Вести

Тријумф напредњака

Да ли сте задовољни оствареним резултатом у Земуну, Вождовцу и Косјерићу?

- Да, они су у складу са оним што смо очекивали, са уложеним трудом. Знали смо да ће у Београду бити боље него у Косјерићу.


Због чега толики успех ДС у Косјерићу?
- Тамо људи изузетно цене када им неко направи пут до села или када локална управа нешто уради. У последњих 10-15 дана власт у Косјерићу је дигла све на ноге. Подигли су много машина, кренули да раде. Људи ће то тек схватити када прође ова изборна еуфорија и када те машине престану да раде и оду. Схватиће да су преварени.


Коју поруку грађани оваквим гласањем шаљу демократама?
- ДС мора да схвати, да не може само на имену, угледу и огромном новцу који троше на изборима да нас и даље побеђују. Мораће много више и боље да раде. Мораће да рашчисте са, не појединим криминалцима, него са свим посебно са оним највећим. Треба да се припреме за ванредне парламентарне изборе.


Колико су сада извесни ванредни парламентарни избори?
- Зависи. Ближи смо им јер се види воља народа, али смо и далеко од њих због страха владајућих странака. Ту је и страх неких странака у опозицији од избора јер би се тачно проценило тренутно стање на политичкој сцени. Грађани Србије желе изборе и промене. Србији требају два блока која ће се смењивати на власти када онај ко води државу није добар. Последњих девет година имали смо лоше људе на власти. Мењали су министарства тако да су заметали трагове и да их не би ухватили.


Многи кажу да су напредњаци узели гласове радикала, али математички гледано освојили сте већи број гласова него када сте били заједно?
- Нисмо узели ничије гласове, узели смо оне које нам са правом припадају. За нас овакве је гласала Србија и прошле године. Наша странка се звала другачије, али је програм био овакав. Ово је програм који је спречио антикампању против нас. Оно што ме посебно радује јесте да уопште неће бити могућа антикампања против СНСа на републичким изборима. Нико из ЕУ, УН, нико из окружења неће дати изјаву: „Ако победи Томислав Николић биће санкција и изолација". Бар тих 10 одсто гласова колико коалиција око ДСа добија на страх грађана Србије, потпуно је елиминисана.


Може ли СНС да смени са власти ДС?
- Да! Сада сам убеђен у то. Ово није мало бирачко тело и није мали узорак. Евидентно је расположење грађана, чак и у срединама у којима нисмо имали таква упоришта. Данас је потпуно јасно да Борис Тадић само добрим радом може да обезбеди добре адуте за следеће парламентарне изборе, иначе неће бити на првом месту. Успех СНС је знак осталим опозиционим странкама: „Удружујте се са СНСом". То је знак и порука овима из власти: „Стиже СНС."


Шта ће бити са Вождовцем. И СНС у ДС тврде да су добили изборе у тој општини, резултати на три гласачка места су поништени...
- Проблем је у томе што је ДС тешка срца признала пораз у Земуну. Видело се разочарење, неверица и сукоби између њих који би могли да доведу да се изврше обрачуни унутар струја ДС. Велики им је проблем јер морају да признају и изгубљене изборе на Вождовцу. Телевизијски извештаји на државној телевизији су такви да говоре да је у предности ДС, иако је пребројано да ми имамо 320 гласова више од демократа. То значи да су спремни за поништавање резултата докле год ДС не остане најјача странка у Вождовцу. Али, ни тиме неће добити ништа.


Вождовац је традиционално гласао за демократе, значи ли ово да ДС остаје без упоришта?
- У тој општини 12 година није промењена власт. Ту су Борис Тадић, Млађан Динкић и све остале странке. То је један конгломерат, владајућа структура странака које су држале Вождовац. Ово је знак да ми нисмо само кренули на утврђење већ на Владу Србије. Она се посебно чува, као „могу да падају зидови, али остаће утврђење у којем се крије цар". Стићи ћемо ми и до цара. Мени су честитали и неки функционери ДС, али врх њихове странке ћути. Није лако признати пораз у две београдске општине и то од странке која је настала пре седам месеци.

 

 

Отворени за сарадњу са ДСС и СРС

Како коментаришете дебакл радикала?
- Радикали су се избрукали форсирајући нас као њиховог непријатеља, називајући нас издајницима. Говорили су да смо „штака" Бориса Тадића, а не желе да се уједини опозиција. Причали су да сам ја сведок сарадник против Војислава Шешеља, а сада им је јасно да ја више у животу не бих отишао у Хаг. Било је и то да сам плаћеник САД и Енглеске који ће да први призна независност КиМ. Када изговорите те лажи, а једног дана када се то докаже да је лаж, онда је готово са њима. Где ће сада ти људи?


А са ким ће СНС у коалицију?
- Чекаћемо прво да се дође до коначних резултата. Пре 15. јуна нећемо уопште у странци око тога да разговарамо. Разговараћу са нашим људима на терену, јер ја не знам ко је на Вождовцу, Земуну или Косјерићу добар човек који ради у служби грађана.


Аналитичари тврде да уколико радикали не буду учествовали у власти у Земуну да ће полако да нестају са политичке сцене...
- Та странка је изгубила идентитет што је много опасније од губитка општине у којој су били на власти. Ови избори нису били наш окршај са радикалима, већ са демократама, ја са њима не затварам сарадњу. Али од тога очигледно нема ништа.


Хоће ли се наставити разговори са Војиславом Коштуницом?
- Да, како да не. Честитали су ми његови најближи сарадници. Договор је да се после избора поново чујемо. Знам да је разговарао са СРС и знам да је наишао на зид у вези обједињене акције.