Вести

Весић: Ђиласова политика у Београду је "што горе, то боље"

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да је бојкотовање седнице Скупштине града Београда од стране одборника Савеза за Србију крајње неодговорно и безобразно и да тиме показују да их не интересује судбина Београда и његових грађана.

"Не присуствовати седници у којој се одлучује о куповини више од 200 аутобуса је крајње неодговорно и безобразно. То значи да их не интересује судбина грађана Београда, ни како ће саобраћај функционисати", оценио је Весић.

Како је подсетио, када је Драган Ђилас куповао аутобусе тадашња опозиција је била на седници и није јој падало на памет да буде против куповине аутобуса.

Његова (Ђиласова) политика у овом граду је што горе, то боље. То је показао и када су на последњем протесту "Један од пет милиона" његове присталице напале раднике "Градске чистоће", што се никада није десило од када се у овој земљи организују демонстрације, рекао је Весић.

Подсетио је да је Драган Ђилас оставио дуг од 1,2 милијарде евра, а да је садашња градска власт вратила укупно 324 милиона евра кредита које је он узео.

Ове године је планирано да се врати 39 милиона евра што ће, додао је, бити враћено до краја године.

"Ми смо сада после пет година, с обзиром на наш кредитни рејтинг, први пут у прилици да узмемо кредит, а да останемо у оквирима које нам влада и ММФ дозвољавају, а то је задуживање у оквиру 10 одсто", навео је Весић.

Објаснио је да ће Град узети кредит од 35 милиона евра за куповину нових аутобуса, а до краја године вратити 39 милиона евра, те да неће пробити законски лимит од 10 одсто.

Навео је да то није био случај у време Ђиласа, када су га, како је рекао, тадашњи министри финансија упозоравали да задужује Град са стопом од преко 25 одсто.

Весић је навео да ће кредит од 35 милиона евра бити узет од комерцијалних банака и да се, пошто још није подигнут, не знају услови под којима ће бити узет.

Према његовим речима, ГСП ће из сопствених прихода издвојити 10 милиона евра, тако да ће укупан износ за набавку нових аутобуса бити 45 милиона евра, те да се очекује да ће за тај износ бити купљено између 210 и 230 аутобуса.

Рок за испоруку биће 150 дана и сви аутобуси морају да буду на улицама до 1. септембра, истакао је Весић.

На питање новинара да ли је могуће да се у децембру, када је усвојен буџет за ову годину, није знало да су потребни нови аутобуси, Весић је рекао да се знало, али да су чекали да виде какав ће бити прилив у буџету.

"Наш прилив у буџету је у јануару био око 15 одсто бољи него прошле године. Нисмо смели да уђемо у ново задуживање док нисмо видели какви ће бити приходи, јер ми, за разлику од Ђиласа, који ради шта год му падне на памет, не смемо да пређемо 10 одсто задуживање, јер је то законска обавеза, рекао је Весић и наставио:

"Када смо током јануара видели да ће приходи бити такви да ће нам се то ново задуживање уклопити у 10 одсто, онда смо ушли у то, за разлику од Ђиласа који мисли да може да узима кредите како му падне на памет".

Упитан да ли ће нови аутобуси решити проблем ГСП-а, рекао је да ће га решити делимично.

"Биће много боље, али то је почетак реструктурирања градског предузећа, за шта Ђилас није имао снаге", рекао је Весић.

Навео је да је у Ђиласово време ГСП имао свој фудбалски клуб и упитао да ли је нормално да се паре од превоза користе за плаћење фудбалера.

"Ја мислим да то није нормално и да паре које се скупе треба да се користе за куповину аутобуса, али код њега све може", истакао је Весић.

На питање колико се за трошкове расвете и јарбола могло купити аутобуса, заменик градоначелника је одговорио:

"Разумем вашу жељу да нападате све што се ради позитивно у Београду".

На даљу констатацију новинара да су градски челници говорили да је буџет у добром стању, Весић је упутио примедбу да га уопште није слушао и узвратио:

"Да сте ме слушали, чули бисте да је наплата буџета боља него што је пројектовано, што значи да је буџет у јако добром стању".

 

 

Извор: Танјуг