Вести

Весић: Грађани виде да земља иде у бољем правцу

Горан Весић, заменик градоначелника Београда у новогодишнем интервјуу говори о инфраструктурним плановима Града Београда за наредну годину, о томе да ли је новогодишња декорација трошак или инвестиција, о нападима на председника Србије Александра Вучића и понашању опозиције.

* Усвојен је највећи буџет до сада. Где је планирано да се највише инвестира? Шта београђани могу да очекују у идућој години?

- Оно што грађани треба да знају када је у питању буџет, то је да смо ми први пут прешли милијарду евра, што је добра вест за грађане. То значи да ће бити урађено више ствари које су корисне за њихов живот. Оно што мислим да је најважније је чињеница да приходи Београда расту највише захваљујући расту пореза на зараде, што говори да има више посла, односно већи број запослених и да су плате веће. То је добра вест јер смо ми 2012. године имали око 116.000 незапослених, а ове године смо имали испод 77.000.  Оно што могу да вам кажем је да смо ове године предвидели више новца за инвестирање. Ми ћемо наставити да улажемо у оне инфраструктурне пројекте који су важни за бољи изглед нашег града. Следеће године радимо реконструкцију улице ''Кнеза Милоша'' са подземном гаражом, реконструкцију ''Савске'' улице, реконструкцију ''Савског трга'' и завршићемо последње шине на мосту на ади што значи да ће трамвајски саобраћај између Бановог брда, Раковице са Новим Београдом. Такође, ћемо током наредне године завршити и Карађорђеву улицу и комплетан Савски кеј. До марта или априла ћемо завршити пројектовање новог Савског моста, што значи да ћемо до краја године расписати тендер за изградњу. Премештање старог на локацију између Новог Београда и Аде Циганлије који ће бити пешачко-бициклистички мост. Расписаћемо тендер за изградњу два тунела која ће спајати Саву и Дунав који ће почињати код Економског факултета и завршавати се у булевару Деспота Стефана, што значи да ћемо имати брзу везу испод самог центра града. Лјуди ће из Тошиног бунара моћи да стигну до Панчевачког моста за десатак минута, што је сада мисаона именица. А други тунел је тунел Топчидер који треба да споји Аутокоманду са Адом Циганлијом.

* Колико је компликовано да се направи тај тунел?

- На месту где ми почињемо да радимо тунел, Тито је још 1950. године почео са копањем, само што су тада, као и сада, биле високе подземне воде, и није постојала технологија коју ми данас имамо да се то изведе. То ће нам се веома исплатити јер ћемо смањити гужве у саобраћају у самом центру града за преко 14 одсто а самим тим и загађење ваздуха.

* Да ли ће се ширити пешачка зона у центру града како би се та загађеност ваздуха додатно смањила?

- Што се тиче пешачке зоне, прво ћемо завршити Трг републике, а онда ћемо кренути са реконструкцијом Васине улице, која ће постати пешачка. Истовремено ћемо почети са радим на гаражи код Студентског трга. То је једна од четири гараже које ће се градити и тако ће се ширити пешачка зона. Такође, биће урађена рестаурација ''Победника'' као и рестаурација ''Сахат куле'', што су велики пројекти на самом Калемегдану које ћемо радити током наредне године. Спремамо и велику акцију следеће године, која ће, надам се, решити проблем са графитима. Уложићемо више у чишћење графита а и направићемо такве грађевинске стандарде да сви који граде морају да ставе антиграфит боју која омогућава лако и брзо скидање графита.

* Општински буџети су повећани ове године. Да ли то води децентрализацији?

- Општински буџети су повећани за око милијарду и по. Ми сматрамо да је важно да општине добију више новца како би оне могле да улажу више у пројекте који су важни за грађане. Када је у питању децентрализација, оно што нас чека то је измена статута града и ми ћемо у јануару дати наш предлог за измену статута Министарству за државну управу. Оне подразумевају измене закона о главном граду и измену читавог низа закона како би могли да стекнемо право на децентрализацију. Град ће бити подељен на две зоне – градску и приградску. Суштина је да се место где се решавају проблеми максимално приближи људима.

* Доста се ове, као и претходних година, коментарише новогодишња декорација. Да ли је она скупа, да ли је то инвестиција или трошак?

- На један уложени евро град заради сигурно 30 до 40 пута. Ми живимо од туризма и то грађанима мора да буде јасно. 2017. године смо зарадили 800 милиона као град Београд. Прошле године смо од Нове године зарадили око 28 милиона евра. Ми ове године очекујемо пораст од око 10 одсто када је у питању зарада од Нове године.

* Претходних година смо имали нападе где су људи питали зашто се украси скидају тек у пролеће или пред лето, сад их има много више. Како ће се то регулисати? И да ли то додатно кошта грађане?

- Предвиђено је да буду ту до Дана државности и то су смешни трошкови, јер та расвета заиста не троши пуно, тако да су ти трошкови занемарљиви.

* Видели смо последњих дана да је велики број тих новогодишњих украса вандализован. Зашто се ствара негативна слика према украсима?

- Ту причу ствара опозиција. Кад немате политику онда су вам проблем новогодишњи украси. Ви нисте за све ове године чули да су они дали бар један предлог шта да промене. Нису дали ниједан амандман на буџет. Исто као и за Косово и Метохију. Они нападају Александра Вучића што покушава да реши проблем КиМ, али нису дали ниједан предлог како би они то решили. Они немају решење ни за један конкретан проблем у граду, већ само умеју да критикују.

* Видели смо да последњих неколико дана долази до тога да опозиција напушта седнице и емисије. Да ли је то одређени образац понашања који они желе да прикажу, да не постоји јавна дебата и да не постоји могућност да они искажу своје мишљење?

- Јесте. То је нажалост тако јер се њихова комплетна политика своди на инциденте. Свуда у свету постоји власт и опозиција и нигде власт и опозиција не мисле исто. Свако има право да изражава своје мишљење и то никакав проблем није. Њихова политика је постала један велики инцидент. Ви имате ситуацију да позовете неког на РТС да прича, а он се љути јер му је неко упао у реч. Па избори се за реч. Као што се други боре, избори се и ти. Или имате оног несрећног Ивана Ивановића који је сам себи дао отказ на ТВ Првој. Човек је сам себи дао отказ и сад се представља као жртва. Нико му није дао отказ, али је он унапред мислио да постоји могућност да га неко отпусти и он је сад жртва режима јер је сам себи дао отказ унапред, а притом одлази на приватну телевизију код Драгана Ђиласа. Њихов проблем је што Вучић и СНС побеђују на свим изборима. Људи их неће. Људи веома рационално гласају. Гласају за оног ко може да им донесе бољи живот, а то Вучић доноси. Да ли је све идеално? Није. Да ли нам треба времена? Наравно. Али, људи виде да земља иде у неком бољем правцу.

* НИН је на насловној страни објавио карикатуру којом је председника Александра Вучића упоредио са Пиночеом. Откуд толика потреба да се упореди са диктатором?

- У Чилеу диктатора Пиночеа није постојао НИН. Није постојао нико нити се писало о опозицији. А Вучићевој власти они штампају новине у којима га упоређују са Хитлером и Пиночеом и не фали им длака са главе. Сама чињеница да таква новина може да излази у Србији и да се без икаквих проблема продаје на киосцима вам говори све о томе какве су то небулозе. Нека мало прочитају како је изгледао Чиле за време Пиночеа јер таква новина за време његове владавине сигурно није могла да излази. Сама чињеница да су се те новине појавиле код нас на киосцима вам говори све о томе колику су глупост написали.

* За крај, шта бисте пожелели грађанима Београда и нашим читаоцима у новој години?

- Прво бих им личну срећу. Њима и њиховим породицама пуно здравља, мислим да је то најважније. Такође желим да наш град настави да се развија и да ово време искористимо да надокнадимо ове деценијске заостатке. Ово је историјска прилика за Београд.

 

 

 

Извор: Србија Данас