Вести

Весић: Београд ће остварити сан јер ће почети изградња београдског метроа

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је у Старом двору презентацији изгледа вагона за Београдски метро, након чега је на платоу испред двора емитована 3д пројекција четири вагона под називом "Светлост, снага, слобода и сигурност". O томе како ће метро изгледати гласаће грађани Београда. Презентацији су присуствовали француски амбасадор у Србији Жан-Луј Фалкони, потпредседник компаније Алстом Филип Делер, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни урбаниста Марко Стојчић, чланови Градског већа и представници ГСП-а.

Весић је нагласио да ће гласање трајати тачно два месеца, до 15. септембра, када ћемо знати који су дизајн изабрали грађани Београда и како ће у наредним вековима изгледати београдски метро.

"Пред вама се налазе четири предлога, они су названи симболично Светлост, Снага, Слобода и Сигурност јер када Срби и Французи нешто раде заједно онда резултат може да буде оно што је симболишу ове четири речи. Заједно смо гинули у прошлости за слободу Европе, а сада заједно гледамо у будућност и развијамо нашу земљу", истакао је Весић.

Весић је додао да ће ове године Београд остварити сан који траје педесет година јер ће почети изградња београдског метроа.

"Скоро да није било градоначелника или функционера Скупштине града који ових педесет година није обећавао изградњу метроа и тако је од 4. децембра 1971. године када је тадашњи градоначелник Београда Бранко Пешић на дан када су отворени мост Газела и Теразијски тунел свечано обећао да ће Београд почети изградњу метроа и железничке станице Прокоп. За ових педесет година било је времена када је Београд имао пара за изградњу метроа, а било је и оних тешких времена, али очигледно није било ни политичке воље, ни знања да се метро гради. Зато ће ова 2021. година остати забележена у историји Београда као година када је Београд почео да гради метро", нагласио је Весић.

Весић је овом приликом изразио посебну захвалност председнику Републике Србије Александру Вучићу који је обезбедио 4,6 милијарди евра колико ће коштати изградња прве две линије метроа.

"Буџет Београда износи 1,219 милијарди евра, највећи је у историји, али вредност овог пројекта је четворогодишњи буџет града и јасно је да Београд сам не би могао да га спроведе. Радови почињу у новембру ове године и од данас ће сви грађани бити укључени у овај процес тако што ће гласати за један од четири предлога који смо понудили. Метро припада свим грађанима и зато сви треба да будемо укључени јер метро који ћемо направити остаће вековима. Београђани заслужују да имају метро и стандард који имају грађани Париза или Лондона. Метро је велики корак у том правцу, али није једини, свака фасада, улица, зграда, трг, аутобус, километар новог водовода или канализације приближавају нас модерном и европском Београду. Посебно сам срећан што је наш партнер у овом послу једна од највећих светских компанија Алстом и што овај посао радимо са нашим пријатељима Французима. Највеће инфраструктурне пројекте у Београду раде француске компаније и то није само метро већ и депонија комуналног отпада Винча, Аеродром Београд, а ове компаније мењају наш град и уводе га у 21. век. Данас почиње нова страница у историји Београда, Београд данас побеђује", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг