Вести

Удовичић: Помозимо малишанима у Свратишту

Вања Удовичић је апеловао током посете београдском Свратишту за децу на институције, министарства и грађане да помогну малишанима.

Запослени у Министарству омладине и спорта самоиницијативно су прикупили гардеробу, прибор за личну хигијену, опрему за школу, што је Вања Удовичић даривао деци, истичући да је неопходно константно поклањати пажњу свим установама које се баве оваквим типом посла.

"Желим да напоменем да људи не треба да мисле да ово има везе са изборном кампањом", рекао је Удовичић новинарима и истакао да је акција органзиована у сарадњи са Антидопинг агенцијом и Заводом за спорт и медицину.

Ово је други долазак у Свратиште представника Министарства од краја прошле године, а координаторка установе Јасна Братичевић истакла је да им је увек потребна гардероба за децу од пет до 19 година, обућа, доњи веш, чарапе, средства за хигијену, слаткиши... 

Свако може да дође и да донесе ове ствари, рекла је Братичевић и навела да је Свратиште у Крфској 7 отворено 24 сата, а да објекат на Новом Београду, у Булевару Арсенија Чаренојевића не ради ноћу. 

У Свратиште које је данас посетио Удовичић, просечно дневно дође око 35 деце, а на локацији на Новом Београду још толико. Деца овде могу да остану 24 сата, добијају доручак, ручак и вечеру, могу да се окупају, обуку... 

Имају подршку васпитача, специјалних педагога, социјалног радника, психолога, медицинске сестре, правника, пошто је велики број њих "правно невидљив", немају матични број ни друге неопходне податке. 

Деца овде, такође, имају свакодневне креативне и едукативне радионице. 

Према речима координаторке Братичевић, око 70 одсто деце која долазе у Свратиште иде у школу. 

"Трудимо се да то буде један од приоритета у раду са њима јер мислимо да је образовање један од начина за прекидање зачараног круга сиромаштва у којем се нажалост ова деца налазе", истакла је она. 

Малишани, углавном Роми из околних неформалних насеља, овде имају просторију у којој могу и да одспавају и да се одморе. 

Како каже Братичевић, када нису у Свратишту већина њих је код куће или у школи, али има и оних које можемо видети на некој од београдских раскрсница како перу шофершајбне или да просјаче. 

Према статистици, око 70 одсто њих је на улици да би помогло екстремно сиромашној породици, а око 30 одсто су жртве радне експлоатације родитеља. 

Током посете, Удовичић се у разговору са децом интересовао да ли похађају школу, које предмете воле, који спорт им је омиљен... Деца су за госта припремила цртеже, а једна девојчица га је између осталог знатижељно упитала "Да ли си ти Ђоковић?"