Вести

Весић: Брза пруга од Будимпеште до Атине историјска ствар

Грчка се, захваљујући договору председника Републике Србије Александра Вучића и председника Владе Грчке Кирјакоса Мицотакиса, укључује у пројекат изградње брзе пруге од Будимпеште ка југу Европе, што је историјска победа за западни Балкан, јер ће европски Коридор 10 поново постати један од најважнијих европских коридора, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

"То је историјска победа за Србију. Добили смо још једну земљу, чланицу Европске уније, у нашем пројекту изградње брзе пруге, захваљујући председнику Вучићу, чиме ће цела средња и западна Европа, Коридором 10, моћи од Будимпеште преко Србије и Северне Македоније, да стигне до Грчке", рекао је Весић.

Истакао је да је јучерашњи договор председника Вучића и Мицотакиса да се Грчка укључи у пројекат изградње брзе пруге од Будимпеште до југа Европе, веома важан, јер ће то променити живот људи у Србији и другим земљама, омогућавајући лакши превоз људи, али пре свега бржи превоз роба и брзу везу Србије са лукама Пиреј и Солун.

Весић је претходних дана био домаћин свом грчком колеги, министру Христосу Стајкурасу, са којим је до Новог Сада прошао "Соколом", показавши му 76 километара брзе пруге која је већ и у функцији, те како теку радови на још 108 километара пруге до Суботице.

Подсетио је да ће се већ у марту наредне године од Београда до Суботице брзим возом путовати сат и 10 минута, а од 2027. године до Будимпеште за мање од четири сата.

Весић је навео да ће у мају, бити расписан тендер у оквиру пројекта изградње брзе пруге Београд – Ниш, за другу и трећу деоницу, а до краја године и за прву.

Пројекат изградње те брзе пруге, дуге 230 километара, вредан је 2,7 милијарди евра, од чега је 610 милиона евра грант Европске уније.

"Ми смо са Северном Македонијом потписали уговор да заједнички наступамо пред Европском унијом, да обезбедимо новац за наставак брзе пруге до Скопља. Ми већ радимо пругу од Ниша до Брестовца, и онда остаје још 135 километара до Прешева и 50 километара од границе до Скопља, како бисмо имали пругу Скопље – Ниш – Београд – Суботица – Будимпешта. А, од јуче се у овај пројекат укључује и Грчка", рекао је Весић.

Навео је да у Грчкој већ постоји пруга брзине 150 километара на сат коју ће сада да модернизују, од Атине до Солуна, а градиће се пруга од Солуна до Идоменија, на граници са Северном Македонијом, дужине око 70 километара.

"Заједно ћемо радити на томе да се повежу Солун и Скопље. Тада ћемо имати 1.512 километара дугу брзу пругу од Будимпеште до Атине", нагласио је Весић.

То, додао је, значи да ће се за 13 сати брзим возом путовати од Мађарске, преко Србије и Северне Македоније, до Грчке.

"Људи ће моћи брже да путују, а ми ћемо бити повезани са лукама Пиреј и Солун што је најважније за развој привреде. Председник је истакао да је Србија спремна да сарађује са Грчком о закупу лука Пиреј и Солун, јер је важно да имамо лучке капацитете и о томе ће се разговарати, али је пруга предуслов за то", рекао је Весић.

Додао је да ће се том пругом од Београда до Солуна путовати брзим возим за око шест сати, без заустављања на границама, уз сав комфор у возовима, што ће далеко унапредити квалитет живота људи.

Када је реч о интегрисаној наплати путарине са Грчком, Весић је рекао да је циљ да она заживи до лета.

Навео је да већ следеће седмице представници ЈП "Путеви Србије" иду у Грчку, да разговарају са тамошњим компанијама које одржавају путеве, како би се интензивирала сарадња.

"Ми смо започели ту комуникацију и раније, у Грчкој су били избори, и сада имамо и политички договор да интегрисана електронска наплата путарине заживи. Са српски тагом, до Солуна и Атине путоваће се без проблема", рекао је Весић.

 

Део опозиције се свети грађанима зато што не гласају за њих

Весић је оценио да се део опозиције захтевом да Србији буду стопирани претприступни фондови, "заправо свети грађанима који не желе да гласају за њих".

"Грађани треба да знају да они траже да се укину претприступни фондови Србији, а то значи да траже да се не гради пруга Београд – Ниш. Овим захтевом они траже да се не обнавља пруга Београд - Бар, од Ваљева до Врбнице, да се не обнавља скоро 2.000 километара регионалних пруга. Траже да се не реконструише пруга Краљево – Сталаћ – Рудница, као ни пруга Београд – Сарајево, да се не граде депоније за чврсти отпад у Врању и Крушевцу. Део опозиције се тако свети грађанкама и грађанима Србије зато што не гласају за њих", рекао је Весић.

Према његовим речима, то је покушај "бедне освете малих политичара" који у Србији не могу да освоје гласове грађана, до те мере да су тражили да се Александру Вучићу практично забрани да се бави политиком, да се његово име не нађе на изборним листама, јер другачије не могу да га победе.

"Свете се грађанима и спречавају развој Србије. У политици се нуде идеје, ја бих разумео да се такмиче у идејама, да кажу ако Вучић гради пругу брзине од 200 километара на сат, они би до 300 километара, иако ни километар пруге нису изградили када су могли. Али не, они кажу - он гради пруге, 'ајде да га спречимо. То су сви њихови захтеви. Имају још неке захтеве, односно оно што тражи Шолак", рекао је Весић.

Констатовао је да је очигледно да део опозиције више поштује европски од српског парламента.

"Своју скупштину не поштују, она за њих и не постоји, јер дођу само да узму плате. Мандате су уредно узели, и поред лажи о покраденим изборима. Наравно да могу да се одрекну мандата када желе и лажу да процес подношења оставке траје две године. Не боли ако кажеш подносим оставку, али њих боли јер остају без плата, дневница, јефтиног скупштинског ресторана и новца који странке примају из буџета. То њих боли и зато су узели мандате", рекао је Весић.

Додао је да опозиција посланичку заклетву није положила тамо где се то чини, у скупштинској сали, испред заставе и грба Србије, већ, како је навео, у "директном преносу пред Шолаковим медијима, свом газди Шолаку".

"Њему су положили заклетву, мада је то можда за њих и поштеније, јер за њега и раде", рекао је Весић.

 

 

 

 

Извор: ТВ Пинк