Вести

Уместо смањења, очекује нас даљи раст цена нафтних деривата

Дакле, потпуно је јасно и ми смо већ годину дана упозоравали на катастрофалну политику Министарства енергетике, везано дакле за енергетску политику и за стратегију енергетике и оно што само може да се деси у оваквој даљој ситуацији јесте да ће цене деривата надаље расти, имајући у виду да се цена деривата и даље утврђује на основу цене сирове нафте, а ми знамо да ће сирова нафта да расте у складу са новом акцизном политиком, односно у складу са новим Заком о акцизама који је такође озбиљан проблем и сигурно да чува поново монопол о којем смо причали да желимо да се боримо против тих монопола. Па очито да је ова либерализација коју је спровело Министарство енергетике  и Влада Србије лажна либерализација. Тржишта нема, конкуренција се убија, да тако кажем, јер оног момента кад направите акцизну политику којом селективно утврђујете акцизу, а то значи да оно гориво које је квалитетније, које је еколошки исправније, које је енергетски ефикасније, а треба да се увезе то гориво, има акцизу која је много виша у односу на оно гориво, односно оне деривате који треба да се произведу у, како каже министар енергетике, у домаћим рафинеријама. Заборавља само једну ствар,  да рафинерија Панчево није домаћа, није српска потпуно него је 51% страно власништво. Према томе, кога држава Србија данас штити? Штити монопол свакако и даље који је штитила свих ових година НИС, а са друге стране Правилником о складиштењу који постоји она диретно утиче и прави монопол и оних који имају одређена складишта у овој земљи.

Према томе, СНС сматра да поред свих оних позива које смо до сада имали, а то је да министар енергетике и Влада Србије треба да поднесу оставку, а то наравно неће учинити, али ми смо ту да подсетимо сваки пут на све оно што смо говорили па и овим ценама од само десет дана разлике и да вас подсетимо такође да је цена енергената пре две године била за 60% нижа него данас, а да су данас реалне плате ниже у Србији и за 20%. Дакле, могу ли грађани Србије са оваквим платама да плаћају овако високе цене деривата? Дакле, СНС мисли да под хитно мора да дође до промене зато што оно што нас чека у периоду када ова власт сиђе са власти јесу озбиљни проблеми у енергетској политици, управо у политици која је најважнији део енергетске политике, а то је цена енергената.
Ја сам имала само толико, изволите на сва питања сам ту да вам одговорим.

 

Новинар: Мешовити изборни систем, колико је ваша странка за тако нешто да посланици буду бирани именом и презименом, а не да се сливају из изборних странака?
Зорана Михајловић-Милановић. Па мислим да идеја председника Републике везано за мешовити систем је таква каква јесте, дакле боље би било да се на почетку договори прво са својим коалиционим партнерима о мешовитом изборном систему па тек  онда да се о томе разговара, нарочито да је важно да се заврши изборни процес по коме је изабран на овакав начин. Наравно да ћемо ми увек учествовати и увек победити, али да престане више та прича и то замајавање са неким стварима које нису стварне, дакле оно што је стварно је рецимо оно што ће СНС сутра да уради а то је да ће сутра у 12 сати да преда преко 300.000 потписа грађана за промену Устава и за смањење броја посланика. То је реална ствар која може да се уради, то је двадесет до двадесет пет милиона евра уштеде и то је оно што је најефикасније и то је оно што треба да се уради у овој земљи, као и рецимо измена Закона о министарствима итд.

Новинар: Када ћете, односно где ћете предати потписе?
Зорана Милановић: У Дому Народне скупштине Србије у 12 часова. Тада ће делегација, односно председник и заменик председника странке, као и бројни грађани који су потписивали ту петицију предати заједно те потписе.

Новинар: Трг Николе Пашића или?
Зорана Милановић: Трг Николе Пашића.
Изволите! Ако нема више питања, хвала вам најлепше.