Вести

Весић: Договор са народом нуде политичари без подршке народа

Горан Весић, члан Председништва СНС, оценио је да се не зна шта је смешније у најновијој декларацији опозиционог Савеза за Србију Драгана Ђиласа, то што, како каже, “договор са народом” нуде политичари без подршке народа, који не смеју ни да изађу на изборе или то што списак њихових политичких циљева личи на жеље из лексикона детета из основне школе.

Весић каже да је, ипак, најсмешније то што обећања о “договору са народом”, који их иначе презире, дају политичари који су већ били на власти и тада су радили све супротно од онога што данас свечано обећавају.

"Рецимо обећање о директном избору градоначелника и председника општина које би неком звучало озбиљно, да не знамо да су директан избор председника општина укинули 2008. године Ђилас, Тадић, Лутовац, Јеремић и Стефановић када су владали Србијом непосредно пре одржавања избора за градоначелника Београда", навео је Весић.

Тада су, подсећа, истраживања показивала да је Александар Вучић много популарнији од Драгана Ђиласа па су одлучили да промене закон и укину директан избор градоначелника не би ли се Ђилас сакривен иза листе која је носила Тадићево име дочепао Београда.

"И сада ће ови људи који су укинули директан избор градоначелника и мењали изборне законе по својој да нам држе лекцију и да обећавају да ће да врате нешто што су сами укинули", констатује Весић.

Данас нам, каже, Ђиласови опозиционари обећавају да ће да обезбеде измену изборног законодавства који су они сами донели када су били на власти!? Они верују да смо заборавили како су Ђилас, Тадић, Лутовац, Јеремић и Стефановић увели у Војводини једнокружни изборни систем, најнеправеднији начин избора, на основу кога су тада имали 60 одсто одборника са 20 одсто гласова!? И сада ће они да обећавају да ће нешто да промене", пита Весић.

Ђилас, истиче Весић, народу сада обећава независно судство, а када је са Тадићем и Јеремићем био на власти само у једном дану отпустио је преко 800 судија и тужилаца.

То је, истиче, био највећи правосудни скандал у Европи због чега је Србија добила критике од Европске уније.

"Српска напредна странка је по доласку на власт све ове судије и тужиоце вратила на посао. И сада ће о независности судства да нам држе лекције Ђилас и Јеремић који су отпуштали судије и тужиоце са посла", констатује такође Весић.

Као најбизарније истиче то да је обећање ове, како каже, "веселе дружине" да ће медији да буду независни.

То, каже, обећава Драган Ђилас, апсолутни господар медија у Србији од 2004-2012. године према извештају Савета за борбу против корупције.

"Ђилас, који је као градоначелник Београда био сувласник једног таблоида и апсолутни монополиста у трговини рекламним секундама. Док су Ђилас и његови пријатељи владали Србијом власт је угасила дневну новину Борба, а наредила хапшење главне уреднице ове новине Оливере Зекић само зато јер је објавила истиниту информацију да је Тадићева влада платила милион долара као одштету за приватну тучу студента Миладина Ковачевића", подсећа Весић.

Додаје да је уредник тадашњег Гласа јавности, Славољуб Качаревић, био ухапшен и држан у затвору, новинар Милан Пантић убијен, а неколико уредника у Политици и Дневном листу Ало смењено.

"И сада ће они да нам говоре о слободи медија", каже Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг