Вести

Весић: Циљ Приштине је да се Срби протерају са КиМ

Члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је данас да је увођење такси од 100 одсто на српску робу и упад РОСУ на северни део Косовске Митровице и хапшење Срба, само наставак политике приштинског руководства чији је циљ застрашивање Срба и њихово протеривање из јужне српске покрајине.

"То је део њихове константне политике којом покушавају да под тензијом држе српско становништво, како ти људи не би видели перспективу живота на КиМ. То је циљ који постоји више деценија", рекао је Весић.

Истиче да је важно што је председник Србије Александар Вучић покренуо питање трајног решења КиМ, а сви они, каже, који су били за статус кво, били на неки начин, намерно или случајно, за спровођење тог албанског плана.

Примећује да су најновије мере и акције Приштине уследиле после безуспешног покушаја да Косово уђе у Интерпол, а мерама су само желели, каже Весић, да "замене тезе", како би њихови грађани заборавили на дато обећање да ће Косово бити део Интерпола.

Још један од разлога тих мера, наводи Весић, јесте покушај притиска Приштине на међународну заједницу, јер, истичи, вероватно нису задовољни позицијом коју тренутно имају у међународној заједници.

"Србија није она Србија која је била до 2012. Као што видите, не прође недеља а да нека земља не повуче признање Косова, и као што видите, Србија побеђује на међународним форумима, а када победи КиМ, заправо побеђује велике силе које стоје иза ње", указао је Весић.

Те мере су, понавља, последица фрустрације приштинског руководства, чији, како каже, план стварања националне државе на територији Србије није успео, и поручио да је време да схвате да без договора са Србијом нема трајног решења.

"Све ово што су покушали да ураде ја разумем као фрустрацију, али су на овај начин казнили не само српско становништво, већ и албанско, јер и албанци користе српске производе. Један неразуман потез, супротан и С СП и ЦЕФТИ, који не може да опстане на дуже стазе", рекао је Весић.

Упитан да прокоментарише нови удар Приштине којим се забрањује улазак српских судија и министара на КиМ, како пишу Вечерње новости, Весић каже да је то део исте те политике притиска на Србе и стварање осећаја несигурности.

"Ако не може премијерка да дође у приватну посету српском становништву, шта онда могу да очекују грађани на КиМ. И када онако дивље хапсе и туку Марка Ђурића, шта онда могу да очекују наши грађани у јужој покрајини", запитао се Весић.

Каже да међународна заједница и ЕУ морају да предузму одговорност решавања питања КиМ, јер је то, наглашава Весић, европски проблем.

"ЕУ не показује одлучност чак да се поштују њена правила, а то су слободан проток робе и људи. Ако ЕУ није у стању то да обезбеди, како може да гарантује било какав мир на територији Европе", подвукао је Весић.

Указао је да приштинско руководство не интересује шта каже ЕУ, те да је једина адреса коју њих интересује САД.

То се може видети на примеру, примећује Весић, да су неколико сати након увођења такси на робу из Србије те таксе укинуте за америчке производе.

"У томе видите да је могуће натерати Приштину да неке одлуке повуче", рекао је Весић и додао да САД мора да разуме да трајно решење не може бити постигнуто без Србије, који је, каже, кључни фактор на Балкану.

Наводи да је Србија на мере Приштине реаговала уздржано, да није увела контрамере којима би закомпликовала ситуацију и одговорила на провокацију Приштине.

"Важно је што су председник и премијерка Србије показали да Србија жели мир, а да, с друге стране не да на себе. И показали смо да је нама највише у интересу да дође до мира и компромиса", оценио је Весић.

Упитан да прокоментарише изјаву вицеканцелара Аустрије Хајнца-Кристијана Штрахеа који је рекао да подржава идеју о размени територија, Весић каже да се очигледно показало да је "пројекат независности Косова" био фијаско и да се траже нови формати решења.

"Косово не да није држава, него не личи на државу. То је европски проблем, и с обзиром шта све долази са КиМ зато и не могу да добију визну либерализацију" указао је Весић.

С обзиром на те околности, каже Весић, све више политичара у свету, међу којима је и Штрахе, разуме да формат "независности Косова" није могућ и да је потребно наћи нови формат.

"И приштинско руководство уместо да разуме да су се односи у свету променили и да своју будућност треба да траже у договору са Србијом, они и даље мисле да своје интресе треба да остваре на штету Србије", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк