Вести

Весић: Чачак ће бити град на два ауто-пута

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић обишао је радове на реконструцији неколико локалних путева на територији Чачка и том приликом је изјавио да је ресорно министарство у Чачак и околину уложило 13 милиона евра.

Напоменуо је да се сада на територији Чачка обнавља скоро 25 километара локалних путева, а да вредност радова на њиховој реконструкцији прелази 370 милиона динара, односно три милиона евра.

Весић је обишао радове на реконструкцији локаних путева у чачанским селима Милићевци и Горња Горевница који су оштећени приликом изградње ауто-пута "Милош Велики".

Весић је рекао да је приликом потписивања уговора са кинеским партнерима у њима стајало да ће сви локални путеви који буду уништени током изградње ауто-пута бити враћени у пређашње стање.

"Градоначелник и ја смо имали много преговора са кинеским партнерима и заиста смо инсистирали да се уговор у том погледу испоштује. Наш захтев је био да се путеви не поправљају, јер не може да се утврди какво је било пређашње стање - сигурно није било идеално, али свакако боље него сад, и тражили смо да се ураде потпуно нови путеви. И то смо успели. Захвални смо нашим кинеским партнерима који су прихватили наш захтев", рекао је Весић.

Весић је рекао да ова реконструкција путева показује како се влада одговорно односи према локалним заједницама.

Весић је захвалио свим житељима тог краја јер су, каже, много тога претрпели, али добили су ауто-пут. 

Током претходне и ове године Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре урадило је 43,7 километара локланих путева чија је вредност скоро 740 милиона динара.

"Ако томе додамо мост имеђу Мрчајеваца и Мршинаца, чија је вредност 720 милиона динара, ми смо уложили око милијарду и 450 милиона динара у Чачак, што је око 13 милиона евра, чиме је Чачак један од градова који је највише добио када је упитању Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре”, рекао је Весић.

Весић је нагласио да ће кроз неколико година Чачак бити град на два ауто-пута и две брзе саобраћајнице, кроз који ће пролазити обновљена и модернизована пруга.

"Додајмо ауто-пут "Милош Велики", али и то да ће Чачак следеће године бити на још једном ауто-путу, Моравском коридору, као и то да се гради брза саобраћајница од Крагујевца до Мрчајеваца… Кроз територију града Чачка пролазиће и брза саобраћајница између Новог Пазара и Краљева. То значи да ће овај град у неколико наредних година бити на два ауто-пута и две брзе саобраћајнице", рекао је Весић.

Додао је томе и пројекат обнове пруге Краљево-Чачак-Пожега-Ужице, за брзине до 120 километара на сат.

"Све то говори колико ће Чачак као општина добити и колико ће бити бољи комфор живота људи у овом крају. А последице су развој локалних бизниса, бољи живот људи, њихов опстанак у свом крају", поручио је Весић.

Подсетио је да је јуче још једна страна фирма у Чачку, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, најавила отварање фабрике, а то је све, каже, последица изградње инфраструктуре.

Весић је са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем обишао локалне путеве од Прељине до Паковраће, кроз села Ракова, Вранићи, Трбушани и Пријевор.

Извођачи радова у селима Горња Горевница и Милићевци су Путеви Чачак и Србија ауто-пут.

 

Извор: Танјуг