Вести

Трибина на тему заштите жена од породичног насиља

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Небојша Стефановић, члан Главног одбора СНС Марија Обрадовић и координаторка Сигурне куће Весна Станојевић одржали су трибину на тему заштите жена од породичног насиља.

Они су том приликом нагласили да је важно што више говорити о том проблему, али и да је важно да, поред тога што поштујемо законе, ојачамо институције.

Координаторка Весна Станојевић је том приликом нагласила да сигурне куће штите и чувају животе жена, јер, како је рекла, анкета која је спроведена је показала да је чак 23 жене изјавило да сада не би биле живе да нису потражиле спас у сигурној кући.

- Сигурна кућа се заснива на раду са женама како би превазишле страх. Очекујем да ћемо сви заједно радити како бисмо дошли до резултата – рекла је Станојевићева, додајући да је један од најчешћих узрока смртности жена, управо, насиље.

Потпредседник СНС Небојша Стефановић на трибини је рекао да држава мора да реагује и да пошаље јасан сигнал свима који су насилници, нико неће заштитити некога ко туче жене, развијена је нулта толеранција према насиљу у породици.

Том приликом он је дао гаранције да нико неће штитити насилнике.

- Нема тог ко ће позвати телефоном, да видим тог мајчиног сина ко би окренуо телефон и да тражи да се неко заштити јер је тукао жену. Стварно не могу то да замислим и добро је што смо у друштву у коме је то незамисливо - рекао је Стефановић.
Нагласио је да тога више нема и да није важно да ли је починилац кривичног дела полицајац, да ли ради за неку службу безбедности, да ли је тајкун, те да га то пред законом неће заштити.

Навео је да ће се сарађивати са свим релевантним институцијама, и државним и НВО, и подвукао да се заиста не сме гурати глава у песак, те да свако од нас мора ширити причу о томе да људи знају да то постоји и да се држава томе супротставља.

- Оно што треба да се обезбеди је да насилник не може да се врати кући, да се свети тој особи због тога што је пријављен и што је провео неко време у притвору. Ми смо проучавали различите моделе. Нашли смо неке у којима можемо да разговарамо о удаљењу насилника из куће, то предвиђају и нове измене и допуне Закона о породици - рекао је Стефановић.

Истрајно у борби против насиља над женама

Чланица ГО СНС Марија Обрадовић истакла је да се ниједна земља на свету није изборила са тим проблемом, као и да се мора истрајати у борби против насиља у породици.

- Има више пријаве насиља. То је искључиво последица да жене више пријављују насиље, не значи да има више насиља. Медији много допринели томе. Важно је да се говори што више о томе, да деца расту у окружењу где није дозвољено насиље у породици, над женама, родитељима, бакама, декама, вршњачко насиље", рекла је Обрадовић.

Сматра да има много проблема, али да су жене много више свесније, као и да је врло важно да Србија има одличан законодавни оквир и да је МУП показао изузетну заинтересованост.

- Посао политичарки је да свакодневно буду гласне, да говоре о томе у име свих оних жена којима можда медији нису доступни. Поред ојачавања институција, морамо да инсистирамо да буду извршне правоснажне пресуде. Многе жене када прођу тешке судске процесе, када добију правоснажну пресуду, имају проблем да постане извршна - нагласила је Обрадовић.