Вести

Весић: Држава ће се прилагодити трансформацији аутоиндустрије

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и држава Србија, радиће на стварању услова како би се испратиле интензивне и историјске промене у аутомобилској индустрији као што је електрификација возила, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић приликом отварања 55. Међународног салона аутомобила и 15. Међународног сајма мотоцикала, квадова, скутера и опреме " Motopassion", на Београдском сајму.

"За нас као Министарство веома је важно да обезбедимо услове. Као држава настављамо са исплатом субвенција за куповину електро-аутомобила, а од првог јануара наредне године ћемо кренути са процесом дерегистрације. Обезбедили смо 100 милиона евра за 140.000 аутомобила који ће моћи да се дерегиструју - то су аутомобили који имају моторе еуро један, два и три, а да власници онда купе половни аутомобил који није старији од 2015. године са мотором еуро 6", рекао је министар Весић.

У нашој земљи, додао је министар Весић, има око 560.000 аутомобила са моторима еуро један, два и три. На територији Србије регистровано око 2,8 милиона, за милион више него пре 10 година.

У наредном периоду, рекао је министар Весић, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре планира постављање око 100 нових пуњача за електро-аутомобиле на самим аутопутевима и брзим саобраћајницама, а у оквиру измена Закона о планирању и изградњи уведе обавезу да приликом изградње зграда одређен број места има електропуњаче.

"Поред тога уводимо обавезу да на свакој пумпи постоји одређени број пуњача за електричне аутомобиле, почели смо да градимо паметне аутопутеве, а први такав је Моравски коридор чији ћемо први део пустити сада већ крајем марта, почетком априла и наставићемо са улагањем и промоцијом електромобилности", нагласио је министар Весић.

Министар Весић је након отварања обишао заједнички штанд Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства унутршањих послова, ЈП Путева Србије и Коридора Србије, и том приликом учествовао у симулацији превртања аутомобила, који је приредио МУП те поновио да је безбедносни појас изузетно значајан у случајевима оваквих несрећа.

 

 

Извор: Танјуг