Вести

У среду формирање власти у Земуну

Ми сматрамо да су ти напади плод нервозе унутар Демократске странке због чињенице да је, а ево, пошто видим да нико неће о томе да вас обавести, по два једино релевантна истраживања у Србији, Српска напредна странка, први пут, најјача политичка снага у земљи и интересантно ми је да нико од новинара није успео да дође до тог истраживања и да сви крију, као змија ноге, то истраживање. Зато је Драган Шутановац добио налог да на бруталан начин бесмисленом аргументацијом покуша да каже нешто против Српске напредне странке.
Ми ћемо чак, да одговарамо на све што он каже, све што је пристојним речником изречено. Једино што не желимо да одговарамо Драгану Шутановцу о томе какве су наше европске намере. О томе ћемо да разговарамо са нашим европским партнерима, а не са Драганом Шутановцем. Није Драган Шутановац бог, иако је министар одбране, па му се можда то учинило, који ће да гледа  и надгледа све нас и да коментарише како и шта би требало да учинимо у будућности и кога би ми то требало да хапсимо или за чије хапшење да се залажемо. Политику Српске напредне странке никада неће водити Драган Шутановац! То и јесте један од разлога због чега је данас Српска напредна странка најјача у Србији.

 

Српска напредна странка сматра да је за грађане Србије важна визна либерализација. Ми сматрамо да оно што су до сада политичари користили само за себе или узак круг људи, сада треба да буде доступно свима. Ми смо сви имали пасоше, било да смо у опозицији или у власти. Највећи број људи из власти је имао дипломатске пасоше, никада за визу нису бринули. Док су наши људи чекали по зими, по врућини, да својој деци обезбеде пут на море или излазак из земље било где, политичари су лагодно путовали, уживали и било им је свеједно. Данас је добра вест за Србију да и грађани Србије, а не само политичари могу да путују у земље Европске уније. Ми се надамо да ће бити пронађено решење за све грађане Србије, на овакав или онакав, технички начин, а истовремено сам сигуран да нико из власти неће смети да се хвали да је то његов успех. Зато је добро да су изјаве даване без домаћих званичника и зато је било важно да Оли Рен прими Томислава Николића и да свима буде јасно да је ово уперено према грађанима Србије, а не као било какав сигнал Европске уније властима у Србији и подршка властима. То је једна врста промена у понашању и односима ЕУ и грађана Србије, за које сам уверен да ће грађани Србије знати да поштују.

 

 

Ми очекујемо да најкасније у недељу завршимо разговоре о формирању власти у општини Земун и у среду 22. јула биће формирана већина у Скупштини општине Земун. Чиниће је СНС, ДСС, СПС-ПУПС-ЈС, а за Вождовац извештаваћемо вас следеће недеље.

 

 

 

Изволите, ако имате неко питање?
Новинар: Да ли имате неко решење, ко ће бити на челу општине Земун?

Александар Вучић: Нисмо још о томе разговарали, о томе ћемо вас обавестити у понедељак.

Новинар: А за Вождовац, да ли је тачно да пристајете да СПС буде на челу Вождовца?

Александар Вучић: Нисмо о томе ни разговарали.

Новинар: Значи у току су још разговори?

Александар Вучић: У току су разговори о Земуну, пре свега о Земуну. Ми смо начелно договорили све, али нећемо технички прелазити на Вождовац, док се не заврше разговори о Земуну. Зато што је рок 22. јул за Земун, а тек 10. августа је заказана седница Скупштине општине Вождовац. Дакле, имамо двадесет дана од Земуна до Вождовца.
Али, ево, бићу отворен са вама, разговарали смо о великим и важним пројектима. Разговарали смо о томе како да и са градском и са републичком влашћу направимо један договор и о земунској марини, те да се направи у овом делу Београда, у овом делу Европе, у овом делу региона, једна прелепа марина, велика марина која би била од интереса за све грађане Србије, која би била туристичка Мека и Медина Београда и Србије. Разговарали смо како и на који начин би се тај поступак транспарентно спровео, да нигде не буде корупције, затим како и на који начин путеве да обезбедимо, како онај део, од ресторана Шаран према Кајак клубу, да проширимо, онај појас, пре свега друга трака да се направи да би возила могла да се мимоилазе, да би могао да се обезбеди приступ и марини и самом кеју. Дакле, причам само о центру Земуна, да видите да смо имали о много чему да разговарамо. Разговарали смо о томе да део пијаце уклонимо са трга испред католичке цркве и земунског МУП-а, да то буде леп трг, и због приступних путева кеју и због тога што грађани Земуна, ту у самом центру немају тако лепо место, тако леп трг. Ту сад постоје две различите идеје. Једна идеја је да се иде на монтажне пијаце, као што су то предлагали људи из СПС, наша идеја је нешто другачија, али сам уверен да ћемо се договорити.
Разговарали смо о сваком насељу појединачно, Батајници, Бусијама, Грмовцу, Угриновцима, Земун Пољу, Алтини, Плавом хоризонту... Дакле, шта је то шта можемо да урадимо... тако да нисмо губили време. Наравно, то нису биле приче као на телевизији, знате - ништа није добро, па ћемо ми све да урадимо! Нећемо моћи све да урадимо, али ћемо нешто моћи да направимо и видећете помаке, у то сам сасвим сигуран. Сасвим је извесно да нећете моћи да дођете на батајничку пијацу, а да нема тоалет, а онда вас питам као купца, како очекујете у два сата поподне да купите чист парадајз или чисте јабуке? Катастрофа! Дакле, тим проблемима смо се бавили, а то ћемо исто да радимо и за Вождовац, кад Вождовац дође на дневни ред.

Новинар: Значи о кадровским решењима касније?

Александар Вучић: Да. Успут смо говорили о неким људима који су радили, о некима који су добри, некима који нису, али мислим да око тога неће бити неких проблема. Рећи ћу вам зашто. Зато што ће бити озбиљна контрола централа странака. Значи, да ли мислимо да би сви људи на кугли земаљској, до краја без игде икакве корупције радили, нисам сигуран, а овако сам сигуран, зато што ће да буде апсолутна контрола. Дакле, свако плаћање преко, рецимо, милион динара биће контролисано и мораће да се сагласе сви партнери и неће моћи да буде изигравања, па ће пет дана по 800 000 да  плаћају! Нема игре са тим, код сваког посла мораће да се зна процедура. Бићете ви упознати са тим, па нам кажите да се нешто догодило  супротно од онога што смо рекли.

Новинар: О коме је било реч?

Александар Вучић: Није била та врста разговора. Причали смо о томе да ли је неко обављао добро посао или није. На пример, начелник управе... Ништа вам та имена не значе, нити ће ту бити каквих препознатљивих или нарочито познатих имена. То морају да буду људи са листе Земуна и Вождовца. Нема ту познатих лица, али оно у шта сам сигуран, као кад сам вам говорио да ћемо победити у Земуну и Вождовцу, а то је, сећам се погледа неких од вас - као да сте гледали лудака отприлике тек пуштеног са радијатора из „Лазе Лазаревић“, ја вам сад кажем видећете озбиљан помак и напредак у раду обе општине. Видећете већ првог дана када се буде формирала власт, видећете да ће наши људи да укину оно што смо обећали и кафанске репрезентације и многе друге трошкове који грађанима сметају. Знате, ако сте председник општине, шта има грађани да вам плаћају кафанске рачуне? Па, председник општине има више пара него већина грађана, плати из свог џепа те рачуне, немој да плаћају грађани. Добићете извештај колико је у претходном периоду потрошено пара, само на кафанске рачуне. То су милионске цифре, нису то десетине и стотине хиљада, то су милиони. Ја сам рекао само једну меру, а биће и других мера... и око аутомобила. Мора да се каже где ће тај новац да иде и како ће да иде. Онда, ако нађете да је то другачије, онда нас нападајте. Одмах вам кажем, ако ви нађете, ми ћемо само да се сложимо. И ти људи има да лете напоље. Дакле, толико нам је стало да то буде успешно, да ћемо тако и да се понашамо. Одмах да вам кажем, ми смо на то упозорили људе и у Земуну и у Вождовцу и то смо им јасно рекли. Не кажем да су били одушевљени тиме, али тако им је. Рекли смо им да ће да лете за најмању грешку, а кога будемо ухватили у најситнијој корупцији - и ми ћемо да пишемо кривичну пријаву, не само они. Ја мислим да је то фер и поштено.

Новинар: Да ли на Вождовцу остаје ДСС-СНС-СПС?

Александар Вучић: Тако смо начелно разговарали, али то су заиста само начелни разговори, око Вождовца. Мислим да су се сви фокусирали на Земун, јер је Земун следеће среде, свега шест дана имамо до краја. Сад гледамо да се то све припреми, да се све уради што је потребно, надамо се да неће бити опструкције. Опструкцију ћемо и да толеришемо један дан, да троше паре грађана, али ако шест одборника радикала, од 57 укупно, мисли да има право да малтретира целу Скупштину... Па, можда покушају један дан, да им то дозволимо, али да дуже трошимо паре грађана, видећете – нећемо! То ће бити врло ефикасно решено. Игре неће бити, да - демократија, да - процедура, али да малтретирате и грађане и људе, да се дивљачки понашате, то само можете у својој кући, а у кући грађана у Земуну, и у кући грађана Вождовца - не можете!
Ја се надам да више неће Ђелић бити најзаслужнији за визе, да неће бити Ђелић најзаслужнији и за наше кошаркашко злато, од Мачвана и свих осталих који су играли кошарку... ја и по томе видим, по ономе што се дешава последњих 14 дана од кад су они добили то прво истраживање. Последњих 14 дана можете прецизно да видите колика је нервоза, како су затворили медије, како се појављују по цео боговетни дан. Само чекам кад ће Божидар Ђелић да каже: „Ево, Влада је заслужна и за другачију временску прогнозу коју ће те чути чим ја напустим студио. Сунце је синуло, дакле то је успех Владе. Да коначно и 15. јула имамо и топло време. Не постоји ствар у коју се нису умешали и подсетићу вас да се слично дешавало у лето 2000. године, али готово истоветно, само су други актери били. Све затвори! Никог не пуштај! Прави драму! Реци оно... Крле зове Манојла Вукотића, па каже да Тома и Оли Рен иду на 7. страну, немој случајно да се појави више... Хајде позови ове, нека пусте ово у првим вестима, у другим нека то скрате... Јел` мислите да то нечему води? Тиме ћете да решите проблем? Ви, људи, не разумете у каквом се стању Србија налази, да је предреволуционарна и свест и стање у Србији... да само захваљујући нашој одговорности и нашој вољи је мир у Србији. Данас немате немире, нереде на улицама. А замислите да позовемо све оне раднике, и са прстима и без прстију, у Београд? Па не би их било, али то није одговорно, то није рационално. Толико их не би било, да би се посакривали у мишје рупе. Ми хоћемо нормалан, демократски систем, демократски поредак, али очигледно да Крле, Манојло и остали не мисле тако.
Изволите ако имате још неко питање... ако нема, хвала што сте дошли на нашу  конференцију!