Вести

Требају нам и Руси и Амери!

То подсећа на оно за шта се ДС залаже?
- Мислим да су људи у Вашингтону приметили разлику, између осталог и у томе јер се неки људи из власти више баве страначким односима него што се баве државном политиком.

Да ли је било говора о КиМ?
- Да. Ја сам им отворено рекао да би лагао свако ко би дошао у Вашингтон и рекао да ће ова или било која следећа влада прихватити независно Косово. Дакле, нећемо признати Косово! Та ствар је јасна и завршена, и то је однос Србије према КиМ.

Мислите ли да су били задовољни оним што су чули?
- На крају предавања сам рекао да многи можда нису били најсрећнији због оног што су чули, али да сам био потпуно искрен и отворен. Мислим да је то веома важно за српске политичаре, за које су научили да лажу и причају свашта. Дођу у Вашингтон, обећају свашта, а кад се врате у Београд, од тога нема ништа.

Да ли је било неких "шкакљивих" питања?
- Постављали су новинари питања у вези с нашим односом према српској влади. Не само новинари већ и професори и студенти, а интересовали су се и за Закон о информисању.

Дакле, до САД је стигла вест о нашем закону.
- Да, и видео сам да су веома упућени у то. Ја сам им, наравно, изнео негативан став СНС о том закону, али сам рекао да не желим да критикујем Владу Србије кад сам у Вашингтону, јер није мој посао да критикујем владу земље којој припадам, већ да сам овде да тражим подршку и помоћ за нашу земљу.

ТОМА ДОГОДИНЕ У САД

Најављује се и посета лидера напредњака Томислава Николића САД. Када би то могло да се оствари?
- Ово су први озбиљни контакти. Ми ћемо сарадњу наставити и очекујем да до тога и дође почетком следеће године.

ДОБРИ СМО СА СВИМА!

Да ли ће ова посета Вашингтону пореметити нешто у вашим традиционално добрим односима с Москвом?
- Ако ви мене можете да убедите да стање у Србији може да буде идеално, а да имамо односе "на крв и нож" са САД, ја ћу вам рећи да немате појма! Имамо добре односе са Русима - да; имамо добре односе са Американцима - да; па то је једини начин да спасемо Србију.