Вести

Весић: Циљ нам је да у Београду буде вакцинисано 750.000 људи

Заменик градоначелника Београда Горан Весић потврдио је да је до јутрос вакцинисано 38 одсто становника Београда, односно да су вакцину примила 535.003 Београђанина, а да је две дозе примило више од 358.000 становника престонице.

"То значи да је свака трећа Београђанка и Београђанин вакцинисан, а сваки четврти ревакцинисан. У појединим градским општинама смо вакцинисали преко 50 одсто становништва", рекао је Весић.

Весић је навео да је на Савском венцу у популацији од 65 до 74 године вакцинисано 79,19 одсто лица, на Старом граду 78 одсто, а на Врачару и на Новом Београду по 75 одсто.

"То су фантастични подаци. То је најугроженија популација, између 65 и 74 и они који су преко 75 година старости", нагласио је Весић.

Весић је навео да не зна колико је Београд близу стицања колективног имунитета, али и да је циљ градских власти да у престоници буде вакцинисано 750.000 људи, односно око 57 одсто пунолетне популације, као и да је сигуран да ће се то постићи у наредних месец дана.

"Ми вакцинишемо наше грађанке и грађане. То је једини начин да изађемо из ове кризе, једини начин да се вратимо нормалном животу", истакао је Весић.

Весић је нагласио да се медицински део Кризног штаба сагласио са предлогом Града Београда и Привредне коморе Србије да дође до попуштања мера, што је, како је навео, директно зависило од броја заражених и броја вакцинисаних особа.

"У Београду је та ситуација битно боља него у неким другим деловима Србије и у том смислу, то је тако и уколико се буде наставило са смањењем броја заражених, односно са већим бројем вакцинисаних, сасвим сигурно ћемо доћи у ситуацију да веома брзо отворимо и затворене делове угоститељских објеката", навео је Весић.

Најважније је апеловати на личну одговорност људи.

Весић је истакао да се мере у Београду поштују и да Комунална милиција у том смислу ради свој посао.

"Имамо 320 комуналних милиционера за читав Београд и јасно вам је да они не могу да буду на сваком месту у сваком тренутку. Према томе, најважније је апеловати на личну одговорност људи", рекао је Весић и подсетио да је Србија, у поређењу са другим земљама, и пре ублажавања мера имала један од најблажих режима за спречавање ширења коронавируса и напоменуо да ће и након стицања колективног имунитета неке мере и даље остати на снази неко време.

Весић је истакао да је донета одлука да се током маја сви закупци пословног простора који је у власништву Града Београда ослободе плаћања закупа.

"Њих је 481, они имају око 40.000 квадрата и они неће плаћати кирију у мају, тако да ћемо тако надокнадити овај део марта и априла који нису радили. Поред тога, радимо на томе да пронађемо начин како да их ослободимо плаћања, макар један месец, а покушаћемо два месеца, закупа за баште, јер мислимо да ћемо тако помоћи већини угоститеља да се мало опораве, да почну да раде и да исплате плате својим запосленима", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је Влада обезбедила посебан пакет за угоститеље, који обухвата минималце, као и да су их више пута примили премијерка Брнабић и министар Мали, као и да у угоститељству у Београду ради 40.000 људи.

 

Закон о метроу и градској железници у наредним недељама у Скупштини Србије

Весић је навео да је израда предлога закона о метроу и градској железници у завршној фази и да га припрема Министарство грађевине и инфраструктуре, заједно са Градом Боградом и Министарством финансија.

"Тај закон ће се наћи у наредним недељама у Скупштини Србије, браниће га министар Мали, који је иначе председник Комисије за изградњу метроа. Надамо се да ће посланици тај закон усвојити, јер када усвоје тај закон, биће урађена сва техничка и регулаторна питања како бисмо ми почели 1. новембра изградњу метроа", рекао је Весић.

Весић је нагласио да је то "још један доказ о томе да су сви који су у прошлости причали како ће градити метро причали лажи зато што није постојао чак ни закон који би регулисао изградњу метроа".

"Метро не постоји у нашим законима. Помиње се у једној речи у Закону о железници. Да бисмо градили метро, морамо да имамо регулативу за рад метроа, као што постоји регулатива за железнице и било ког другог система саобраћаја", рекао је Весић.

Весић је навео да Град Београд са републичким властима ради на експропријацији земљишта на Макишком пољу и да ће све бити спремно да 1. новембра почне изградња метроа, који је, подсетио је, обећан 1971. године.

 

У току су преговори о изградњи БГ воза

Весић је нагласио да су у току и преговори о изградњи БГ воза, градске железнице, која данас повезује Батајницу, Овчу, Ресник, Младеновац и Лазаревац и да ће када све буде завршено 2027. године систем БГ воза повезивати и Панчево, Сурчин, национални стадион, аеродром, Сопот, Барајево и Обреновац.

"То значи да ће неко ко живи у Обреновцу или ко живи у Лазаревцу имати у шпицу на сваких 20, 25 минута воз до Београда и назад, а ван шпица на 45 минута до сат времена. Тада ће Београд бити коначно интегрисан", истакао је Весић.

Говорећи о речном превозу, Весић је рекао да је настала забуна пошто је јавност мислила да ће такав вид превоза бити брзо уведен и објаснио да је прво потребно урадити студије, а након тога, уколико буде потребе, Град ће тражити партнера за речни превоз.

Весић је истакао и да ће током пролећног чишћења града бити очишћено око 40 дивљих депонија и нагласио да оне не настају саме од себе и да је у припреми закон који ће као услов за добијање грађевинске дозволе прописати давање доказа о кретању грађевинског отпада.

 

 


Извор: Танјуг/РТС 1