Вести

Весић: Грађани бирају између четири дизајна вагона будућег метроа

"Светлост, снага, слобода и сигурност" представљају четири дизајна вагона будућег метроа, а грађани ће моћи да гласају за решење које им се највише допада посредством званичног сајта Града Београда, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Гласање ће трајати тачно 60 дана, а 15. септембра ћемо објавити какав су дизајн вагона изабрали грађани. Након тога урадићемо "шоурум" на Тргу републике где ће људи моћи да виде како ће изгледати унутрашњост метроа, линије, станице, односно да се упознају са оним што чека Београд од 2028. године. Изградња прве и друге линије коштаће око 4,6 милијарди евра. Метро не би могао да буде саграђен само новцем из буџета Града због чега је веома важна подршка председника Вучића јер је обезбеђен новац из државног буџета", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је први корак изградња депоа у Макишком пољу, а потом и прве и друге линије, док је трећа у фази пројектовања и неће се градити у првој фази.

"Метро је први пут најављен пре 51 годину, а у новембру коначно почињемо да га градимо. Прва линија ће бити завршена 2028, а друга 2030. године. Тренутно се ради катастар ризика, односно снимају се све зграде на траси метроа да бисмо утврдили стање, поготово око самих станица. Метро ће на појединим деоницама бити дубок и до 47 метара, а, примера ради, на Дорћолу 19. Трудили смо се да станице метроа буду ван јавних површина, да приликом њихове изградње не морамо да заустављамо или преусмеравамо саобраћај, осим тамо где је то нужно. Ове године присуствоваћемо историјском догађају за наш град, а то је почетак изградње метроа који ће овде остати вековима", истакао је Весић.

Весић је најавио и даље ширење трасе БГ воза, али и трамвајских деоница за још педесетак километара, што значи да је акценат на независном, шинском систему који ће умногоме смањити гужве јер је тренутно основни систем јавног превоза аутобуски подсистем.

"Став Града Београда јесте да грађане треба максимално укључивати у све процесе одлучивања", додао је Весић.

"Када нешто радимо, трудимо се да то буде по мери грађана", закључио је Весић.

 

Инвеститор да сачека, грађани да остану достојанствени

Весић изјавио је да, када је реч о згради у новобеоградском блоку 37, инвеститор има све грађевинске дозволе и има право да гради, али да, са друге стране, грађевини тог габарита није ту место, јер затвара све друге зграде.

Весић је рекао да су грађани потпуно у праву, а да инвеститору, аустријској компанији Дурст, може да буде понуђено оно што је у складу са законом - да га Град обештети за новац који је уложио у ту локацију и за број квадрата на некој другој локацији.

Истакао је да та понуда инвеститору и даље стоји, ако је спреман за разговор.

Весић је оценио да није било у реду да почну радови и да је инвеститор требало да сачека процес преиспитивања грађевинске дозволе.

"Моја порука инвеститору је да треба да сачека, да неће изгубити новац", истакао је Весић.

Весић је рекао да Београд зависи од инвестиција и од тога да се гради.

Весић је изразио уверење да ће решење бити нађено, а грађане је позвао да буду достојанствени и не наседају на провокације, пре свега политичке.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва