Вести

Весић: Брига за очување животне средине је приоритет Владе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је забринутост грађана за заштиту животне средине поводом пројекта “Јадар” оправдана и разумљива и поручио да ће се приликом реализације тог пројекта, уколико до тога дође, водити рачуна о спровођењу највиших европских стандарда јер је то приоритет Владе.

Додао је да грађани не треба да наседају на лажне приче "лажних еколога" који шире панику и обмањују људе.

"Лажне екологе не интересује како ће народ у Лозници да живи, да ли се исељавају из тог места, да ли ће тамо бити изграђени путеви и отворена нова радна места већ само да спроводе своју политичку агенду", рекао је Весић за Пинк.

Истакао је да је предстојећа посета немачког канцелара Олафа Шолца за Србију значајна зато што је Немачка, уз Француску, највећа и најзначајнија земља Европске уније, а да опозиција, сматра Весић, изјавама да немачки канцелар долази само због јадарита показује свој аматеризам.

"За Србију је значајно да има добре односе са Немачком, а када је рецимо мој ресор у питању, Немачка је прва европска земља која је прошле године повећала за више од 50 одсто број дозвола за камионе из Србије, чиме су показали да поштују нашу земљу и да желе са нама још ближу сарадњу и дали пример другим земљама попут Италије које су учиниле исто”, рекао је Весић.

Навео је да земље ЕУ желе да сарађују са Србијом и да нашу земљу сматрају најзначајним партнером на западном Балкану и додао да ће Србија, када буде донета одлука о проширењу ЕУ, сигурно бити међу првим земљама која ће бити примљена у ЕУ.

"Посета немачког канцелара Шолца веома је важна за нас. Сарадња Србије и Немачке на свим пољима посебно је значајна. Радујемо се доласку немачког канцелара и наш председник Александар Вучић ће свакако са њим отворити разне теме у билатералном сусрету који ће имати", рекао је Весић.

Подсетио је да је Влада Србије на седници у уторак донела одлуку којом је вратила на снагу Уредбу из 2020. године - Уредбу о утврђивању просторног плана подручја за реализацију посебне намене за реализацију експлоатације и прераде минерала јадарит.

"То што је влада урадила је спровођење одлуке Уставног суда који је поништио Уредбу владе 2022. године, којом је ова Уредба стављена ван снаге. Ми смо имали обавезу да спроведемо ту одлуку тако што ћемо Уредбу која је била поништена 2022. године вратити на снагу и на тај попунити правну празнину и омогућити да се наставе сви започети поступци који су прекинути 2022. године", рекао је Весић.

То, истакао је, не значи да је донета одлука о реализацији пројекта “Јадар” и истакао да ће они који евентуално желе да врше експлоатацију морати то да ураде у складу са свим нашим законима, пре свега законима који се тичу заштите животне средине и рударства.

"Мораће да испуне најстроже услове и тек када се то буде догодило донећемо одлуку да ли ће бити пројекта ‘Јадар’ или га неће бити”, нагласио је  Весић.

Истакао је да ће се код нас поштовати одлуке суда, биле оне за владу или против ње.

"Ова одлука Уставног суда је била против одлуке владе јер су поништили владину одлуку и ми први бисмо у влади требало да будемо незадовољни одлуком суда, али је ми спроводимо јер се о спровођењу судских одлука не расправља", рекао је Весић.

Подсетио је да је председник Вучић први инсистирао на томе да се, уколико се овај пројекат буде спроводио, у нашој земљи праве батерије, електрични аутомобили.

"Такође, чврста одлука наше владе је да се управо граде фабрике које ће омогућити развој западне Србије, а оно на чему ће инсистирати министарство које водим, то је да се истовремено гради и инфраструктура у том крају", додао је Весић.

Када је реч о противљењу пројекту "Јадар", министар је рекао да свако има право да изнесе своје мишљење и да ће за то имати прилику током јавне расправе у коју ће бити укључена јавност и сви заинтересовани.

Додао је да расправа о свим аспектима пројекта треба да се обавља у институцијама наше државе а да ће нам наши европски партнери помоћи да нађемо боља решења.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк