Вести

Весић: Циљ да водич за безбедну вожњу у тунелу стигне до свих возача

У Србији има 17 друмских тунела дужине 22,5 километара, а гради се још 18,5 км ових тунела, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић на промоцији водича за безбедну вожњу у тунелима и истакао да је водич рађен да би се возачи едуковали како да се понашају у тунелима да би избегли незгоду и како да реагују ако би се несрећа догодила.

"Већина возача не зна шта би урадила када би се случајно десило да се нађу у саобраћајној несрећи у тунелу, односно да наиђу на несрећу на таквом месту. Зато смо решили да урадимо ову брошуру и сада нам је циљ да она стигне до свих возача, да им се дели приликом регистрације кола, на наплатним рампама, у ауто-школама", рекао је Весић.

Брошура је према речима директора Саобрачајног института ЦИП Славена Тице у чијим просторијама је промоција и одржана урађена у сарадњи ЦИП-а, Агенције за безбедност саобраћаја, Путева Србије, Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства саобраћаја.

Весић је истакао да нас чека изградња неколико великих путева и брзих саобраћајница на којима ће бити још доста тунела.

Према његовим речима било би добро и да Агенција за безбедност саобраћаја направи промотивне филмове, који су такође добар начин да се људи обавесте.

"Ако би ова брошура спасила један живот, она би се потпуно исплатила а суштина је да људе научимо како да се понашају. Нажалост као што можемо да видимо, имамо возаче који нису довољно обучени", навео је Весић.

Истакао је да је један од најдрастичнијих случајева инцидената у саобраћају,  вожња у супротном смеру, која, како је рекао, нажалост није само део незнања.

"Имамо ситуације када се то ради намерно, као нека врста изазова, то је постало модерно и морамо много више да радимо на едукацији и обавештавању возача који ће добијати информације путем радио станица, да знају да се на одређеном броју  километара од њих налази аутомобил који се креће у супротном смеру, како бисмо спасили људе који могу да настрадају ни криви ни дужни", рекао је Весић.

Додао је да је урађено више од 460 км ауто-путева, а да ће до 2027. бити урађено још 487 км, јер ће бити завршен цео Моравски коридор, затим Фрушкогорски коридор, те Дунавски коридор,.

"Биће завршено 24 км ауто-пута Београд-Зрењанин до Ковачице, 50 км "смајлија", почећемо да радимо ауто-пут према Котроману, већ ове године кренућемо да радимо ауто-пут према Црној Гори, настављамо да ради ауто-пут Ниш-Мердаре и све те саобраћајнице биће готове у наредне три до три и по године", истакао је Весић.

Навео је да следи доношење закона о безбедности у саобраћају, који ће радити Министарство унутрашњих послова заједно са Министарством саобраћаја а да ће он увек инсистирати на строжијим казнама.

"Мислим да за неке саобраћајне прекршаје морамо да одузимамо аутомобиле, рецимо за случај када неко вози у супротном смеру. Пооштравањем казнене политике смањићемо број неких прекршаја", рекао је Весић.

Додао је да ипак ниједна казнена политика не може да замени превенцију и да ће се зато радити на едукацији возача.

 

 

Извор: Танјуг