Вести

Усвајање Статута доноси опасност од сецесије Војводине

Што се тиче права на отварање представништава Аутономне Покрајине у Бриселу, јасно је да није реч о класичном праву карактеристичном за аутономне покрајине и оне федералне јединице у европским државама које имају право да отварају оваква међународна представништва. Немају право да то чине без сагласности централне владе, као што немају право да склапају међурегионалне споразуме без сагласности централне владе, што је овим накарадним Предлогом Статута представницима покрајине омогућено. Такође, никада није сувишно још једном поновити да стварање тзв. Војвођанске академије наука и уметности осим симболичног значења има и врло практично значење кршења одредби Устава којим је јасно дефинисано да је област науке у искључивој надлежности Републике и став СНС јесте да је овакав Предлог Статута нешто најгоре што се Србији десило још од потписивања споразума Ахтисари – Черномидин, од Кумановског споразума где је тиме заиста озбиљно угрожена државност Србије и интереси свих грађана на територији Републике Србије.

Још један аспект када је реч о Статуту Војводине о коме се недовољно говори јесте и чињеница да је он у супротности са нечим што су темељне вредности на којима је заснована сама ЕУ. ЕУ је заснована на темељима принципа солидарности, дакле равномерног регионалног развоја, али не и сепаратизма, не и комадања суверених и међународно признатих држава. Са једне стране и ови прописи се налазе у супротности са оним што представља део ЕУ као правни стуб ЕУ и вредности на којима се он заснива. Дајем сада реч свом колеги Николи Селаковићу који ће вам рећи неколико битних ствари о овоме.

Никола Селаковић: Даме и господо новинари, СНС поставља питање: Коме одговара доношење оваквог Предлога Статута Аутономне Покрајине Војводине? У чију је то корист? Постављамо питање ко је све учествовао у изради оваквог Предлога Статута и какав би то скупштински сазив евентуално донео овакав предлог Статута? На првом месту можемо да кажемо потпуно јасно и гласно да овакав Предлог Статута није у интересу свих грађана Републике Србије и није у интересу државе Србије. Он је апсолутно окренут противно њеним интересима и противно интересима свих наших грађана.

На другом месту желимо да укажемо читавој јавности по ко зна који пут да кључни политички чиниоци у нашој земљи нису учествовали у изради оваквог Предлога Статута. На првом месту СНС као највећа политичка партија у Републици Србији, засигурно највећа у овом опозиционом корпусу, али и на читавој политичкој сцени није узимала учешће. Подвлачимо и поредимо улогу Лиге социалдемократа Војводине са улогом коју је некада у Црној Гори имао Либерални савез, а улогу ДС са улогом ДПС-а, ДПС-а који је још давне 1997. године указивао да се бори за заједничку државу, да оно што тражи у односу на Србију никако не води одвајању од Србије, а девет година након тога постали смо сведоци потпуно супротне приче. У међувремену Либерални савез се угасио, а његову причу преузео је ДПС. У Србији се дешава нешто веома слично тој причи. Да ли је и један једини пут председник Владе, господин Цветковић, позвао било кога из врха СНС на разговор који би за главну и једину тему имао Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине? Није. Али је зато на те разговоре, малтене на равној нози позиван председника Лиге социалдемократа Војводине. Дакле њих двојица су ти који су кројили капу и када у Дом Народне скупштине стигне текст Предлога Статута који и поред новинарске помпе није усаглашен са оним наводним амандманима Социјалистичке партије који су усвојени, ви имате другог високог функционера Лиге социалдемократа који излази говорећи пред свима да је Нови Сад заиста главни град, да ће Војводина имати своју Владу, своја представништва по иностранству, све то пропраћено билбордима у којима се Војводини честита неки невероватан успех.

СНС такође по ко зна који пут указује на чињеницу да скупштински сазив који би усвојио овакав Предлог Статута не ужива легитимитет и не представља вољу грађана Републике Србије. Грађани нису за ово гласали на изборима. То би било све што смо имали данас да вам саопштимо, уколико има неко питање спремни смо да одговоримо, уколико нема хвала вам што сте присуствовали нашој конференцији.