Вести

Весић: Ђилас критикује, не чита одлуке, не занима га развој Београда

Заменик градоначелника Београда и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић реаговао је на примедбе лидера ССП Драгана Ђиласа о такси превозу и предлогу закона о метроу, наводећи да Ђилас критикује нешто што није прочитао чиме показује да је површан, злонамеран и да га не интересује развој Београда.

"Ђилас је рекао да се данас доноси одлука о такси превозу за коју не зна шта у њој пише. То вам је одборник Скупштине града, који је добио материјал за данашњу седницу као и сви други одборници на време, а који не зна шта пише у одлуци, јер је није ни читао", рекао је Весић.

Весић је коментаришући Ђиласов предлог да се уведу такси лиценце, навео да такси лиценце у Србији постоје десетинама година.

"Постоје данас, као што су постојале и у време када је он био градоначелник и сад се он, "геније", сетио да уведе такси лиценце, а одлуку коју коментарише каже сам да није читао. То вам је ниво бављења политиком човека који је одборник и који би требало да прочита сваку одлуку и дође овде да каже ако има неку примедбу, да му одговоримо...", рекао је Весић.

Осврнуо се и на Ђиласове примедбе када је у питању Предлог закона о метроу и градској железници који је Влада Србије јуче усвојила, а који се односи на изградњу београдског метроа као једног од најкомплекснијих инфраструктурних пројеката, који ће бити основ јавног превоза у главном граду.

"Не само да није читао одлуку о такси превозу, него каже да није читао ни Предлог закона о метроу", рекао је Весић.

Подсетио је да сваки предлог закона који влада усвоји одмах буде објављен на сајту владе и Народне скупштине, као закон који је у процедури, те да свако ко жели може да га прочита и види шта у њему пише.

"Kаже Ђилас "они доносе закон о метроу јер не могу да спроведу метро по постојећем закону". Па у нашим законима не постоји метро, у нашем закону о железници помиње се само да постоји могућност превоза путника метроом и ништа више", рекао је Весић.

Додао је да ће сада у Србији по први пут бити донет Закон о метроу који, додао је, има свака земља на свету која има метро - или има посебан закон или је то посебан део закона о железници.

"То значи да све што је Ђилас причао и 2008, 2009. и 2011. године када је најављивао изградњу метроа је била обична лаж и глупост зато што није постојао закон. То је као када бисте хтели нешто да урадите, а немате законски основ за то", рекао је Весић и додао:

"Ово је само доказ колико је Ђилас површан, злонамеран и колико га не интересује да Београд добије метро јер је он данас рекао да Београду не треба метро. Па наравно да њему не треба метро, кад он има џипове".

Весић је истакао да је грађанима Београда метро неопходан и подсетио да је његову изградњу најавио још 5. децембра 1971. године тадашњи градоначелник Бранко Пешић.

"На Ђиласову жалост, почећемо да градимо метро у новембру ове године, 50 година пошто је најављен, али боље икад него никад", рекао је Весић и подвукао да ће београдски метро бити изграђен.

Kоментаришући Ђиласове наводе да је промењено име Сава центра у Делта конгресни центар, Весић је рекао да је тачно да је градска служба направила грешку јер се уговор који се потписује, потписује са компанијом која се зове Делта конгресни центар, али да је име Сава центра заштићено.

Весић је подсетио да је Сава центар проглашен спомеником културе од стране Владе Србије, на предлог Града Београда.

"Град је то иницирао и то се знало када је овај објекат био на тендеру за продају. Нови купац је знао да ће овај објекат бити заштићен, а то значи да у Сава центру није могућа ниједна промена приликом реконструкције без сагласности Завода за заштиту споменика културе града Београда, а један од тих елемената је и историјско име Сава центра", рекао је Весић.

Навео је да Ђилас критикује одлуке, а не чита их и додао да тако изгледа његов ниво бављења политиком, те да је Ђиласова подршка грађана таква да "нема шансе да се врати на власт".

"Не морамо сви да се слажемо, у различитим смо странкама. Можемо да причамо о томе како ко види развој Београда и то поштујем, али не могу да поштујем некога ко је уништио град, обогатио се на рачун града и задужио га и још нам свима соли памет", рекао је Весић.

Kако је додао, Ђилас размишља само о "сопственом џепу и Маурицијусу".

"А пошто чујем да је Ђилас рекао да ми имамо намеру да променимо име нашем граду, нека буде сигуран да га никада нећемо назвати Маурицијус јер то је његова земља. Нити је Београд његов град, нити је Србија његова земља, да јесте био би овде и радио овде, а не би ишао по Маурицијусу", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б