Вести

Весић: Екологија је постала главна политичка тема за опозицију

Пожар на депонији у Винчи је потпуно локализован, а биће догашаван још неколико дана, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и навео да ће до краја године та депонија бити затворена и истакао да је квалитет ваздуха у Београду добар.

Весић је рекао да има још жаришта, јер пожар није био површински, већ да се ширио из дубине депоније која, како је навео, постоји од 1977. године и на коју се свакодневно довезе између 1.500 и 1.600 тона смећа.

"У депонији има смећа које је на дубини од неколико стотина метара и на тој дубини могу да се појаве жаришта", рекао је Весић.

Изразио је уверење да се слични пожари више неће догађати и подсетио да је Град Београд пре четири године потписао уговор са јапанско-француским конзорцијумом који је преузео депонију у Винчи.

"Тамо се више не одвози комунални отпад, депонија ће бити до краја године затворена, а након тога ће на том месту бити посађено дрвеће", навео је Весић и додао да је направљена нова санитарна депонија на коју се односи отпад.

Навео је да је испод нове депоније постројење за прераду отпадних вода које ће извлачити отровну воду испод старе депоније и прерађивати је тако да у чистом облику одлази у Дунав.

Весић је рекао да је саграђено и постројење за прераду грађевинског отпада које прерађује око 100.000 тона тог отпада од којег се прави материјал за изградњу путева.

Такође, завршава се постројење за прераду комуналног отпада, капацитета око 340.000 тона, а отпад ће, рекао је Весић, прерађивати у топлотну енергију и користити за грејање дела Београда.

"Завршавамо топлотни далековод од топлане у Kоњарнику до Винче како бисмо ту енергију могли да користимо за грејање", навео је Весић и додао да се завршава и постројење за производњу струје из отпада.

Весић је рекао да се узроком пожара у Винчи баве полиција и тужилаштво, а да је за сада утврђено да се на снимцима види двоје људи на депонији непосредно пре избијања пожара.

Указао је да раније нико није покушао да затвори депонију и реши тај проблем, а да је 2018. године направљена брана јер је депонија клизила ка Дунаву и претила да изазове еколошку катастрофу.

"Али нико се тиме није бавио до 2014. године када смо расписали тендер и довели највеће светске компаније да то реше", рекао је Весић.

Навео је да је квалитет ваздуха у Београду добар и апеловао на грађане да прате податке Градског завода за јавно здравље и додао је да је Град Београд прошле године донео одлуку да купи 50 мерних станица, тако да ће Завод имати више мерних места и прецизније податке.

"Имаће софтвер који ће, комбиновано са временском прогнозом, давати прогнозу загађења, тако да ће моћи да унапред упозоре грађане на загађење у појединим деловима града", рекао је Весић.

Говорећи о пожару у кинеском тржном центру у блоку 70, Весић је рекао да је ситуација под контролом и да ће узрок тог пожара утврдити полиција.

Навео је да је пожар гасило 127 ватрогасаца и 50 возила и да су ватрогасци урадили херојски посао.

"Било је тешко прићи тржном центру због паркираних аутомобила. Показало се да је исправна одлука Града да купи два мања возила, тежине до 3,5 тона, која ће до краја године бити предата ватрогасној јединици, а која смо купили првенствено због пешачких зона, али и лакшег проласка између паркираних возила", рекао је Весић.

Приметио је да је екологија постала главна политичка тема за опозицију и навео да то показује да се у Србији боље живи.

"Kад екологија постане главна тема у једној земљи, то значи да се боље живи и да неке друге теме као што су радна места и животни стандард нису више толико важни", рекао је Весић.

Нагласио је да је екологија проблем свих грађана и да сви желе чисту животну средину и да се на томе ради.

Подсетио је да ће 1. октобра бити расписан тендер за изградњу канализације на левој обали Дунава, као и да је потписан уговор за изградњу канализације у Обреновцу и Лазаревцу кроз пројекат "Чиста Србија".

"Биће расписани тендери за изградњу канализације у Kалуђерици, Сопоту, Младеновцу, Међуречју, Остружници, а надамо се да ће Европска унија одобрити средства за изградњу канализације и фабрике за прераду отпадних вода у Батајници", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк