Вести

Весић: Ђилас, Јеремић и Трифуновић су дно политичке сцене у Србији

Члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је да је некадашњи премијер Зоран Ђинђић, од чијег се убиства сутра навршава 16 година, водио политику какву мање-више данас води председник Србије Александар Вучић - политику промена.

Весић је навео да је убиство Ђинђића био шок за читаву земљу и да је важно да се 16 година после убиства тај догађај више не обележава тако што се ставља у идеолошки контекст јер је Ђинђић убијен као премијер Србије, на прагу Владе Србије.

“Зато је веома значајно што је пре две године Александар Вучић покренуо иницијативу да Ђинђић добије споменик. Вучић и Ђинђић нису били политички истомишљеници, али је Вучић тиме направио цивилизацијски искорак у овој земљи јер је показао да поштује то што је неко убијен на месту премијера, без обзира да ли се политички слагао са њим или не. То је веома важно за ову земљу”, рекао је Весић.

Он је навео да је текст објављен у данашњем Куриру, у којем прича о Ђинђићу, већ изазвао полемике међу, како је рекао, преварантима који покушавају да баштине нешто на лику и делу Ђинђића, а нису га никад видели у животу, или их је Ђинђић презирао.

“Поента текста је да је Ђинђић водио политику какву данас мање више води Вучић. Када погледамо шта данас ради Вучић, то су реформе у Србији које је спроводио и желео да спроведе Зоран Ђинђић, као и преговори око КиМ. Од када је НАТО ушао на КиМ после агресије на СРЈ само два политичара су покушала да реше косовски проблем - Ђинђић 2002. године и данас Вучић. Затим повратак у међународну заједницу коју је спровео Ђинђић и велики углед који Србија данас има у међународној заједници, што је заслуга Вучића”, рекао је Весић.

Навео је и да је однос са Немачком која је најважнија европска земља исти и код Ђинђића и код Вучића, као и разговор са људима јер су обојица тврдили да грађани Србије треба да промене менталитет и да се окрену више ка раду.

“У њиховој политици има толико сличности, а ови који су данас наводно у опозицији апсолутно немају никакве везе, али никакве везе са Ђинђићем, на страну што их је лично презирао. Са Ђиласом није хтео да седне за исти сто, лично сам био присутан када је у Прагу одбио да седне за исти сто са њим, да не причам о томе да је подносио кривичну пријаву против њега”, рекао је Весић.

Како је додао, Вук Јеремић је био стажиста у Влади, а из ње је најурен главом без обзира.

“Да не причам о Сергеју Трифуновићу, Легијином другу, и томе да се убиство десило тако што је цела прича почела када је Легија у Ступици напао полицајце, па је због тога смењен. А знате како је напао полицајце? Тако што се Трифуновић напио, потукао са полицијом, а онда га звао у помоћ. И сад ће Легијин друг да води опозицију у Србији и прича о Ђинђићу. То вам је дно политичке сцене у Србији, и Ђилас, и Јеремић, и Трифуновић”, закључио је Весић.

 

Циљ Приштине је да се прекину преговори

Циљ Приштине је да се прекину преговори, изјавио је члан Председништва СНС Горан Весић и навео да приштинске власти не желе преговоре јер знају да су преговори ствар компромиса и да ће у њима нешто изгубити.

Весић је рекао да се Београд и Приштина данас налазе у потпуно другачијој ситуацији када су преговори у вези са КиМ у питању.

Навео је да је до пре две, три године једино што су западне дипломате тражиле од Београда, било да призна самопроглашену независност Косова, кад год и како год.

"Александар Вучић је успео да промени начин размишљања, не само у земљама које подржавају наш став, да још чвршће буду уз нас, него је успео да промени и начин размишљања у престоницама земаља које су спонзори самопроглашене независности Косова, у смислу да треба поштовати српске интересе, да решења нема без Србије и да Србија има легитимне интересе на КиМ", рекао је Весић.

Навео је да су приштинске власти свом народу обећале све и да одбијају преговоре јер знају да су преговори ствар компромиса и да ће нешто изгубити.

"Зато одбијају преговоре. Прво су увели таксе, а сада усвојили и платформу о дијалогу јер они у преговоре не желе, јер ће у преговорима нешто изгубити", рекао је Весић.

Како је додао, Албанци се враћају на свој стари план - полако исељавати Србе и држати тензије како Срба више не би било на КиМ.

Навео је да је њихов проблем што сада имају Србију која има подршку међународне заједнице што је, додао је, обезбедио Вучић.

Говорећи о протестима опозиције, Весић је рекао да су они покренути да би се ослабила позиција Србије у вези са КиМ.

Напоменуо је и да је на “Ђиласовим протестима” у Новом Пазару у суботу био присутан Реџеп Хоти, заменик Кадрија Весељија.

"Ми смо сада у кључном тренутку када је у питању КиМ и уместо да сви будемо јединствени и имамо исти став када је у питању то национално питање, имамо ситуацију у којој они зову Хотија да им буде на протестима", рекао је Весић.

Он се осврнуо и на отворено писмо које је Ђилас упутио Вучићу, у коме га пита зашто Скупштина Србије не расправља о КиМ и зашто су преговори у Бриселу из техничких претворени у статусне.

"То пита Драган Ђилас чији је иначе шеф Борис Тадић, када је био алфа и омега у овој земљи, неуставно пребацио, без одлуке скупштине, иако то није била његова надлежност, преговоре из Уједињених нација у Европску унију”, рекао је Весић и додао да је у време Тадића проглашена независност КиМ.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк