Вести

Весић: Буџет града Београда за 2019. реалан и уравнотежен

На данашњој седници Скупштине града Београда на дневном реду ће се наћи скоро 50 тачака, међу којима и предлог буџета за 2019. годину који је, према речима заменика градоначелника Горана Весића, реалан, уравнотежен и усмерен у улагања у капиталне инвестиције.

"Буџет града Београда ће први пут у историји Београда износити више од милијарду евра, тачније 123.057.148.955 динара, што је за око седам одсто више него 2018", рекао је Весић.

Он је прецизирао да је то заједнички буџет града Београда и градских општина, с тим да ће Град имати око 110 милијарди динара, а општине око 13 милијарди.

Весић је истакао да ће приходи од пореза на доходак грађана бити увећани за 3,5 одсто, а изворни приходи за 6,8 одсто у односу на 2018. годину.

"Оно на шта смо посебно поносни јесте то да је укупно 17,64 одсто нашег буџета усмерено на капиталне инвестиције, што је повећање од 44,8 одсто у односу на 2018. годину", рекао је Весић.

С поносом је истакао и да улагање у културу за 2019. годину износи 4,62 одсто буџета, што је повећање од око 11,26 одсто у односу на 2018. годину.

"Тиме показујемо да смо одговорна власт која води рачуна о култури и која заиста покушава да инвестира у културу, јер је то инвестирање у будућност народа", додао је Весић.

Улагање у саобраћајну инфраструктуру биће веће за 6,8 одсто него ове године, док ће улагање у енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије бити веће за скоро 127 одсто.

Весић је навео да ће бити повећано и улагање у туризам, као и у пољопривреду које ће бити веће за 2,24 одсто.

"Очекујем да ће одборници прихватити овај буџет и да ћемо на овај начин имати један заиста развојни буџет за 2019. годину који ће омогућити да Београд настави да се развија", рекао је Весић.

Навео је да ће се на дневном реду седнице наћи и друге важне тачке, а једна од најважнијих јесте она о концесији за изградњу четири подземне гараже.

На тендеру о концесији, који је трајао скоро годину дана, победила је кинеска компанија "шандонг", подсетио је Весић и додао да ће се, ако одборници усвоје овај предлог, омогућити да компанија почне са изградњом гаража већ од марта следеће године.

Прво ће се градити подземна гаража на Студентском тргу, за коју већ постоји грађевинска дозвола, а потом гаража на Тргу Републике, па у Фрушкогорској и Косовској улици.

Одборници ће расправљати и о Предлогу одлуке о додатним облицима заштите трудница и породиља који подразумева да све жене на територији града које роде близанце добију додатну помоћ у износу од 50.000 динара.

"Град Београд, иначе, има читав низ мера помоћи када су у питању жене које рађају децу и то су мере које ми дајемо из градског буџета, а које немају никакве везе са правима која све жене на територији Републике Србије имају и остварују по закону", рекао је Весић.

Осим тога, додао је, пред одборницима ће се наћи и одлука о грађевинском земљишту.

"Омогућићемо да се продају не само парцеле које су 100 одсто у власништву града, већ и оне где је град делимично власник, наравно у складу са законом. Такође, инвеститорима који граде комуналну инфраструктуру омогућићемо да могу да добију попуст исти као кад плаћају накнаду за грађевинско земљиште, што ће поспешити инвестирање", рекао је Весић и подсетио да је од почетка ове године у Београду издато грађевинских дозвола за више од милион квадрата.

На дневном реду су и измене одлуке о паркиралиштима и комуналној полицији која ће, појаснио је, омогућити да ће убудуће налог пауку за подизање аутомобила моћи да дају и комунални полицајци, а не само саобраћајни полицајци као што је до сада био случај.

"Донећемо и једну одлуку која је предлог општине Врачар и односи се само на ту општину. Та општина је на захтев грађана тражила да се више не дозвољава постављање летњих башти на местима која су предвиђена за паркирање, рекао је Весић.

Како је додао, та одлука ће 2019. године важити само за општину Врачар, а онда ће се, у зависности од тога какви буду њени ефекти, видети да ли ће бити проширена и на друге београдске општине.

 

 

Извор: Танјуг