Вести

Весић: Градићемо пругу између Панчева и Суботице

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је имао одличне састанке са кинеским компанијама "Shandong" и "China Railway International Company" и поручио да може са задовољством да каже да ће се градити пруга између Панчева и Суботице коју је обећао председник Александар Вучић.

“Успели смо да пронађемо решење за финансијски модел, што је важно, и добићемо очигледно нове путеве и брзе саобраћајнице, и ове две компаније остаће да раде у Србији, а заиста то заслужују, јер су сјајне компаније”, рекао је министар Весић.

Министар Весић је истакао да су то најбоље кинеске компаније које раде највише пројеката у Србији.

"Што се тиче компаније "China Railway International Company", она ће завршити брзу пругу 25. новембра, онако како је председник Александар Вучић и тражио, то су и данас потврдили на састанку, тако да ћемо 25. новембра бити спремни да кренемо са првим возом између Новог Сада и Суботице, то  је нових 108 километара брзе пруге, тако да ћемо са ових 76 укупно имати 184 километра брзе пруге", рекао је министар Весић.

Како је додао, пронађено је решење за финансирање реконструкције пруге између Панчева и Суботице, тако да ће се они уклопити у ограничења која постоје због ММФ.

"Наставиће да раде, тако да ја очекујем да ћемо у наредних месец до месец и по дана потписати уговор за реконструкцију те пруге. То је 200 километра пруга, плус према Кикинди и румунској граници и тако ће коначно та пруга бити модернизована, електрифицирана и биће за брзине од 120 километара на сат што је много боље него до сада", рекао је министар Весић.

Поред тога, како је рекао, раде и на пројектима реконструкције пруге између Сомбора и Врбаса, то је 53 километра, и још 150 километра пруге Нови Сад-Богојево-Суботица.

"Радимо и пројекат за реконструкцију пруге Београд-Вршац-Румунска граница. Све важне пруге у Војводини ће бити са најмањом брзином од 120 км на сат и у Војводини ће пруге бити потпуно модернизоване и то је нешто што смо заиста могли да сањамо пре десет година", навео је министар Весић.

Министар Весић је рекао да је компанија такође добила и европске сертификате радећи пројекте у Србији, па сада могу да раде и било где у Европи.

"То је и за нас важно јер ми смо земља која ће постати пре или касније чланица Европске уније, али за њих је важно јер су тако отворили за себе много веће тржиште", рекао је министар Весић.

Компанија "Shandong", према његовим речима, ради два велика пројекта у Србији.

"Један се завршава у септембру следећег године, то је Дунавски коридор, и тај коридор ће бити завршен у септембру следећег године, девет месеци пре рока и то је нешто што су ми такође потврдили", рекао је министар Весић.

Поред тога раде ауто-пут Београд-Зрењанине-Нови Сад, то је дужина 104 километра и тренутно су пред потписивањем два меморандума које је одобрила наша влада.

"Први је за изградњу пешачког бициклистичког моста у Новом Саду. То је мост који има само стубове и који треба да буде још једна атракција. То је трећи мост у Новој Саду који градимо и тај ћемо уговор пописати. И такође ћемо пописати уговор за другу фазу реконструкције Аеродрома Константин Велики", рекао је министар Весић.

Према његовим речима, прва фаза је завршена, сада се руши стара зграда, ради се нови контролни торањ, шири се слетно-полетна писта, прави се ново место за паркирање авиона па ће тај аеродром моћи да прими 1,5 милиона путника.

“Поред тога, саобраћајница Краљево-Нови Пазар ће бити спремна за уговарање средином следеће године, а њена дужина је више од 90 километара", додао је министар Весић.

Министар Весић је рекао и да ће се урадити цела мрежа ауто-путева и брзих саобраћајница у западној Србији.

 

 

Извор: Танјуг