Вести

Весић: Градимо друштво једнаких шанси и град без баријера

У Србији и свету данас се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом, а званичници Града Београда поручују да се брига о бољем положају особа са инвалидитетом не води само на данашњи дан, већ целе године, тако што се гради друштво једнаких шанси и град без баријера.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да Београд, радећи континуирано на промоцији равноправности свих грађана, жели да подигне свест о појмовима приступачности и инклузије, као и њиховој примени, како би сви грађани на подједнак начин остваривали своја права и интересе, испуњавали своје обавезе и били равноправни чланови друштвене заједнице.

Весић наводи да је ова година била посебно важна у циљу бриге и солидарности за особе са инвалидитетом имајући у виду пандемију вируса короне.

Весић је подсетио да је пре шест година почела кампања "Београд без баријера".

"Успели смо да заједно са особама са инвалидитетом, створимо услове за квалитетан и достојанствен живот свих својих грађана", додао је Весић.

У оквиру ове кампање ЈКП "Градско стамбено", почев од 2015. године, поставило је више од пет стотина рампи за особе са инвалидитетом, а акција има за циљ помоћ у кретању особама са инвалидитетом, као и старијим особама, како би имали безбедан приступ својим становима.

У циљу олакшаног кретања слепих и слабовидих особа на територији Београда, Секретаријат за саобраћај је током 2019. и 2020. године извршио озвучење 89 семафорских раскрсница.

Такође, у претходном периоду у централној зони града изведено је 26,2 километра тактилних стаза, док је у 2020. години изведен потез тзв. "зеленог булевара", од Рузвелтове до Француске улице, у дужини 3,6 километара, као и око двеста метара на Тргу Николе Пашића, навео је Весић.

Како је рекао, планирано је да се и даље, у склопу реконструкције градских саобраћајница, сукцесивно врши постављање како тактилних трака тако и звучне сигнализације, где год је то могуће.

 

 

 

Извор: Танјуг