Вести

Весић: Бојкотом показују колико брину за интересе грађана

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас, поводом усвојеног ребаланса буџета града, који предвиђа издвајање 35 милиона евра из кредита за набавку нових аутобуса за ГСП, да је град вратио око 600 милиона евра у последњих пет година, од 1,2 милијарде евра дуга који је оставила претходна власт и да сада има финансијску могућност да узме кредит, који ће бити у законским окврима.

Весић је рекао да је најважнија одлука која је усвојена на данашњој седници, одлука о ребалансу буџета, која предвиђа да се узме кредит од 35 милиона евра, колико је законска могућност, када је у питању задужење.

"Ми смо вратили око 600 милиона евра у последњих пет година, од оних 1,2 милијарде евра, колико је Ђилас задужио Београд. Први пут после пет и по година имамо финансијску могућност да узмемо кредит", рекао је Весић.

Он је истакао да ће, поред 35 милиона евра из кредита, за куповину аутобуса, ГСП издвојити 10 милиона евра, па ће за 45 милиона евра бити купљено између 210 и 230 аутобуса, што ће зависити од цене која се постигне на тендеру. Сви аутобуси би требало да буду на улицама Београда до 1. септембра.

"Тако да ћемо имати заиста много бољу ситуацију када је у питању градски превоз", рекао је Весић.

Такође, донета је одлука о Сава центру, која, како је рекао, подразумева да се покреће нови поступак, овог пута кроз концесију, те додао да је у претходном поступку одбијена понуда компаније Делта, која се једина пријавила.

"Захвални смо Делти што се пријавила на тај поступак. Покрећемо нови поступак, кроз концесију и позивамо и Делту и друге компаније да се пријаве, како би до краја године имали партнера за Сава центар, који би био реконструисан и у пуној функцији до краја наредне године", рекао је Весић. Он је додао да је данас Марко Стојичић изабран за градског урбанисту, уместо Милутина Фолића који је до сада обављао ту функцију.

"Фолић је пет година био на челу урбанизма Беоргада и захвални смо за посао који је урадио. Сам је донео одлуку да се посвети другим изазовима, а Стојичић наставља да ради тамо где је он стао. Обезбеђен је континуитет", рекао је Весић. Такође, данас је Скупштина изабрала Мирка Ваљаревића за заштитника грађана. Весић је навео да је Ваљаревић више од 33 године секретар Правног факултета, угледан правник.

"Он је човек који је потписао више од 25.000 диплома правницима са тог факултета и верујем да ћемо са њим добити да заштитник грађана обавља његову примарну функцију - заштита интереса и права грађана пред градским органима", рекао је Весић. Такође, Скупштина је усвојила и годишњи план за сузбијање амброзије, за који је обезбеђен новац.

На питање о бојкоту седнице дела опозиције, Весић је рекао да то показује како они разумеју политику.

"Тако они разумеју политику, Ђилас, Јеремић и остали. Уместо да седе у Скупштини града, бране интересе грађана који су гласали за њих, они су наставили са оним што су радили у прошлом мандату. Ђилас је четири године био одборник, примио више од 630.000 динара, а осим на првој, ниједном није ушао на седницу", рекао је Весић.

Како је рекао, то што је Ђилас поднео оставку на место шефа одборничке групе, значи да "он не може да издржи да седи у скупштини и ради ствари које су корисне за грађане".

"Они су изабрали да буду испред скупштине, а наравно да нису изабрали да не узму дневнице. Дневнице узимају редовно, ту су први на благајни", рекао је Весић и додао да то говори о томе колико су одговорни према грађанима.

"Ако учествујете на изборима и добијете гласове, колико год да је грађана гласало за вас, обавезни сте да заступате њихове интересе. А, они се тако односе према својим грађанима и ја верујем да ће већ на следећим изборима грађани то знати да казне, када су они у питању", закључио је Весић.

 

Ђилас нека лепи, ми штитимо имовину од хулигана

Нећемо дозволити да се по Београду лепе налепнице, поручио је данас заменик градоначелника Горан Весић и додао да ће се увек наћи начин да се градска имовина заштити од "хулигана".

Весић је то рекао новинарима у холу Скупштине града, одговарајући на питање да ли је и чиме премазан Теразијски тунел који су, иначе, током последњег протеста "Један од пет милиона" демонстранти покушали да облепе налепницама са изјавама председника Србије Александра Вучића.

"Не могу да откријем како штитимо град од хулигана, од Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и оних који покушавају да то лепе. Ми смо обавезни да чувамо град и имовину и то ћемо радити и убудуће. Нећемо дозволити да се град лепи налепницама", рекао је Весић.

Најавио је да би ЈКП Градска чистоћа наредних недеља требало да распише тендер у коме ће бити одвојено много више новца за чишћење графита и да ће први пут бити уведена обавеза да се после чишћења графита ставља тзв. антиграфит боја, односно течно стакло које онемогућава да се пише по фасади. То се, како је рекао, ради свуда у свету и тако се штите фасаде.

"Дешавало се да обновимо фасаду, а да је неко ишкраба после три дана, што је стварно скандал. Наставићемо да штитимо градску имовину, а Ђилас може да настави да уништава град. Можда треба да га питате, можда нису довољно платили штампарији, па није стављено довољно лепка. Можда је проблем до њих, а не до нас", коментарисао је.

Казао је и да хулиганима сматра и оне који позивају да се "такве ствари раде", а то, додао је, чини управо Ђилас, који је, како каже, пре две недеље најавио да ће излепити град са 100.000 налепница.

"То је хулиганство", закључио је.

 

О смени Симоновића не одлучује Скупштина града

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је данас, упитан да ли ће и када бити покренута процедура за смену председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, да о томе не одлучује Скупштина града.

"Председници општина се бирају у општинама. Скупштина града има само могућност да донесе одлуку о распуштању скупштине општине и расписивању избора, не о смени, и то у случају да се седница скупштине општине не одржи три месеца, а колико је мени познато, у Гроцкој се то још није десило", рекао је Весић.

Упитан да ли је смена Симоновића страначко питање, Весић је рекао да је СНС послала јасну поруку да нико у странци није заштићен и да за оне који прете новинарима ту нема места, те да за то морају сносити одговорност.

"Не сећам се да је икада иједна странка на тај начин поступила, а сами знате да је у Србији било разних напада на новинаре, да је чак, нажалост, било и убистава новинара за време разних власти", рекао је Весић.

Додао је да је СНС показала одлучност да се свако ко је на јавној функцији мора понашати одговорно и да не сме да употребљава силу према било коме, па ни према новинарима.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк