Вести

Томислав Николић 30 сати без воде и хране

 

Демократска странка одбацила је данас штрајк глађу као метод политичке борбе, пошто је лидер опозиционе СНС Томислав Николић ступио у штрајк глађу и жеђу док се не распишу ванредни избори. Цитирам: „Ни у време диктатуре Слободана Милошевића Демократска странка није штрајковала глађу, већ се само часно и храбро борила да победи на изборима и по цену крађе“, наводи се у саопштењу те странке, достављеном Агенцији Бета. Овде имам изводе из говора господина Зорана Ђинђића, председника Демократске странке, датум је 21. новембар 1996. године, када је др Зоран Ђинђић ступио у штрајк глађу и то саопштио са мегафона, преко мегафона са прозора Народне скупштине Републике Србије. Штрајк је трајао до 23. новембра када је, под Гонзалесовим притиском, коначно прихваћени сви њихови захтеви и прекинут је штрајк глађу. Дакле, од 21. до 23, ево ово вам је и званична вест, „сви ми посланици Коалиције „Заједно“ одлучили смо се за штрајк глађу у згради Скупштине Србије и на обраћање Милошевићу. У писму смо га обестили да је „Заједно“ освојила већину у 34 општине, у градовима у којима живи преко 60 одсто грађана Србије и тако даље и тако даље. Заједно са Зораном Ђинђићем и осталим посланицима Демократске странке штрајковали су и посланици Српског покрета обнове и Грађанског савеза.

 

Подсетићу да је још један председник Демократске странке штрајковао глађу, реч је о Драгољубу Мићуновићу 9. марта 1991. године, када се, заједно са другим посланицима, закључао у просторијама Народне скупштине.
Дакле, ми вас сад питамо, да ли су Зоран Ђинђић и Драгољуб Мићуновић били чланови Демократске странке или је ово данашње руководство Демократске странке лажовско руководство, а сами закључите.

Дакле, када њима одговара да штрајкују глађу, онда је то демократски принцип и онда је то најбољи начин. А сада ћете чути изјаву Зорана Ђинђића за Б2 92, није тада био Б92, него Б2 92, реч је о 2000. Години, субота 20. мај 2000. године, цитирам др Зорана Ђинђића: „Ми смо у дугим разговорима и преговорима се определили за комбинацију грађанског окупљања, ипак полуинституционалног отпора, кроз разне манифестације градова у којима ми имамо утицај, како бисмо постепено блокирали систем и натерали га да се изјасни, или у смеру да нас све похапси, да диктатура буде очигледна, или да се упусти у договоре“. Ђинђић је нагласио да је битно да се сачува било која форма вечерњег окупљања у Београду следеће суботе, кад је заказан митинг.“ А ми ћемо онда захтевати од свих људи, а зависиће одлука од резултата и блокаде, долазак пешке људи из Србије у Београд и штрајк глађу лидера опозиције у центру Београда“. Цитирам вам Зорана Ђинђића са Б2 92. Дакле, очигледно да методи Зорана Ђинђића су, како они кажу суицидни, антиправославни, и не знам какав су још стравичан израз употребили. И политичку патологију, што би рекле ове њихове слуге режимске.
Демократска странка је пре три дана издала саопштење у којем је саопштила јавности да Српска напредна странка руши правни поредак, саопштили су да Српска напредна странка изазива агресију, буку и стално има поруке са прикривеним насиљем. С поносом истичем да смо јуче имали више од 120.000 људи, за то имамо доказе, и срам да буде оне слуге режимске који су говорили како је тамо било 40.000, полиција је избројала свега 739 аутобуса из унутрашњости, ту је било и дабл-декера и дуплих, па ви израчунајте. То је само то више од 42.000, а Београд је имао квоте на преко 35.000. Од нас, као организатора, па онда погледајте колико је људи било. Али тај митинг, оно што је важно, прошао је поново, а да ниједна чаша није разбијена, а камоли неко стакло полупано. Не само да ничији живот није угрожен, већ ниједне чарапе, ниједне патике, ниједан парфем није украден. А да вас подсећам, кад Демократска странка демонстрира, онда нестају читаве парфимерије, а не парфеми, онда нестају све патике из „Футлокера“, и све могуће врсте, пошто не бирају много, добре су им и Најке и Старке и све друге. Е нашим људима нису потребне. Нашим људима су потребне промене. Наши људи су поштени и добри домаћини, а не лопуже. А они су увек користили сваку прилку да пљачкају Београд и ми смо и њима и целом свету показали како и на који начин може да се демонстрира мирно. Између нас и њих постоји још једна разлика. Веома велика. Они су увек били спремни да жртвују, али туђе животе, и да жртвују туђу имовину, а наш председник је данас спреман да жртвује себе, а да ниједан камен нигде не падне, да ниједно стакло не буде разбијено у Србији, да он страда, али да Србија не страда. Е у томе се разликујемо од представника режима и хвала Богу да је тако. И хвала грађанима Србије који то разумеју. Желим да се захвалим свим људима из Србије, који тешко подносе данас ситуацију у земљи, знам да су многи чезнули, желели да заузмемо све институције, али то просто није наш манир. И нека се љуте на нас, ми да се понашамо исто као што се понашао режим Демократске странке, односно, тада Демократска странка у опозицији и њени сателити нећемо никада. Ми, кад смо једанпут рекли и донели одлуку да формирамо Српску напредну странку и желели да имамо нормалну и пристојну Србију ми смо решили да се мирним путем и изборима боримо за победу. И ми ћемо да их победимо. Згазићемо их на изборима! Не ногама, него оловком и папиром. Не онако како су то они радили Милановићу и Комракову, него оловком и папиром. Биће више од 15 посто предности за Српску напредну странку у односу на њих. Данас је 12, 13 потпуно свеједно. И то ће тек да расте.

Ми позивамо Бориса Тадића, пошто је у овом тренутку тачно 30 сати протекло од када је Томислав Николић ступио у штрајк жеђу, откад није узео кап воде, нити било које друге течности, пре свега, наравно није ни јео ништа. Дакле, њему ће се стање озбиљно погоршавати. Позивамо их да се не играју са народом и грађанима Србије, зато што је питање колико ћемо успети да држимо народни гнев, као што смо до сада успевали, под апсолутном контролом. Ми ћемо већ за сутра организовати манифестације у Београду против режима Бориса Тадића, обавестићемо вас о томе, како и на који начин, очекујем да то буде у поподневним сатима. Ми се нећемо умирити, не због тога што су нам потребне њихове фотеље, кад год да су избори и у мају следеће године победићемо их, већ зато што су Србији потребни избори, Србију су потребне промене. Зато што људи у Србији не могу да живе од лоповлука овог режима. Зато што људи у Србији немају будућност за своју децу. Зато што људи у Србији не могу више да слушају и да читају наслове у којима ће да пише – његов програм је штрајк глађу. Зато што то може да постоји само у банана државама у којима имате једног тајкуна који контролише све медије или још једног његовог друга и ништа више.
Желим да се захвалим оним медијима који су на коректан начин извештавали о скупу и који су показали да не морају увек и у сваком тренутку Шапер и Ђилас да им буду једине газде, већ да некад могу да ураде оно што заиста јесте, оно што се заиста догодило и оно што народ очекује да види и да чује. Огавне изјаве оног несрећног и тупог Шутановца, које не желимо ни да коментаришемо, знате, човек да да било какву политичку изјаву мора да прочита једну књигу у животу. А ја сам спреман да вам дам доказ да се он хвали да никада није прочитао ниједну књигу, у листу „Стандард“ погледајте његов интервју, човек се похвалио да се информише само из новина, да му књиге нису потребне у животу. Е такве људе да коментаришемо и њихове потуљене и покварене изјаве, али довољно је да сваки пут погледате шта је и како говорио Шутановац, па вам је јасно нешто друго што нећу да изговорим. Тако да само коментаришемо званична саопштења која је писао Борис Тадић, па смо само желели да вам укажемо на чињеницу о каквим лажовима је реч. Надамо се да ће се сетити да је Зоран Ђинђић био председник Демократске странке.
Оно што смо данас желели да вам кажемо, пре свега, то је колико је опасно, не то што лажни аналитичари, опсенари и преваранти белосветски који служе режиму, као најгоре слуге, само да би нападале Српску напредну странку, а који, видећете ускоро ћемо се појавити у јавности са подацима ко финансира поједине сајтове појединих аналитичара, како поједини аналитичари раде на дипломатској академији и колико новца добијају, а за све то морају да служе прљавом режиму Демократске странке. Па кад то будемо објавили, онда ће вам бити јасно зашто на овакав начин морају њима да служе. Али нека им буде на част начин на који су говорили. Ми знамо да они раде, како се то каже, и како они то између себе говоре, на жетон, тј. на то ко им плати више. Али тиме изазивају само све веће незадовољство народа и грађана, а сви ти Вукадиновићи, Требјешанини и остали препаметни, било би добро, кад их народ толико воли, нека оснују једну политичку странку заједничку, па нек освоје три гласа, ако могу, честитаћемо им на томе.
Што се тиче здравственог стања Томислава Николића, оно је изазвано нереаговањем режима, оно је изазвано бахатим и безобзирним понашањем Бориса Тадића. То није изазвано његовом вољом и његовом жељом, јер човек је само желео да спасе и сачува Србију, и од сукоба и од крвопролића и од свега другог. Да Томислав Николић то јуче није рекао, нико то не би могао да спречи да заузму све институције. Нико не би могао да спречи сукобе са органима реда да Томислав Николић то јуче није саопштио, то је био израз највеће могуће одговорности. А то што власт преко својих слугу, Чедомира Јовановића и ових несрећних аналитичара, лажова и превараната разних покушава да то представи на другачији начин, нека им служи на част.
Овде су људи лекари, много угледних лекара, рекао бих неколико наугледнијих лекара изу Београда и из свих, сад нисам стручњак, али из Клиничког центра, али и из унутрашњости из целе Србије, који су направили једно кратко саопштење које ће вам госпођа Перишић прочитати, али уколико имате било какво питање за било кога од њих, они су из различитих струка лекари и биће спремни да одговоре.
Само бих вас замолио да прочитате ово кратко саопштење.

Проф. др Градимир Драгутиновић: Проф. др Мира Перишић, испред Савета за здравство Српске напредне странке.
Проф. др Мирјана Перишић, MD PhD: Ја сам иначе интерниста гастроенеоролог из Клиничког центра Србије, са пуном одговорношћу прочитаћу вам извештај који ми сматрамо да треба да чује и народ и јавност. Тим врхунских доктора апелује да се из медицинских индикација проблем штрајка жеђу Томислава Николића мора хитно решити до краја овог дана, обзиром да може доћи до трајних последница дехидрарације у виталним системима и то, пре свега, бубрезима који ће стати и нервном систему, тј. мозгу. И то најозбиљније апелујем.
Власт треба да буде свесна свих ових последица, јер и они имају врхунске лекаре, и директора Клиничког центра и све остале, који могу да консултују у вези могућих последица. Како је Томислав Николић одлучио да иде до краја, психички апсолутно свестан своје одлуке и ризика, односно, последица по здравље, сматрамо да је од овог момента одлука на власти, да се његовом захтеву удовољи, јер од сада одгoворност пада и на њих.
Извесно је да је у питању и намерно кашњење лекарских реаговања и сматрамо неразумним, нехуманим, па  чак и намерним актом атака на здравље једног човека, који је своју судбину везао за будућност свих грађана Србије.
Апелујемо и на невладине организације, еснафска удружења лекара, сестара и забринути народ да пружи подршку Томиславу Николићу, као човеку који је подредио оно што му је највредније, а то је живот, за бољитак Србије.
Тако да молимо и лекаре и све медицинаре Србије, из света и околних земаља, да се придруже нашем апелу, уз напомену да чин Томислава Николића, по мишљењу лекара, НИЈЕ СУИЦИД, није забрањен хришћанством, већ је то један акт православља који је против дебалканизације и чини човек жртву за све нас, значи за све грађане Србије који су то јуче на великом митингу препознали и подржали. Хвала.
Александар Вучић: Изволите, ако имате неко питање.

Новинар: Како сада ствари стоје, Демократска странка изборе расписати неће, да ли можете мало детаљније о вашим наредним плановима и корацима, јер се јуче провлачило да ће бити неких протеста у унутрашњости Србије. Дакле конкретно у наредном периоду...
Александар Вучић: Па ево, ја вам нисам случајно, није ми био смисао да вам прочитам део изјаве господина Ђинђића за Б2 92 20. маја 2000. године, само да бих доказао да су они лажови, претпостављам да то сви знате, чак и они који их волите, али из неког разлога нас више, односно мање волите, па сад није ни битно, сали сам читао зато што ћемо ми, бар у једном делу, никада дакле насиље нећемо изазивати, као што су они изазивали, али у једном делу ћемо ићи по цитатима Зорана Ђинђића. Дакле, све онако како је он говорио, тако ћемо ми, неке од тих акција ћемо ми да преузимамо, не све, не можемо насиљем да се бавимо, као што су се они бавили, али ћемо неке од акција у том смислу да предузимамо. Очекујемо да нас Демократска стрнака поново нападне за насиље и рушење правног поретка.
Новинар: Поменули сте штрајкове, али чини се да су различити мотиви...
Александар Вучић: Да, у праву сте.
Новинар: ...2006.
Александар Вучић: Не, 2006. него 1996.
Новинар: Да, 1996.
Александар Вучић: 1996. Је био мотив да се дочепају фотеља...
Новинар: Мотив им је био против крађе резултата, просто...
Александар Вучић: Да кажем.
Новинар: И сада господин Николић уцењује својим животом Србију за расписивање избора.
Александар Вучић: Начин на који сте то представили је управо оно што режим покушава да уради. Да, 1996. је било разлога за то и то је господин Ђинђић искористио, јер је желео да добије фотељу и добио је заслужено.
Новинар: Да, али...
Александар Вучић: Али, да ли ја могу да кажем, ако сте ви већ поставили питање или сте толико навијачки острашћени да не можете да ме пустите две реченице да изговорим? Да ли сам вас пусто да кажете? Хајде, реците шта још имате.
А да ли могу ја сад да говорим?
Новинар: Да.
Александар Вучић: Дакле, 1996. године Зоран Ђинђић је желео своју фотељу и добио је заслужено, изборио се, између осталог, и штрајком глађу. Томислав Николић се не бори за своју фотељи и у томе је разлика. Томислав Николић се бори за Србију и за грађане Србије, да Србији дође спас. Баш против лопова из Демократске странке и због тога то тражи, баш због лопова из Социјалистичке партије Србије и баш због лопова из других коалиционих политичких странака. Е зато Томислав Николић то ради, не зато што му је потребна фотеља, не зато што ће да преузме власт, јер је то могао јуче да уради, то је могао да уради и 5. фебруара, већ зато што су потребне промене Србији за спас Србије, а не за изборе, а не за изборе, већ да би Србија могла да постоји и да би деца Србије имала било какву будућност. Е у томе је разлика, ту сте у праву. И то није мало.
Новинар: Не за изборе, него да би преузео власт.
Александар Вучић: Не да ви преузео власт него да би спасили Србији од лопова из ДС и од криминалаца из режима итд.
Новинар:То је био један од коментара јуче, шта ако би неки министар ступио у штрајк рецимода би Влада остала до краја.
Александар Вучић: Па у праву сте само имате један проблем у тој аргументацији.Знате кад пустите лажног аналитичара па вам се допадне то што је он рекао зато што мрзите СНС, морате мало да размислите о томе шта је он рекао, дакле он је рекао један министар ће да штрајкује да би сачувао своју фотељу и тиме ће да уцени људе својим животом, па министар може да ради шта хоће зато што је лоше владао, то што ће нека лопужа да дође да штрајкује глађу, жеђу или било чиме и да каже ја морам да останем министар шта ме брига што тако штрајукујеш, овде штрајкује поштен човек, који не тражи ништа за себе већ тражи за Србију и за грађане Србије и у томе је огромна разлика.Шта ме брига што ће да штрајкује Милосављевић, Динкић, Ђелић, Дачић могу да штрајкују колико хоће и где хоће.
Новинар: Али је то начин политичке борбе!
Александар Вучић: На жалост Зоран Ђинђић није жив, волео би да ми он одговори он је боље познавао и Хабермаса многе друге филозофе па Ђинђић је тражио фотељу, а Тома не.
Новинар: Шта би му рекли када би кренуо да штрајкује?
Александар Вучић: Шта би му рекао па штрајкуј мајсторе, само штрајкуј, а мене интересује да одговараш колко си пара покрао, е то је ствар која нас интересује, а не овде где ћете да имате човека који се бори за нормалну Србију, за Србију која ће да се обрачуна са лоповима, за Србију која ће да се обрачуна са лажовима и преварантима, за Србију која ће да обезбеди бољу будућност нашој деци.
Новинар: Шта ако рецимо буду расписани избори и ви дођете на власт и после три месеца неки опозициони лидер уради исто што и Томислав Николић шта ћете ви рећи?
Александар Вучић: Разговараћемо и тражићемо решење.Знате шта би урадио паметан човек.Ми ћемо му рећи па немој баш у четвртом месецу али у трећој години ако ми немамо легитимитет идемо на изборе свакако, а и ако имамо а ти мислиш да немамо нема проблема идемо на изборе, проблем је у томе што ви не разумете једну ствар, ви који подржавате режим имате проблем само са једном чињеницом која је кључна и коју заборављате у сваком тренутку, а то је та да немате легитимитет, да народ није за вас, народ је за промене, народ не воли можда никога довољно, али воли нас друге много више него што воли те ваше:Е проблем је у томе што то неможете да разумете и што то они не могу да прихвате па чекају мисле десиће се сведско чудо па ће нешто да се промени до тренутка када они мисле да распишу изборе. Е ту је суштинска разлика, па није могао ДЕПОС да рши Милошевића зато што је он имао легитимитет, Милошевић је пао тек када је изгубио легитимитет није то било питање једне, друге или треће ствари, тек кад је већина народа била против Милошевића тек је он пао.Могли сте да организујете најбоље демонстрације на свету ДЕПОС и овакве или онакве и никада не би бао зато што је Милошевић имао 70%, а они имали 20% и џабе им је све што су имали медије што су имали све не вреди он је имао легитимитет.Е проблем је што Тадић нема легитимитет, што би га данас Тома Николић убедљиво поразио на изборима, што је СНС 13% испред ДС и проблем је њихов у томе што како то да нико неће да каже извинте како вас није срамота да лажете да ће да се руши правни поредак и да ће бити насиље. Како то да нико није питао како је могуће да лажете, где је било то насиље јуче, где сте видели рушење правног поретка, како то да се никад против диктатора Милошевића нису борили штрајком глађу а као што видите јесу. Значи све што кажу лажу, чим зину слажу, сваку реч који изговоре слажу.
Новинар: Господине Вучићу хтела сам да вас питам министар Дачић јутрос је изјавио да су избор прихватљиви у јануару, због чега су за вас неприхватљиви?
Александар Вучић: Па има неколико ствари, то је њихова идеја од раније дакле то је њихова идеја и за то постоје притисци разноврсни, за нас то није прихватљиво а они могу да нас распишу и у мају следеће године, све може, могу и све да нас побију све може, из много разлога нису прихватљиви, зато што народ хоће изборе ове године неће следеће године, зато ми знамо ја сам издо у последња два дана два саопштења ДС где сте оба пута видели какви су лажови, а можете да мислите каквим би се све лажима и триковима служили за Нове године, божиће итд па кад Ђилас за седморке издвоји паре, па Тадићев председнички интервју па овде па онде па не знам ни ја где све, а што не може 18 децембра, извинте а дал неће можда за Нову годину савет ЕУ да донесе одлуку, они пред католички божић већ не раде ништа, а зато треба да буде 15 јануара.Кад бисмо добили разумно објашњење ракли би ево вам све али пошто га нема,пошто је само питање преваре пошто је све што раде само питање преваре и ничим другим се не баве само лажима и преварама и пуштањем својих аналитичара и других режимских слугу да нападају СНС.
Гледао сам о Чедомиру Јовановићу дошао у неким штрамплицама у Пинк, дошао да нам нешто соли памет и он зна нешто шта и кад, шта ћете људи има 5% и то кад уложи 5 милиона евра и он држи некоме предавање.
Новинар: Јуче са митинга је речено о неким акцијама, нешто прецизније.
Александар Вучић: Обавештаваћено о томе, обавештаваћемо вас о акцијама, извињавам се дакле ми ћемо и сутра имати одређене акције али морате имати у виду ми сутра имамо и комеморацију и сахрану Бране Црнчевића и огромно је незадовољство где гледамо шта да радимо, причам да овде код нас на колегијуму то ври са свих страна и све што је бићу сасвим отворен, све што је смиривање и све што је апсолутно позивање на разум, највише долази од Томислава Николића,јер остали људи како да вам кажем, то је то нико живи не би могао да заустави, видели сте јуче 10 пута смо позивали људде да се разиђу, 10 пута, ајде они који су дирекно у страначкој инфраструктури они морају да се помере, али други људи неће да се макну, сити свега, тако да ћемо вас обавестити сутра биће већ сутра неких акција у Београду ,шта тачно о томе ћете бити обавештени. Биће и у целој Србији од уторка, али добићете прецизне информације.
Новинар: Хоћете ли да прецизирате који ду домети овога?
Александар Вучић: Домети ове борбе су се већ показали, неколико ствари смо успели да урадимо боље него икада, показало се пре свега да нам је власт бахата и осиона, показало се такође да власт нема ниједног одговора ни за опозицију ни за грађане Србије, показало се под три да власт има ужасан страх од избора и од народне воље, показало се под 4 да је опозиција неупоредиво организаванија од режима јер смо у стању да видимо стотине хиљада људи а да ниједан камен није бачен нигде и показало се на крају крајева да смо неупоредиво моралнији од њих, и политички одговорнији што ће грађани Србије и умети да цене. Ми нисмо слагали ни једну ситницу, они су се само лажима служили као што смо заједнички установили, показало се и са друге стране ми смо показали да је наш једини мотив Србија и не преузимање власти и да смо ми то могли и јуче да урадимо и 5 фебруара, већ пре свега да имамо нормалну и пристојну земљи и нормални људи који су чак и љути на нас што то јуче нисмо урадили ће то разумети ко и сви други .Зато што нас нико неће  зауставити на стварању нормалне и пристојне Србије и ма колико неко мислио да је то мала ствар ми мислимо да је то највећа ствар и кључна разлика је између нас и њих сем њихових лажи и превара и једног високог морала са друге стране, односно лоповлука са њихове стране и поштења са друге стране као и чињеница да ми никада нећемо да жртвујемо друге, да жртвујемо народ, ако треба неко да се жртвује жртвоваће се
наши људи.Изволите?
Новинар: Још једном да разјаснимо,дакле у нормалној Србији за коју се залажете за жртвовање својим животом за расписивање избора је легитимно политичко средствао.
Александар Вучић: Јел то мислите на Зорана Ђинђића, надам се да не,не мислите ваљда да господин Ђинђић желео тиме што је ушао у штрајк глађу, да његов мотив је био много мањи од Николића, било је само да дође у фотељу градоначелника, а господина Николића није да седне у фотељу него да спашава Србију од лопова и криминалаца и оних који су је уништили, дакле много виши и обухватнији су мотиви господина Николића дакле ја не верујем да ви то мислите о Зорану Ђинђићу сигурно не би сте то желели да кажете.
Новинар; Рекао сам вам шта сам хтео да кажем.
Александар Вучић: Ја сам вам одговорио.
Новинар: Господин Николић тражи расписивање избора.?
Александар Вучић: Не господин Николић је прво желео да сачува потпуни мир у Србији и био је то једини начин да га сачува да жртвује сбе од бахатих зликоваца који нинашта друго не мисле већ на то како своје фотеље да сачувају и да опљачкају Србију, али је не верујем да ви то мислите јер је господин Ђинђић за много ситнију ствар штрајковао глађу, ја не верујем да ви то хоћете да кажете за лидера СНС.
Новинар:Ја кажем само да ми одговорите?
Александар Вучић. Ја сам вам одговорио, ја мислим да је Зоран Ђинђић био у праву и да није уцењивао, то је што се тиче Зорана Ђинђића а о Томиславу Николићу који има много виши циљ а то је нормална пристојна Србија, борба за Србију а не борба за сопствену фотељу, онда мислим да то заслужује још већу и моралну оцену и сваку другу.Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!