Вести

Весић: Београду потврђен одлични кредитни рејтинг

Град Београд добио је потврду да је међународна кредитна агенција "Мудис" у званичном извештају задржала Београду одличан кредитни рејтинг БА3, исти који има и Република Србија, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је навео да је та одлука резултат петогодишње стабилне финансије политике града, чија је основна карактеристика враћање дугова које је град наследио и реструктуирање јавних предузећа.

"Кредитни рејтинг Београда и даље оптерећује релативно висока задуженост града, која је битно смањена последњих пет година, а која је последица сулуде политике задуживања коју је спроводио бивши градоначелник Драган Ђилас", рекао је Весић.

Он је истакао да је та одлука важна за грађане, јер без доброг кредитног рејтинга нема ни улагања у нову опрему у јавним предузећима, у вртиће, болнице, школе.

"Овакав кредитни рејтинг значи и више инвеститора, односно повољније окружење за инвеститоре. Од тога зарађујемо кроз порез, ангажује се наша грађевинска индустрија, отварају се нова радна места. Једно повлачи друго", указао је Весић.

Како каже, кредитни рејтинг и оцена агенције Мудис да су "градске финансије стабилне" је посебан подстицај за стране инвеститоре. Весић је подвукао да је план да у наредном периоду свака приградска општина у Београду добије макар једну инвестицију, онако како је Обреновац добио Меиту.

"За одлуку инвеститора да ли ће инвестирати новац, кредитни рејтинг је веома важан. Иначе, овај кредитни рејтинг је доказ да Ђилас није успео са својом политиком "терања страних инвеститора из Србије и Београда" и денунцирањем сопствене земље међународним организацијама", навео је Весић.

Он је прецизирао да је кредитни рејтинг Града исти као и Републике, што је за Београд као локалну самоуправу велика похвала.

"Београд је локомотива развоја Србије, јер он учествује са 40 одсто у бруто друштвеном производу и запошљава велики број људи. Уколико Београд крене, креће и читава Србија", закључио је Весић.

 

 

 

извор: Танјуг