Вести

У 2011. очекујем промену власти

• Значи мислите да је следећа година изборна?
- Мислим да је одлучујућа за Србију. Надам се да је изборна и надам се да ће људи прихватити нешто што је једини излаз за Србију. Једини излаз и једини начин на који можемо да дођемо до правих промена јесу избори. Надам се да ће то људи из режима успети да разумеју.

• Да ли су могући социјални немири 2011. године и да ли би грађани могли да устану у борби против власти?
- Ми их не призивамо и никада нећемо призивати социјалне немире, али да је социјално незадовољство на врхунцу у то нема никакве сумње.

• Може ли митинг СНСа, којије заказан за 4. фебруар, да донесе промене или је то само наговештај избора?
- Ако ме питате да ли ћемо да спаљујемо Скупштину Србије или било шта друго, свакако да нећемо. Али, да ћемо послати јасан сигнал режиму да мора да попушта стеге, омче и конопце, то је сасвим сигурно. Мислим да је то најважнији резултат у земљама парламентарне демократије који неко може да постигне.

• Страхујете ли од неких евентуалних нереда на мититу и како ћете спречити нереде уколико дође до њих?
- Ми ћемо дати све од себе, предузећемо све мере, али ако поједини политички провокатори нешто буду покушали за то ће бити одговоран режим, а не Српска напредна странка.

• Шта је са синдикатима, да ли сте разговарали са њима или су они потпуно у рукама власти?
- У синдикатима има много поштених људи, али највећи део представника, руководстава синдиката су директно у рукама режимских странака и режимских служби. Тако да је ту бесмислено очекивати било какав помак.

• Како гледате на последње медијске иступе Војислава Коштунице?
- Лидер ДСС је поручио га неће доћи на митинг СНСа, наводећи да тешњи односи између двеју партија нису могући без рашчишћавања односа према ЕУ и Косову.
- Нас то не занима. Хвала му шта год радио или не радио. Ми свој посао радимо. Наш посао је да обарамо режим, а не да говоримо против опозиционих представника.

• Шта је са наставком окупљања опозиције у јединствени блок?
- Наш посао је да то тражимо. Ко не буде ушао, тај је себе оставио у запећку и у тешкој ситуацији.

• Да ли сте с вашим коалиционим партнерима разшварали о будућим кадровским решењима?
- Не. Разговарамо о томе шта треба да буде наш програм, како да изађемо пред народ и шта треба да радимр, а не о кадровским решењима.

• Како коментаришете то што Вук Јеремић није изабран за потпредседника Демократске странке?
- То је унутрашња ствар ДСа и лоша политичка процена Вука Јеремића шта да чини после тога.

• Да ли би Јеремић могао да се нађе у редовима српских напредњака?
- Мислим да је то само новинарска спекулација.

• Председник ДСа Борис Тадић са Скупштине своје странке поручио је опозицији да ће је победити на наредним изборима?
- Добро је што ће избора уопште бити, јер како је кренуо да се понаша, помислили смо да ће 88 година да влада без избора. Коначно је рекао да ће бити избора, а о победнику не одлучује он него народ. А ми мислимо да ће народ одлучити сасвим другачије.

• Како коментаришете најављену Стратегију 2020. коју је представио ДС?
- То је замајавање народа, то су најобичније глупости, дуплирали су своја обећања која не значе ништа. Леп папир, као што су била њихова обећања 2008. године, а то са реалношћу нема никакве везе.

• Кренули сте са прикупљањем потписа за иницирање промене Устава Србије који се тиче смањења броја посланика са 250 на 150...
- Ми већ имамо 280.000 потписа и почетком јануара предаћемо те потписе Народној скупштини. Народ жели смањење администрације, народ жели смањење
трошкова и то нико не може да заустави.

• Плашите ли се да би промена Устава могла га донесе нешто крупније, као што је брисање преамбуле о Косову, пошто ЛДП и СПО то траже?
- Ми Устав мењамо због једног члана и једног става. Они су нас у Скупштини одбили, нису желели да се измени Закон о влади и министарствима. Нас не интересује шта ће да каже режим, нас иртересује шта ће да кажу грађани. Не интересује нас ни шта мислс поједине странке које су тобоже у опозицији, а улазе у управне и надзорне режимске одборе у Београду. Нас занима шта мисле грађани Србије, ту нам је све већа подршка како показују последња истраживања.

• Верујете ли га хе го обећане реконструкције Владе Србиједоћи почетком 2011. године?
- Неће доћи до реконструкције, а и да дође потпуно је свеједно, јер праве промене могу да донесу само нови избори и нови људи.

• Како је утисак на вас остаевип извештај Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову, који је косовског премијера Хашима Тачија означио као вођу криминалне мафијашке групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа?
- Мој је утисак да је то најтеже погодило званичне органе у Србији. Једино је власт у Србији била негативно изненађена, као и Хашим Тачи. Сами се томе нису надали, а ништа озбиљно нису предузели да се та истрага продужи и настави.

• Да ли би Тачи могао да заврши своју политичку каријеру због умешаности?
- Не верујем да ће до тога још доћи, зато што је, на жалост, политика јача страна.

• Шта ће бити са преговорима између Београда и Приштине?
- Ми јесмо за дијалог, за разговоре и преговоре, можемо са сваким да преговарамо. Али са онима за које постоји основана сумња да су вадили органе Србима, нема смисла да преговарамо док се не докаже супротно.

• Која су предвиђања за 2011. 1одину?
- Предвиђања су да ћемо имати тешку годину, пуну жеље за променама. Мислим да ће та енергија и нови оптимизам бити веома важни за српски народ и његову будућност.

• Где ћете за Нову Годину?
- Нигде, не славим.
Данило и Милица

• Шта нисте урадили у 2010. години, а планирали сте на личном и приватном плану?
- Много тога нисам урадио у 2010, а сумњам да ћу и у 2011. години урадити све што желим. Али оно што ми је много важније јесте да у наредној години више времена посветим Данилу и Милици.

Звезда

• Шта очекујете од Црвене звезде у 2011. години?
- Звезда није мали клуб да би се задовољавала глупостима као што је друго место. Црвена звезда мора да буде првак, све остало је велики неуспех.

Вино

• Познати сте као колекционар вина. Колико сада броји ваша колекција?
- Имам вина из многих земаља света, а моја колекција броји нешто мало мање од 200 боца вина, можда 180.