Вести

Весић: "Београд на води" допринео другачијем имиџу Београда и Србије у свету

Представници града Београда, на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем, угостили су делегацију Стразбура у згради Геозавода, где су им представили пројекат "Београд на води".

Делегацију Стразбура предводи градоначелник Роланд Рис који је рекао да је пројекат "Београд на води" подигао стандарде градње у српској престоници и додао да постоји сличност између пројекта у Београду и Стразбуру, јер и једни и други примењују савремене урбанистичке моделе.

"Ми смо сличан пројекат направили у Стразбуру где смо у бившој луци, која је била јако запуштена, кренули са изградњом урбаног простора...као и у Београду, и у Стразбуру многи се противе том пројекту, али то је демократија, свако има право да каже своје мишљење, али имамо две опције - или да оставимо сав тај простор потпуно запуштен или да идемо ка томе да развијамо град унутра", рекао је Рис.

Рис је навео да увек има оних који критикују и да је то посебно изражено у јеку изборне кампање и заменику градоначелника пожелео пуно успеха на предстојећим изборима.

Весић је рекао да су, када је договарана посета градоначелника Стразбура, желели да му покажу нешто што је карактеристично за Београд и што показује како се престоница мења и развија.

Како је додао, пројекат "Београд на води" је најбољи пример тога како се Београд развија последњих шест година.

Весић је навео да је тај крај града пре рата био један од најлепших делова Београда и додао да су зграда Београдске задруге, која је грађена 1905. године, као и зграде у околини припадале најимућнијим Београђанима.

"Све оно што се дешавало после Другог светског рата, када је овај део града био потпуно запуштен, говори о томе шта се све дешавало у нашем граду и колико је било важно не само градити нове зграде већ и обновити зграде које представљају лепоту и културно наслеђе Београда", рекао је Весић.

Весић је навео да је "Београд на води" највећи пројекат који, додао је, најбоље показује како се Београд спушта на реке.

"Градоначелнику Стразбура сам објаснио да се Београд, као и све метрополе, вековима ширио према периферији, да је последњих шест година промењен правац развоја Београда и да се сви наши велики пројекти налазе на рекама чиме добијамо више средстава за изградњу недостајуће инфраструктуре на периферији и чинимо атрактивнијим наше инвестиције", додао је Весић.

Подсетио је да има и оних који критикују пројекат "Београд на води" и додао да и Стразбур има сличан велики пројекат у бившој луци, који ради такође са великим страним инвеститором.

"То значи да оно што ми радимо није нешто што се не ради у свету и да је очигледно да се сви велики пројекти и у другим градовима раде на сличан начин, али то очигледно не знају сви или не желе да знају. Ово показује да модел рада када је у питању пројекат "Београд на води" није ништа ново већ нешто што се примењује и у свету", рекао је Весић.

Весић је градоначелнику Стразбура испричао да је око 100 хектара на простору "Београда на води" било потпуно запуштено, а да је то сада најлепши део града.

Такође, рекао му је да је већ у поступку изградње више од милион квадрата од 1,8 милиона колико ће укупно бити изграђено, да се тренутно гради централна кула...

Весић је додао да је пројекат "Београд на води" допринео другачијем имиџу Београда и Србије у свету, као и томе да други инвеститори долазе у Београд.

"Да није било "Београда на води" Град не би издавао више од милион квадрата грађевинских дозвола годишње, а заједно са Републиком и општинама више од 1,6 милиона квадрата", рекао је Весић.

Након презентације, домаћини и њихови гости заједно обишли су градилиште "Београда на води", а потом се делагација Стразбура упутила ка Старом двору, где ће их угостити градоначелник Београда Зоран Радојичић.

 

 

 

Извор; Танјуг