Вести

Весић: Београд води добру фискалну политику

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да је упоредна анализа реномиране агенције Мудис по којој је "Београд испред Загреба по многим фискалним параметрима" потврда да се у нашем граду већ пету годину води добра фискална политика.

Весић је казао и да је то потврда да је Београд не само изашао из проблема у којима се налазио 2013. године већ и да напредује.

"Упоредна анализа фискалних параматара и изгледа Београда и Загреба рађен на основу анализе кредитног рејтинга два града за 2018. и 2019. годину, показује да, иако су кредитни рејтинзи слични и стабилни, да Београд има знатно бољу ликвидност, далеко мањи укупан нето директни и индиректни дуг него Загреб и стабилнији раст пореских прихода", рекао је Весић.

Према његовим речима, "агенција је констатовала да се директни терет дуга Београда констатно смањује у последње четири године, након врхунца од 87 процената у 2014. неколико месеци пошто је смењен Драган Ђилас".

Заменик градоначелника је напоменуо да је "агенција Мудис проценила да ће хрватска привреда вероватно порасти за 2,7 одсто ове и за 2,4 процента идуће године, док ће раст српске привреде, по Мудису, у 2018. години вероватно бити 3,5 посто, а у наредној години 3,3 одсто".

Према његовим речима, "раст српског бруто домаћег производа ће бити ове године изгледно до 4,5 одсто што је више него што Мудис процењује".

Весић је истакао да је посебно значајно да је агенција Мудис проценила да ће повећање пореских прихода Београда у наредној години бити 10 одсто што је више него што смо ми планирали буџетом који је јуче усвојила Скупштина града Београда".

"Повећање пореских прихода резултат је раста српске економије, веће запослености, раста плата, пораста инвестиција и чињенице да већ другу годину Град Београд издаје грађевинске дозволе за преко милион квадрата", нагласио је Весић.

"За нас који смо део тима Српске напредне странке, који већ пету годину води Београд, ово је велико признање, доказ да радимо добар посао и да је наш град на правом путу", рекао је Весић.

Он додаје да не сумња да ће "бивши градоначелник, а сада вођа опозиције Драган Ђилас наћи речи да омаловажи анализу реномиране америчке агенције и да каже како и они ништа не знају, као што је говорио да ништа не знају ни ММФ, ни Светска банка, ни Европска унија".

"Свако ко хвали Србију и Београд за Ђиласа ништа не зна, јер свака добра вест за Београд и Србију је лоша вест за њега", истакао је Весић.

Подсетио је да је "Ђилас јуче за скупштинском говорницом осим што је одборника Мирковића назвао магарцем и олошем, а мени прети вешањем изјавио да ће одмах по доласку на власт национализовати ПКБ".

"Чудно је када милионер који је зарадио милионе у капитализму прети национализацијом и комунизмом", казао је Весић и додао да "онај ко почне да национализује и отима фабрике заврши тако што грађанима национализује станове и аутомобиле" и да је зато "Ђилас политичар опасних намера", закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг