економски геније“ није се појавио, а неће се више никад ни појавити. Народ неће то дозволити, јер је на својој кожи осетио ефекте његове економске доктрине. Зато се исти тај „економски геније“ плаши да своје име стави на анкете, које спроводи по некој својој методологији. Шта год он да је предузео да бројке прилагоди себи, уз своје име никад неће сакупити ни она три одсто, које смо изгласали како би другим озбиљним политичким противницима помогли да се, у фер борби, изборе за место у парламенту. Зато он и његови пајтоси прибегавају насиљу, тестерама, препадима и разбијању глава, да би дошли до власти, јер друге методе не знају. Пред таквим „генијалцима“ Србија, коју предводи Александар Вучић, никад се није, нити ће се склањати, јер нама је интерес будућност ове државе и све њене деце, а не појединаца и приватних интереса.

 

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор