Вести

Тражимо оставку Томице Милосављевића

 

СНС захтева ово у светлу последњих догађаја који су везани за хапшење руководства из Института за онкологију и радиологију, очекујемо од државних органа да у овом случају поступају до краја. Дакле, уколико су 14 месеци, као што смо чули, праћени актери ове афере они морају бити до краја процесуирани, ово је само једна кап у мору корупције која влада Србијом у читавој деценији и која сада доживљава своју кулминацију. Да се вратимо још једном баш на случај овог министра чију оставку захтевамо. Дакле човек чије је име везано и за афере злоупотребе средстава из донација које су добијене од ЕУ за поправљање здравства у Републици Србији, та средства су ненаменски трошена, затим реч је о човеку који је везан и за аферу о тетабулину, лажном леку против тетануса који се није налазио на листи лекова Министарства здравља 2005. године када је он био министар, а коришћен је, затим реч је о министру у време чијег мандата догодила се смрт трогодишње девојчице због операције катаракте у приватној клиници, реч је о министру у чије време је донет кодекс пословног и професионалног понашања и радне дисциплине у здравственим установама који је лекарима забрањивао да говоре о стању у својим установама, реч је о човеку који је наложио увоз 3 милиона вакцина против свињског грипа које нису потрошене и на крају се испоставиоло да је Србија те вакцине које је скупо платила морала да поклони, реч је о човеку коме је један од здравствених центара у току његовог мандата изгорео, а он је остао и даље на месту министра, реч је о министру који није имао поверење у сопствне лекаре већ је одлазио да се оперише у иностранство.

 

У Србији не може постојати недодирљив министар и ово је испит здравог разума и морала, ово је испит, рекао бих слободно, и зрелости демократије у Србији. Да ли овакав човек и даље може да остане на челу Министарства здравља када руководство једног реномираног института са челницима фармацеутских кућа врши такве ствари које се слободно могу оквалификовати и као покушаји убиства када неком дајете већу дозу лекова од оне која је прописана, нарочито када су у питању лекови чија је употреба изузетно опасна и мора да буде добро контролисана и ограничена.

 

Друга тема за данас такође се тиче селективне правде, СНС  до дана данашњег није добила никакав одговор од надлежних државних органа када је у питању изборна превара у Бору. Дакле, нисмо добили никакво обавештење. Да није жалосно било би смешно да наша полиција која се хвали успесима откривања нарко мафија и многих других мафија свугде по свету по Латинској Америци, по Западној Европи, која показује, како они кажу, свој пуни капацитет делања не може или боље рећи неће да открије актере изборне преваре у Бору.  С тим у вези, уколико се до сутрадан ништа по овом питању не промени, као што је заменик председника СНС господин Александар Вучић и најавио, он ће сутра у 10 часова ујутру испред зграде Владе Србије започети штрајк и глађу и жеђу, па да видимо докле ће то надлежни органи, докле ће надлежни министри остати при својој досадашњој одлуци да ништа озбиљно по питању разрешења изборне преваре у Бору не предузимају. Реч је о акту који нема за циљ никакву ни личну промоцију па нити лични интерес. Реч је о штрајку глађу који за циљ има једно заиста крупно, можемо рећи, питање принципијелног значаја за целу земљу и за цео систем. Уколико овакве изборне преваре могу да прођу некажњене у  Србији, уколико не може оваква једна афера да добије свој епилог пред надлежним државним органима и пред судовима у Србији, шта онда можемо очекивати на неким сутрашњим парламентарним изборима. Ово је прво питање за важност демократије у Србији, ово је можда највећи испит демократије у Србији до данас, иако захваљујући селективном приказивању ове афере у медијима и њеној, да кажемо, пропраћености она ни мало не губи на свом значају. Оваква једна ствар је заиста незапамћена и због тога и отпочиње господин Вучић сутрадан овај штрајк глађу да се више никада такво нешто не би поновило у Србији. Наравно да то није у интересу ни његовог здравља, наравно да то није у његовом личном интересу, али је то заиста у интересу свих грађана Србије који од Србије очекују нормалан систем, нормалну државу у којој закон важи исто за све у којој се примењује исто према свима, у којој нема селективне правде, државу у којој не могу да се догађају овакве нити било какве друге изборне преваре и у којој једном за свагда оваквим стварима мора да се стане. Изволите уколико имате неко питање, спреман сам да одговорим!

 

Новинар: Реците ми какво је то писмо које сте добили, писмо на које се позива „Политика“ и ту се у ствари и прозива име човека за кога се тврди да је у ствари дао налог, заменик директора Милош Мишчевић. Од кога сте добили то писмо, шта пише у њему?

Никола Селаковић: Као што сте могли да прочитате управо у медијима, ради о електронском писму, дакле мејлу и баш то што сте и рекли, дакле у њему се наводи, поименце потписник писма није наведен, дакле не могу вам рећи ко  је по имену и презимену то писмо написао, јер једноставно то име и презиме нити смо ми добили нити знамо, а управо ради се о овоме што сте ви навели, дакле да је реч о заменику генералног директора ЈП ПТТ Србија који је по наводима из тог електронског писма наложио дистрибуцију оних лажних писама, наводно писама СНС где су се налазиле и уплатнице на које је требало грађани да уплате средства на рачун СНС.

Новинар: Да ли СНС има информацију ко би то могао да буде, да ли ви предпостављате које је то урадио?

Никола Селаковић: СНС захтева и очекује управо од надлежних органа да они изађу у јавност и кажу ко је то урадио. По свему судећи, то је урадио неко врло битан, то је урадио неко врло моћан, јер да није тако до сада бисмо имали његово име и у медијима и до сада би такав неко био процесуиран за ову превару коју је спровео у Бору.

 

Новинар: Добро, кад знате ко је зашто не кажете?

Никола Селаковић: Знамо ко је, али то није наш посао, очекујемо да то ураде надлежни органи. Дакле, ово је испит за њих, ово је испит њихове озбиљности и ово је показатељ и тога колико су они спремни заиста да се разрачунају са неким ко посеже за потпуно, можемо рећи, и криминалним и недемократским средствима без обзира на његову партијску припадност и без обзира на место на коме се налази.

 

Новинар: Да ли можете само кратко, ово није питање везано за ову конференцију, али како коментаришете уствари ову идеју државе, односно Владе да дели ове бонусе по 5.000  и 2.000 динара, шта мислите зашто је таква одлука донета баш сада?

Никола Селаковић. Знате, јадно је коментарисати уопште такву одлуку, нарочито када је у питању Влада која буквално ниједно своје предизборно обећање није испунила до сада. То би било као кад бисте ме питали да коментаришем ону чувену поделу акција у вредности од 17 евра, то би било исти и када бисте ме питали да коментаришем оно што су обећали у Бору, а имамо ситуацију да су две недеље после завршених иозбора у Бору на којим је у кампањи владајућа коалиција обећала нова радна места, а дошли смо у ситуацију да свега две недеље после тих избора 220 радника у Бору остане без посла. Дакле, то је нешто што се може назвати куповином социјалног мира, жалосно је када је у питању таква сума којом Влада купује социјални мир у Србији и жалосно је што ова Влада нема апсолутно никаква концепт, никакву стратегију за излазак из економске и социјалне кризе у којој се земља налази. Да има, онда вероватно не би радила такве ствари. То је само један од показатеља неспособности ове Владе да се носи са кључним проблемима нашег друштва.

Хвала вам најлепше.