Вести

Весић: Ауто-пут Паковраће-Пожега завршавамо до октобра

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић обишао је радове који се изводе у тунелу Муњино брдо, на деоници ауто-пута Паковраће - Пожега и уверио се да изградња тече по плану, као и да ће деоница бити завршена и пуштена у саобраћај у октобру. 

Министар Весић одржао је радни састанак са извођачима, код самог тунела Муњино брдо, један од два на тој траси. Уз тунел Лаз, Муњино брдо било је највећи изазов за извођаче, због конфигурације терена.

"Тунел Лаз смо већ скоро завршили и опремили, а Муњино брдо је био један од најтежих тунела за пробијање и сигурно најтежи тунел који смо копали у Србији", рекао је министар Весић.

Дужина тунела је око око 2,7 километара, односно 2.755 метара у левој, и 2.745 метара у десној тунелској траци, а како је министар Весић навео, остало је да се ископа још око 545,4 метра у левој и око 525,76 метара у десној тунелској траци.

Истовремено се, додаје, раде евакуациони излази за пешаке, на сваких 280 метара, а поред тога, на два места у тунелу биће могуће возилима прећи из једне у другу тунелску цев, у случају саобраћајне несреће.

То значи да се тунел гради по свим светским безбедносним стандардима, нагласио је министар Весић. 

"Успели смо да пробијемо најтеже стене када је у питању њена структура и геолошки састав која нам није омогућавала претходних година да брже радимо. У једном тренутку се копало свега 0,8 метара дневно. Сада радимо пет метара дневно, а пробијаћемо и по осам до 10 метара дневно у наредном периоду, како би све било урађено на време и по свим стандардима. Све радимо како бисмо испунили обећање председника Србије Александра Вучића, да овај део ауто-пута буде завршен до октобра", рекао је министар Весић.

Према његовим речима, када у октобру у саобраћај буде пуштена деоница ауто-пута до Пожеге, кинеска компанија "CRBC" започеће радове на деоници према Дугој пољани, ка Црној Гори, дужине 74 километра.

Истовремено, почеће и изградња ауто-пута ка Котроману, ка Републици Српској и Босни и Херцеговини, а у првој фази радиће се деоница до Сушице, код скретања за Златибор, чиме ће и та планина бити повезана на мрежу ауто-путева.

"У Србији када се заврши један инфраструктурни пројекат, наставља се други и то је део политике изградње и саобраћајног повезивања свих делова земље, коју води председник Александар Вучић. Да сваки део Србије буде повезан, јер се тиме обезбеђују стране инвестиције, више радних места, бољи живот грађана и даљи економски развој земље", поручио је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк