Вести

Весић: Београд поносан на своју антифашистичку традицију

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је наступу руске арт-групе "Хор Турецки" на Тргу републике, који је уприличен у оквиру прославе 9. маја – Дана победе. Осим Весића, непосредно пре наступа обратио се и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Весић је истакао да Београд слави Дан победе, као и да је победа над фашизмом важан датум за наш град.

"Пре сат времена могли смо да чујемо артиљеријске плотуне у част Дана победе, који представљају плотуне слободе. Београд је поносан на своју антифашистичку традицију јер је модерна Европа настала на темељима антифашизма.

Ми смо у тој борби дали неизмерно велике жртве, ратовали раме уз раме са нашим савезницима, највише са Совјетима и совјетском армијом која је ослободила Београд заједно са партизанским јединицама", рекао је Весић. Сваки 9. мај с поносом славимо, навео је Весић, јер је то право време да се подсетимо херојске борбе против фашизма.

"Такође, то је право време да се одупремо свакој ревизији историје, која је нажалост присутна током последњих деценија. То је покушај џелата да постану жртве, а да од жртава направе џелате, што није дозвољено.

Иако је победа над фашизмом велики празник, требало би да се зна ко је био на којој страни током историје. Српски народ и Београд су увек били на правој страни и то смо плаћали великим жртвама", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг